Следвайте ни

С исторически разходки честват 170 г. на Хуманитарната

viber icon

С исторически разходки до музеи и паметници в Пловдив учениците от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” отбелязват 170 г. от основаването <210>. Заради противоепидемичните мерки общо тържество няма да има, но всеки клас е начертал свой план как да си припомни за важните личности от миналото на школото. 9.В ще иде до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина, където ученици ще разкажат за Патриарха на българската литература и годините, които прекарал в гимназията.

Иван Петров е от 9.В клас, който пък избрал паметника на Васил Левски - Апостола, също е сред възпитаниците на гимназията. Виктория Петрова от 9.А ще посети със своите съученици паметника на старата гимназия, а Габриела Петкова и връстниците <210> от 9.В са се заели с венеца за сграфитото на Кирил и Методий в Стария град. Историческата разходка на 11.Д клас ще продължи в днешно време, когато училището пак е дом на учението, културата, традициите, казва Елисавета Доневска.

Ученици подготвят литературни творби и рисунки. Десислава от 11.Д е решила да вплете в своята знаковото число 170, емблематичната сграда на училището, а може би и образи на бележити личности, чийто път е минал през училището.

За честването се подготвя и електронен вестник, който ще е достъпен в сайта на гимназията. Едната от рубриките ще представи наши успели съвременници, учили в Хуманитарната, например издателката Божана Апостолова. Друга ще припомни за исторически личности с принос за града - Найден Геров, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Златю Бояджиев, Панайот Пипков, Андрей Ляпчев, Константин Стоилов. Горди сме, че днес учим в училището, където е бил и Левски, казва Петя Боекова, председател на Ученическия съвет. Снимки от музейната сбирка на школото и награди през годините също ще намерят място във вестника. Ще има и рубрика за лично творчество.

Учениците са амбицирани да поддържат електронното издание и след годишнината, а то да дава полезна информация и възможност за изява на таланти.  Така да посвещава в духа на школото и тези, които предстои да кандидатстват в него. Екипът умува и над създаването на мотивиращи видеа.

Гимназията е създадена на 1 септември 1850 г., но на 20 октомври 1885 г. е открита третата сграда, в която се помещава ​- сегашната. Дотогава е имала за патрон Кирил и Методий, след Съединението е именувана на "Княз Александър Батенберг", през соца се казва „Димитър Благоев”. Предстои реставрация и дигитализиране на летописната книга, казва директорът Емил Начев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?