4232

С измислени партии и кандидати: Ученици разиграват избори за Европарламент

Регионална среща събира в СУ "Любен Каравелов" над 160 младши и старши посланици на ЕП в 10 населени места

Ученици ще решават проблемни казуси на гражданите в Европейския съюз, ще дискутират как чрез социалните мрежи може да се повиши участието в избори за Европарламент. Ще си измислят партии, ще издигнат кандидат, ще очертаят приоритети и ще участват симулативно във вота. Ще обсъдят навлизането на изкуствения интелект в образованието, ще предложат свои идеи как училището да стане по-технологично, но и по-зелено.  

Регионална среща на училищата - посланици  на Европейския парламент, събира днес в пловдивското СУ "Любен Каравелов" над 160 младши и старши посланици на ЕП от 18 училища в 10 града в района: Велинград, Димитровград, Драгиново, Златоград, Казанлък, Кърджали, Маджарово, Пазарджик, Пловдив, Хасково.

Срещата е базирана на практически творчески работилници.  Младши посланици на СУ „Димитър Маджаров“, Маджарово, ще провокират връстниците си да разпознават европейските ценности в предоставените им материали, а после да ги изобразят по свой начин. 

В ателието "Информирани и ориентирани за европейските избори, 2024 - социалните мрежи в полза на кампанията за европейски избори 2024"  ученици от СУ „Екзарх Антим I“, Казанлък, ще разделят участниците на групи. Те ще разсъждават как могат да бъдат активирани младите хора да участват във вота, включително и чрез социалните мрежи. 

С казуси от живота на гражданите ще провокират посланиците от ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, Пловдив.

Работилница "Европейският съюз - портал към света или много изисквания" пък ще водят възпитаниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велинград. Прилагайки подхода на отрицанието, учениците ще бъдат провокирани да дават практически примери какво би било пропуснатото в направления образование, мобилност, права на гражданите на ЕС, ако България не е член на ЕС, да правят съпоставки, аналогии и заключения. По темата "Нашите кандидати за евродепутати" водещи са домакините от СУ „Любен Каравелов“. Те ще са модератори в симулация, в която участниците ще са представители на измислени от тях партии. Те ще си изберат име на партията, ще формулират своите приоритети и ще си издигнат свой кандидат за европейските избори. Кандидатите ще представят пред всички приоритетите на своята партия, а участниците в срещата ще гласуват за предпочетения от тях кандидат.

"Докъде и как с изкуствения интелект в образованието" е друга тема, която ще се обсъжда на срещата под ръководството на гостите от  Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград. Ще бъдат обсъдени ползите и рисковете. 

А "Нашето европейско училище на бъдещето" ще се ръководи от младши посланици на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“, Велинград. В работа по групи учениците ще представят мечти и решения в различни направления за развитието на училището като място и образователна система - зелено, технологично и отворено. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?