С еко рап и меч от станиол срещу замърсяването на планетата СНИМКИ

Планетата вече си има храбър рицар, който да я брани от боклуци и хулигани. За тази мисия второкласникът Ангел Чабаджаков е въоръжен с броня от капачки на буркани, след като татко му ги пробил с бормашината и съшил с тънки въженца. Който смее да му противоречи по еко въпроси, ще се изправи срещу меча и щита му от картон и станиол.

С добра дума за разделното събиране пък търси съмишленици хартиената принцеса Милена от 2. А. Стига дядо й Петър е трупал вкъщи прочетените броеве на в. „Марица“! С малко помощ от мама страниците „Регион“ се надиплиха в плисета на книжна пола: Пазарджик, Хасково, Смолян… А от „Градът“ и „Свят“ станаха чудни цветя за бюстието от найлонова торбичка.

Дамата и нейният кавалер се вляха в дефиле с костюми от рециклирани материали, с което ОУ „Елин Пелин“ отбеляза Деня на Земята днес. Той се чества от 22 април 1970 г. и всяка следваща година повдига все повече въпроси, над които хората да се замислят: климатичните промени, унищожаването на екосистемите, замърсяването на почвата и водата, изчезването на растителни и животински видове, изчерпването на невъзобновяемите източници. Тази година празникът е под мотото „Бъди гласът на природата!“

В ОУ „Елин Пелин“ избраха да издигнат своя, като попеят еко рап. Само за ден учителката по музика Ева Палакова успяла да сглоби парчето в изпълнение на второкласници.

Докато те съберат кураж, по-обиграните в жанра - школската вокална група „Елина“, разказа в стил Ицо Хазарта за бебешки колички, около които се валят найлонови торбички, и призова с песен: „Хора, погледнете – кошче има тук,/ тревата не е място за този боклук!“

.

Боян Атанасов от 2. А изслуша парчетата като космонавт с кислородна бутилка на гърба от две срязани шишета от минерална вода и маркуч, който подава кислорода. С рицаря с броня от капачки Ангел живеят на една улица в район „Западен“. Постоянно някой хвърля боклуци зад блока, разказа Боян. С баща му редовно ходят да ги събират. „На седмица по един кашон изнасяме  и  пак има!“, възмущава се момчето.

И двамата у дома ги възпитават да пазят природата и градската среда, знаят как и от часовете по „Околен свят“. Освен съзнателни малки граждани, са и първенците на класа по математика – едва са взели цялата таблица за умножение, а Ангел вече може да смята не само обиколка, а и лице на триъгълник. 

Много жар в подготовката за Деня на Земята вложил и 4. Б. Любомир облече  найлонова торба със символичния надпис на немски: „По-добър живот“. И разказа, че се опитва да пести водата. Фенът на футболния клуб „Ботев“ Христо пък си направи от черна торбичка фланелката на любимия тим, като я облепи с жълто тиксо и добави емблемата.

Денис дефилира като джудже от отпадъци – с гащеризон, съшит от сламки, хартия, опаковки от кисело мляко, найлон от хляб, картон и дървени пръчки. И за по-ясно вдигна табелка с призив: „Да пазим гората!“. Семейството на четвъртокласника има специално отношение към опазването на околната среда. Купили сме си специални кофи, в които хвърляме отделно хартия, стъкло и пластмаса, разказа Денис.

Още едно джудже, което обаче определя себе си като фешън, мина в колоната на 4. Б. Иван развя мантия от чувал за боклук с ръкави от нарязани чаши и джобове от амбалажна хартия.

Винаги регаират много ентусиазирано на такива теми, разказа класната им Галя Лесева. Ековъзпитанието е политика на школото и има много иновативни уроци, свързани с нея. Когато излизахме за изнесени занятия преди пандемията, винаги се обвързвали дейностите с опазването на околната среда, добави учителката.

Специално за празника всички класове изработиха и проекти, рециклирайки отпадъци. Така се "родиха" кукла от боклук и екороботи, макет на къща и маракаси, а Васил Капитанов от 3. А направи  вятърна мелница от PVC бутилка. 

Находчивостта на хлапетата спечели похвала от кмета на район „Западен“ Димитър Колев, а гости от Басейнова дирекция и фондация „Зелени Балкани“ насърчиха децата да продължават в същия дух.

Дрон засне от въздуха седмокласниците, оформили с телата си 90-ица по повод 90-годишнината, която училището чества тази година. После всички класове, които изкараха късмет да учат присъсвено на празника, отброиха през 10 до 90 и в небето полетяха зелени балони.

В Крумово засадиха фиданки върху бивше незаконно сметище

Деца от ОУ „Христо Ботев“ в Крумово засадиха фиданки на мястото, което доскоро бе незаконно сметище в близост до жп линията.

Преди това в двора на школото бе открита Зелена класна стая с пейки и дъска за учебни занятия под сенките на дърветата в школския двор. За нея екоминистерството дало 5000 лв., а училището добавило още 1500 лв. от своя бюджет. Родители и учители се включили в работата, а децата накрая помогнали с разчистването и засаждането на цветя.  Така цялата общност на учебното заведение със 125 деца създаде нова екологична училищна среда.

След откриването в Деня на Земята пратеници на РИОСВ се срещнаха с децата от 6. и 7. клас – да си поговорят на еко тематика. Тя отдавна има застъпници в ОУ „Христо Ботев“ – децата от  клуба за занимания по интереси „Млади еколози“.

Снимки от Франк Воща

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?