2374

С фустан от чеиза - на хоро в училищния двор СНИМКИ

Кампания "Пробуждане с хоро" увлече българи от над 104 селища по цял свят по повод националния празник Трети март

Две женски ръце отвориха тази заран раклата с моминския чеиз – да извадят оттам кенарена риза и фустан с багрите на Врачанския край, натежал от пендари и жълтици по на стотина години. Навремето свекървата Мара го подарила на снаха си за годежа със заръката заедно с него да пази традицията в дома си и да ги предаде на поколенията. Оттогава Лина Гергова е обличала носията само веднъж – когато в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив направили възстановка на Бабин ден. Днес счетоводителката, която има зад гърба си и 13 г. като учителка по маркетинг, се премени отново, за да се хване на хорото в голямото междучасие.

 С него учители и ученици се включиха в кампанията „Пробуждане с хоро“ на Сдружение „Азбукари“ и „Българи за България“. Те предизвикаха сънародниците в страната ни и по цял свят да изиграят заедно народния танц по повод националния празник Трети март. А утре навръх честването му да споделят видеата в обща платформа на инициативата, в която заявиха участие българи от над 104 населени места на различни континенти.

Да беше баба Мара в двора на ПГХТТ, сърцето й щеше да трепне, като види как Ради, Стоил и Арсений от 11. Б клас в специалност „Топлотехника“ отвориха мъжка крачка  - да излязат пред всички и да развеят трибагреника, щом писнаха гайдите.

 

На 90 години така играе сърцето й и за внуците – вече момчета за женене. А надеждата й е да доведат невести, които на свой ред да облекат носията от сандъка със семейни реликви. И тях, и  учениците от професионалната гимназия, Лина Гергова винаги се е опитвала да научи да се държат за родната традиция.

Трудно е в модерните времена, но когато поставиш това в центъра, не губиш равновесие. Не се люшкаш наляво-надясно по чужд ум, съхраняваш българското, а то съхранява теб,

казва тя.

„Ние, вашите учители от по-зрялото поколение, сме научени на уважение и преклонение пред онези, които дадоха живота си за България. Приемете това от нас и го предайте нататък“, обърна се към учениците и директорката на ПГХТТ Людмила Ганчева.

Нейното училище първо от пловдивските се включи в кампанията, а запали и още много под тепетата и в областта. Школската шефка също се хвана на хорото с народна носия – тракийска, с която обикаля по съборите в Жеравна, Широка Лъка и Гела. Вярва в мъдростта да се следват традициите и да се предават нататък.

В днешния ден предизвика ученици да поведат хорото и се хвана до тях да нагоди стъпките. Екна  в двора гласът на Васил Михайлов като капитан Петко Войвода, момче и момиче удариха тъпани, литнаха в небето балони в бяло, зелено и червено.

 

Притича първо фолклорният ансамбъл на училището, поде право хоро, а после заситни ритъмът, докато увлече цялото училище. Който не събра кураж, викна отстрани: „Браво, ха така!“, докато съучениците се вият в нишката на  „Мома Яница“.

Ради, Стоил и Арсений сами поискали да облекат носиите и да вземат нациноалните знамена, за да дадат началото на празника. И тримата са градски момчета, но с корени в традициите на селото.

Хубаво ми е да участвам, когато се почитат традиции, отвътре ми идва, казва Ради, чиито баби и дядовци са от района на Доспат. „Ако можеше да се живее като едно време на село – да тежат мъжете на мястото си, да се тачат възрастните…“, мисли си Арсений. И той обича живота далеч от града, където са дядовците и бабите – пазарджишкото Синитово. „Тръгнали сме си от това и много надалече сме стигнали“, съжалява и Стоил, чиито корени пък са от Царацово. И тримата на хорото се чувстват горди и сплотени. Ще си търсят булки - дългокраки, но с души и ценности като от старото време.

„Лични момчета и отличници“, похвали ги учителят им по практика Милен Трайков, докато наоколо вече се тропаше Дунавско хоро.

 

От „Елено, моме“ до „Бяла роза“ не се пуснаха момичета от 11. Б клас. Йорданка 7 г. е ходила на народни танци. С приятелките й си пускат фолклорна музика да поиграят и като се съберат на купон. Тропкат по събори, а и в часовете по физическо. 

Тъпана днес пък удари Рабие Чолакова от 10. Б клас. Тя е ходила на уроци по музика, пеене, фанфари и барабани, но напоследък не остава много време заради ученето.

Момичето е от мюсюлманско семейство, израснало е и в двете култури. В дома му се тачат и българските, и турските традиции, а Рабие и двете ги чувства свои.

Повече от 20 минути се люшка хорото в двора на ПГХТТ и още щеше, ако не се бе намесила директорката: „Ще продължим в малките междучасия, сега е време за четвъртия учебен час!“.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ също са сред пловдивските училища, които се включиха в „Пробуждане с хоро“ – заедно с българи от Австралия, Аржентина, Испания, Италия, Молдова. Всяка година до настоящото седмо издание на инициативата в нея участвали и поне десетина формации от Украйна. Сега българи от Бердянск и Мелитол подали заявка, но войната ще попречи да извият хоро в неделните училища там.

Под тепетата пък училищата избраха свои начини да отбележат националния празник. В ОУ „Кочо Честеменски“ символично засадиха бъдеще – бор с височина 2,5 м.

Защото дървото радва душата с красотата си и зиме и лете.  Защото със засаждането на едно дърво показваме, че ние градим света, в който живеем. Защото промяната започва от нас,

казват оттам. Райкметът на „Централен“ Георги Стаменов се включи в акцията, а децата го поканиха всяка година заедно да кичат вечнозеленото дръвче за коледните празници с украса, която сами ще изработват.  Грижейки се за бора – символ на сила и дълголетие, учениците ще се учат и да съхраняват природата.

СУ “Христо Г. Данов“ организира образователни приключенски игри между класовете в школска „Дановиада“.

Хуманитарната гимназия награди най-добрите автори на есета, стихотворения и рисунки на рецитал в Актовата зала. 

А ОУ „Елин Пелин“ събра Баба Марта, Трети март и Осми март в обща драматизация за момиче, което се срамува от името си Марта и повече би му харесвало да е Мери, но накрая разбира колко много символи се втъкани в него и колко е ценно това. Най-малките ученици се включиха с изложба, която представя  български забележителности. Гости на децата бяха и представители на „Богоявленската дружина“, която пази традициите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
eftim eftimov

eftim eftimov

04.03.2022 | 08:57

Браво , така се прави , такива трябва да са съвременните будители (учители) , иначе ще забравим историята си . А , колкото до директор Людмила Ганчева , познавам я лично , уникален човек и професионалист , дано повече учители и директори са като нея и да следват примера и . Браво и на учениците ,браво.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?