Следвайте ни

Руската си излъчи Маргарет Тачър и г-жа Уикипедия СНИМКИ

viber icon

Желязната лейди, Междугалактическа царица, Властелин на познанието и Мисис Стриктност бяха титулувани днес от випуск 2021 на ЕГ „Иван Вазов“. По традиция там завършващите ученици раздават шеговити призове – още един знак за благодарност към най-обичаните от тях учители.

Церемонията след последния звънец събра 9-те паралелки абитуриенти. Макар и не в електронния дневник, проверката показа, че може би за първи път няма отсъстващи. И всички чуха за последен път командата: „Гимназия, равнис!“.

Интригата кой ще грабне тазгодишните отличия се оказа по-голяма даже от вълненията около номинацията на Мария Бакалова за „Оскар“. Първата награда – Пазител на царството, отиде при директорката Вихра Ерамян, задето съхранява духовността и винаги е готова да изслушва и напътства.

Ерамян предупреди зрелостниците, че от утре сами поемат щурвала и вятърът няма винаги да е попътен, а когато връхлети буря, ще трябва мощно да се гребе към брега Успех. Пожела на зрелостниците  дръзко да мечтаят и смело да планират, да са взискателни към другите и себе си.

Диана Георгиева получи славата на Маргарет Тачър като Желязната лейди на Руската. Учителката по история изправя с любов кривиците и винаги добавя капка финес. За нея казват, че именно  тя превръща тийнейджърите с маратонки в дами и господа. 

„Останете българи и помнете, че едно дърво не се разлиства, ако няма корен“, заръча тя на учениците си, след като получи плакета. Напътства ги още, където и да идат по света, да не забравят за приноса на сънародниците си към цивилизацията.

Човекът, който води пътешествията към звездите и учи да се преодолява гравитацията на рутината, е Лена Кръстева, която грабна титлата Междугалактическа царица. „Бъдете щастливи, усмивката да не пада да устата ви и като мен, на 105 г., да си кажете колко хубав е животът", пошегува се със себе си тя в своите благодарности.

За Приятел на всички бе обявена Ивелина Генова, а викове „Госпожо, обичаме Ви, бе!“ прекъснаха официалната аргументация на номинацията. Учителката призна, че се е научила от гимназистите на търпение, и им каза: „Помнете, че когато на небето има облаци, слънцето пак е там!“.

Учителят, който не оставя нито един въпрос без отговор и е направо крачеща Уикипедия, е Стела Василева, която бе обявена за Властелин на познанието. А за нетипичния поглед към нещата преподавателят Стойчо Кукунов стана Мистър Нестандартен компас. Той увери зрелостниците, че няма труд, който остава невъзнаграден.

Някъде по средата на церемонията през двора се „протегна“ и Ръката на разума. Тази титла завършващите ЕГ „Иван Вазов“ дадоха на взискателната си учителка по френски Мария Атанасова. Тя се изненада, защото ползва и „стратегията на тоягата“, поради което при нея се научава, но често по трудния начин. Увери възпитаниците си обаче, че и в резултат на това те имат сегашните знания и умения, които им гарантират успех.

Математичката Босилка Янева получи приза „Теорема на спокойствието“. А Надя Стоицева стана Мис Стриктност – защото в сърцето й всички са равни, но не и по скалата за оценяване на знанията.

По-гръмко скандиране от на който и да е футболен мач предизвика награждаването на Илко Василев. Макар че това му се случва всяка година, той прегракна и призна, че си е изгубил речника. Сподели с младежите, че се чувства повече Санчо, отколкото Дон Кихот и Алеко, но съвсем правилно абитуриентите са решили да го обявят за Щастливеца – заради миговете заедно.

"С всеки от вас ме свързва нещо специално – час по заместване, забележка в коридора, победа на футболен мач", спомни си Василев. И предупреди абтуриентите, че никой не може да избяга от собствената си лавина. Затова да не пестят усмивките и думите на обич и признателност. За да не се окаже, че вече не могат да ги кажат.

„Летете! Счупеното крило се лекува. Само със закърняло не може да се лети!“, каза на випуск 2021 обичаният учител.

Ще ни липсва тази атмосфера, която не можахме да преживеем напълно в последната година заради онлайн обучението, сподели Любомира Генева от 12. Ж. Завършва паралелката с френски, но остава в България и ще кандидатства реставрация в Художествената академия. Където и да е, носи със себе си морето – малка раковина на шията си, с която не се е разделяла от 6. клас.

Към София се кани да поеме и Радина Петкова. В ЕГ „Иван Вазов“ научих, че всичко се постига с труд, каза тя. 

С връстниците й малко се боят как ще минат матурите след тази година на хибридно обучение. В резултат на пандемията обаче по-малко от абитуриентите ще заминат да следват зад граница.

Снимки: Франк Воща

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Възпитаници на РЕГ "Иван Вазов" -юбилеен випуск 1972

Възпитаници на РЕГ "Иван Вазов" -юбилеен випуск 1972

15.05.2021 | 18:29

Зрелостници, бъдете винаги ГОРДИ, че сте се обучавали в тази прекрасна гимназия. Успех в живота!

Отговори
1 0
Dai mu we

Dai mu we

14.05.2021 | 22:22

Dolni luji Eramyan nikoga ne se e interesuvala ot uchenicite si,dori na 5 choveka ne moje imenata da kaje.Vsichki i luskat redovno egoto i si sedi tam v kabinetcheto izdunva kojeniq stol sus 200 ta svinski sili mosht i pruska licemerie na vsqko edno izprashtane..

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?