71
Следвайте ни

Руската гимназия избира ученик и клас на годината СНИМКИ

viber icon

Изявени ученици от ЕГ „Иван Вазов“ са в оспорвана битка за титлата "Ученик на годината". Паралелките пък се състезават по успех, отлична дисциплина и най-малко отсъствия, за да заслужат приза "Клас на годината".

Надпреварата е в рамките на школския регламент да се подкрепят извънкласни изяви и постижения на гимназистите, за да се стимулира развиването на личността. Специален член в правилника за дейността на училището описва по какъв начин става това, разказва зам.-директорът Илко Василев. Училището избира Клас на месеца и Ученик на месеца, Ученик на годината и Клас на годината, Ученически отбор на месеца и на годината, Спортист на месеца и на годината, Ученик на месеца и на годината с изяви в областта на изкуството и литературата.

В последните две години не се присъждат титлите за ученически отбор, тъй като заради пандемията не се провеждат ученическите игри. Но постоянно има призьори от регионални, национални и международни състезания.

Гимназистите с най-много награди се борят за Ученик на годината и получават грамота и плакет. Най-сериозните претенденти към момента са с изяви в спорта.

Пламен Апостолов от 12. А на най-високото стъпало на почетната стълбичка

Пламен Апостолов от 12. А клас стана европейски шампион през септември на Европейското първенство на Световната киокушин федерация. В Полша възпитаникът на ЕГ „Иван Вазов“ извоюва златото при кадетите до 21-годишна възраст. Макар и с 3 г. по-млад от съперниците си, спечели всички срещи, за да стъпи на най-високото стъпало.

Елизара Янева от 8. Е клас пък триумфира с титлата на сингъл на Турнира по тенис на корт Plovdiv Cup 2021 до 16 г. от трета категория на Тенис Европа. А има зад гърба си още постижения: през 2017 г. печели титлата на двойки на най-силния турнир в света за момичета и момчета до 10 г. "Смриква Боул" в Хърватия. Шампионка е на двойки в зала до 12 г. и печели трето място на сингъл. На открито до 12 г. триумфира с титлата на двойки и трето място на сингъл. Елизара е шампион на сингъл на международния турнир "Сливен къп". На двойки печели титлите на други международни надпревари - "Изида къп" и "Редута къп′′.

 

Лилия Митрева от 11. В клас с европейското злато по таекуондо

Лилия Митрева от 11. В клас бе сред номинираните за Спортист на Пловдив за тази година заедно с Пламен Апостолов. Тя е европейска шампионка по таекуондо от Ливърпул през 2017 г. и спечели бронза на европейския шампионат в Римини през 2019 г.

До финалната права, на която се определя кой да е Ученикът на годината, може да се натрупат и още отличия и отличници. Регламентът повелява изборът да се направи в края на учебната година, а награждаването е в началото на следващата.

Затова е в разгара си и надпреварата сред паралелките за Клас на годината, като най-сериозните претенденти са от осмите и деветите класове. Победителят ще получи като награда един неучебен ден, в който ще отиде на екскурзия.

Отделно училището присъжда еднократни стипендии за високи резултати в учебната дейност, спорта, изкуствата и технологиите. Сумата от порядъка на 100 лева заслужават носители на призови места от национални олимпиади, национални състезания от календара на МОН, международни състезания.

„Даваме равен шанс на всички, а голямата цел е да се почувстват подкрепени да развиват своите интереси“, казва Илко Василев. ЕГ „Иван Вазов“ също предлага много възможности за това - извънкласни форми по испански театър, обектно ориентирано програмиране, евроклуб и други. Клубът по екология и здравословен начин на живот миналата година преведе на италиански книга за рециклирането на Министерството на младежта и спорта.

„Нашата подкрепа е важна, за да се чувстват учениците значими, да развиват личността си, всяко тяхно усилие да е оценено и подкрепено“, казва още Василев. Ръководството дава рамо на всяка идея, която имат самите ученици. В момента е в ход офанзивата за коледен базар, списва се и електронен вестник.

Миналата година титлата за Клас на годината грабна 8. Д. Училището награди лауреата на националната олимпиада по италиански и двамата зрелостници с успех 5,99. Връчи и специална награда - статуетка на богинята Нике - на незрящата Мартина Куртева, която заслужи 5,80 на олимпиадата по философия, представи се убедително на матурите и завърши с отличен успех.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?