Следвайте ни

Руската гимназия чества 60-годишен юбилей, ето как

На юбилейния концерт обявяват първите стипендианти на фондация „Марияна Димитрова”, основана от фамилията на емблематичната директорка

viber icon

С факелно шествие и две концерта Руската гимназия в Пловдив ще празнува 60 години от създаването си. Тържествата вече подгряха вътрешни турнири по тенис на маса, футбол, баскетбол и волейбол.

На 26 октомври възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов” превземат сцената в Спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски”, за да покажат какво могат в ученически концерт „Честит рожден ден, училище”. Оставихме учениците сами да подготвят това тържество, за да празнуват по своя начин, обясни директорката Вихра Ерамян.

29 октомври Руската гимназия е обявила за Ден на отворените врати. Ученици от всички випуски могат да влязат отново в класните стаи, за да си припомнят ученическите години, да гледат филм за юбилея на училището, да се върнат назад във времето със снимки от историята на школото и да разгледат рисунки на днешните му възпитаници. Същата вечер е празничният концерт „60 години традиция с бъдеще” в Градския дом на културата. На 31 октомври пък ще има Факелно шествие на ученици и учители, което ще тръгне от пл. „Централен”, ще премине по Главната и ще завърши пред паметника в Дондуковата градина.

Създадена през 1958 г., първата Руска гимназия у нас е настанена в тогавашната Образцова гимназия. Настоящата сграда е открита през 1970 г., като лентата прерязва лично руският посланик у нас Александър Позалов. Пред всички гости е дадено обещанието дворът да се преобрази от царевично поле в парк и до днес се спазва традицията всеки випуск да засажда по едно дърво.

В момента в училището има паралелки по английски, немски, испански, италиански, френски и руски език, като усвояването им включва и опознаване на културния код на народите, които ги говорят. Възпитаниците на Руската редовно печелят и призови места в различни надпревари.

Решението в ЕГ „Пловдив” да се изучават шестте чужди езика, на които се говори в цял свят, е взето през 1993 г. от дългогодишната директорка Марияна Димитрова, на която учениците връчиха своята символична награда „Любовта, без която не можем”. В битката си с дълго и мъчително боледуване тя пък прекарваше добрите си моменти в училище, твърдейки, че това е нейната химиотерапия. На Марияна Димитрова, ръководила 25 г. Руската гимназия,  е посветена първата страница в Юбилейния вестник, който учениците са подготвили. Година след загубата , изстрадана от няколко поколения учители и възпитаници на Руската, сега фамилията учредява фондация на нейно име. Основната цел ще е да осъществява програми в областта на образованието, науката, социалната дейност за подпомагане на учениците и учителите от ЕГ „Иван Вазов“ за иновативно усвояване на учебния материал и постигане на успехи в научната дейност и практичните умения. Заедно с това ще се насърчават формалното и неформалното образование и обучение, доброволчеството, формирането на активна гражданска позиция, както и развиването на дейности и инициативи, насочени към активното участие на учащи се в гражданското общество. Създаването на фондацията е провокирано от необходимостта от добри примери за мотивирани и можещи ученици и учители, които имат желание да се развиват.

Кампанията за първите кандидат-стипендианти сред деветокласниците вече приключи и имената на одобрените ще бъдат обявени на празничния концерт на училището на 29 октомври.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?