Следвайте ни

С 4 химикалки и свито сърце на матура СНИМКИ

viber icon

С 4 химикалки за резерва и страх какви въпроси ще се паднат влязоха тази сутрин на матурата по български език и литература  дванайсетокласнички от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив.

Елвира от Стряма заредила чантата с допълнителни писалки и предвидливостта й спаси Маргарита, която пък дойде без нито една  в задължителния черен цвят. 

Връстничката им Селиме от паралелката за лаборанти до късно снощи преглеждала тестовете от пробни матури и даже в полунощ звъняла на учителката Елеонора Ковачева да я пита за един от въпросите. „На разположение към, докато съм будна!“, успокоила я преподавателката по български.  „Много се стара да ни подготви, граматиката я изядохме с парцалите. А от авторите дано се падне Йовков“, казаха си момичетата, преди да влязат на изпита в ПГТСТ „Гоце Делчев“.

В изпълнение на противоепидемичните мерки на зрелостните изпити там от рано ги чакаше медицинската сестра на СУ „Симон Боливар“ Силвия Ангелова – готова да провери дали някой не е вдигнал температура над 37 градуса. Колежката й Емилия Петрова бе въоръжена с дезинфектант и резервни маски, ако някой е забравил своята. Квестор проверяваше служебните бележки и документ за самоличност, а охраната разделяше потока в две колони със спазване на отстояние. Експерт от Регионалното управление на образованието също бе на разположение да помогне при нужда - учебното заведение е сред тези, които са с нов директор през тази учебна година.

Елвира, Селиме и Маргарита не са ходили на частни уроци, но в училище усилено ги готвили за държавния зрелостен изпит.

„Тази година всички се молят за тройка. Онлайн обучението много бутна успеха надолу, много се напрегнахме и надебеляхме“, обобщи последните месеци Елвира. Чак в последната седмица дванайсетокласниците се събраха в училище и докато се порадват, дошло време да се разделят. На мнозина онлайн уроците им се струваха майтап, накрая разбраха, че не е трябвало така, но вече е късно, смята Елвира. 

С приятелките й няма да се явяват на втора матура в петък, избрали са да им се признае оценката от държавния изпит по професията и стискат палци да им се падне темата за сушени плодове. Маргарита вече е приета в УХТ и чака само бележката от матурата. Елвира тепърва ще кандидатства в ПУ, защото мечтата й е да работи в детска ясла, а Селиме пък иска да продължи със счетоводство.

От два входа влизаха зрелостниците в ПГТ „Проф. Асен Златаров“, за да се спази изискването за разделяне на потоците. Емануел от Хуманитарната тръгна за матурата с надежда темата в последната задача да не е свързана с „Тютюн“ или „Железният светилник“. Чел е и двата романа, но не са му любимите. При всички случаи ще пише есе, тъй като позволява по-свободна интерпретация. Разчита на висока оценка, за да бъде приет да учи информатика в ПУ. Там ще се пробва и Лилия – негова съученичка от паралелката по френски. Тя тръгна за изпита с късметлийския си медальон със сърце от розов кварц.

ПГАСГ „Арх. Камен Петков“  постави почти до оградата в двора  табели, които насочват зрелостниците към вход „Изток“ и вход „Запад“.

Днес близо 4500 дванайсетокласници от Пловдивска област се явяват на матурата по български език и литература. Тя се провежда в 494 зали в 63 училища  в региона. 1559 квестори са ангажирани със спазването на реда в класните стаи, където има и видеонаблюдение. Кадри от камерите се следят в реално време в Регионалното управление на образованието.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ужас

Ужас

19.05.2021 | 12:10

Жалко,елементарно вестниче! Неграмотни журналисти!

Отговори
1 0
Български език

Български език

19.05.2021 | 10:57

Пишете статия за матура по български език,и какво виждаме? Публикация, пълна с правописни грешки! Това не е вестник за четене,а за бърсане на г ъзове! Всеки ден има забележки относно ваши статии,ама явно мозъка на журналистчетата е с малък капацитет!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?