Следвайте ни

С едно наум за онлайн часове: Купуват само по 2-3 тетрадки

Продажбата на учебници втора употреба се прехвърли онлайн, борси зареждат новите само при заявка и депозит

viber icon

Въпреки присъствения старт на учебната година, семействата не бързат с купуването на тетрадки и пособия. Взимат само по две-три за начало - с едно наум, че много скоро може пак да се превключи към обучение в електронна среда. Търговията секнала в мига, в който това стана миналия път.

Книжните борси реагират на кризата в бранша, като ограничават зарежданите количества, а за учебници втора ръка приемат поръчки онлайн и ги пращат на адрес с наложен платеж.

Новите учебници за 11. клас пък изобщо не са снабдили - те могат да се купят само с предварителна заявка от клиента и депозит.

За посетители, които все пак отидат на място, Борса за учебници - Пловдив, е направила реорганизация. Не се допускат клиенти вътре, а учебниците са извадени на стелажи в предверието. Преди и след като предаде старите и вземе за следващия клас, всеки трябва да си дезинфекцира ръцете с осигурения препарат.

Повечето клиенти вече предпочитат да купят нужното онлайн, казва Гергана Спасова. Така е по-лесно и за семейства, които живеят извън Пловдив. Масово обаче се взимат само учебници по базовите предмети и се спестяват други – най-често по изобразително изкуство и музика.

Почти няма промяна в изкупните цени. Старите учебници борсата взима на 30-50% от коричната цена. А продава на 60-80% от нея.

Определящо е състоянието на учебниците. А тези, които се продават на старо сега, са запазени като никога преди, понеже през втория учебен срок почти не са отгръщани – в онлайн обучението се ползваха електронните им близнаци и други електронни ресурси.

Най-съхранени са учебниците на десетокласниците, защото бяха отпечатани миналата година, когато за тях влязоха в сила новите програми по новия закон.

Тази есен това важи за същия набор ученици, които обаче вече са в 11. клас. За тях учебниците вече са готови, но някои издателства преизчисляват цените заради промяната в ДДС. Книжните борси пък, които отчитат най-слабата година от последните 5, не искат да инвестират в набавянето на пълните набори, тъй като поради намаленото търсене има опасност от залежаване и брак, както станало с новите учебници миналото лято.

Някои от старите учебници сега също идват с нови цени – например по български език и литература на „БГ учебник“ струва 11,90 лв., вместо 10.

Няма промяна в цените на тетрадките и другите пособия за училище.

Те още не се купуват масово и понеже тази година закъсняват първите родителски срещи, на които се казва какво е необходимо, особено за по-малките ученици. Причината е, че се изчакваше МОН да изработи насоките за предстоящата учебна година в условия на пандемия, а после и училищата трябваше да приемат свои училищни планове. Този процес приключва в края на тази седмица и се очаква в последните 10 дни преди 15 септември всеки да има яснота и да подготви ученика у дома.

Тази година заедно с тетрадките книжните борси предлагат и дезинфектанти, които децата да носят в училище. Има и за почистване на екраните на лаптопите и телефоните.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?