Следвайте ни

Руската е първо на Балканите референтно Гугъл училище

Признанието е заради иновативния начин, по които използва новите технологии в обучението

viber icon

Езикова гимназия „Иван Вазов” е първото референтно училище на Гугъл в България и на Балканите. Това обяви в Пловдив на старта на национална конференция „Училище в облака” Дийн Стоукс,  мениджър на Гугъл по внедряването на образователни приложения в Европа, Близкия Изток и Африка. Пловдивското учебно заведение е прието сред референтните училища в света, които са от порядъка едва на няколко стотин, заради иновативния начин, по който използва технологиите в учебния процес.

Както „Марица” писа, целият 8. Ж клас в школото използва тъй  наречения хромбук – устройство, което наподобява лаптопа, но е по-леко, евтино, икономично и създадено специално за образователни цели. Учениците и учителите имат свои акаунти, които им осигуряват достъп до виртуална класна стая, в която преподавателите качват  образователни ресурси. Има чат и опция учениците да работят групово по общи проекти, всеки от дома си.

Няма задължителни условия за референтните училища на Гугъл, търсим конкретни примери за добри практики, като главното е какво е постигнатото въздействие в резултат на употребата на облачните технологии, обясни Дийн Стоукс. И добави, че ефектът може да е облекчаване на административната работа, което освобождава време на учителите да се съсредоточат в истинската си работа с децата. Може да е постигната и трансформация на учебния процес.

За да даде представа колко значимо е постижението на пловдивската гимназия, мениджърът на Гугъл за Европа посочи, че във Великобритания при 30 000 училища едва 50 са референтни.

„Преди две години, когато започнахме, имахме съмнения дали е добре да качваме децата изцяло в облака. Днес виждаме, че това дава възможности да се използват много продукти на Гугъл, а на децата им е по-интересно. Откакто всеки ученик има свой персонален хромбук, който замества учебника и тетрадката, мотивацията се покачи”, разказа директорката на ЕГ „Иван Вазов” Вихра Ерамян. И благодари на подкрепата на родителите, които се съгласили обучението да става по този начин. Сега дори не можем да си представим как преди сме работили без облачните технологии, добави Ерамян. Предстои в училището по същия модел да започне да се обучава още една паралелка, а дългосрочното намерение е да се обхванат всички ученици в школото. Проблемът е обаче с какъв финансов ресурс да се осигурят устройствата.

На въпрос дали хромбук има кибер защита и по какъв начин се гарантира, че до учениците няма да достига неподходящо или опасно съдържание, Вихра Ерамян обясни, че  устройствата се контролират от учебното заведение. През тях не може да се влиза в социалните мрежи. Блокира се и съдържание в интернет, което не трябва да е достъпно за тийнейджърите. „По този начин те дори са по-защитени, отколкото когато ползват смартфоните си, защото определяме потока от информация, който стига до тях и се ограничава всякакво съдържание, което е извън образователните цели на конферентната връзка в класа”, описа Вихра Ерамян.

 Дийн Соукс добави, че всички лични данни и документи принадлежат на училището, а не на Гугъл. В случая той е като процесор, не притежава информацията, направи сравнение мениджърът на организацията за Европа, Близкия Изток и Африка. Той допълни, че обучението чрез облачните технологии включва и изграждане на култура у децата как да използват иновациите и интернет.

 Още 6 паралелки с хромбук наесен

В момента в пловдивските училища се ползват 150 устройства хромбук. През новата учебна година освен паралелката в Руската гимназия, моделът ще бъде приложен в още 6 паралелки. По един цял клас ще ползва хромбук в училищата СУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Черноризец Храбър”, ОУ „Яне Сандански”, ОУ „Екзарх Антим I”, Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, ОУ „Димитър Талев”.

Инвестират 200 000 лева в нови технологии в училищата

 200 000 лева ще инвестира през предстоящата година Община Пловдив в ресурси, с които информационните технологии да влязат в пловдивските училища, съобщи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Ще бъдат осигурени още поне 150 устройства хромбук.

Както и досега, училищата ще кандидатстват за финансирането със свои проекти. Като гарантират, че това е дългосрочна политика, от общината съветват учебните заведения да осигуряват и съфинансиране от делегираните бюджети и училищните настоятелства.

Точно по този начин са осигурени устройства хромбук за всички деца в нашето училище, разказа Крис Ликуърд, зам.-директор на средно учебно заведение в близост до Лондон. То е референтно на Гугъл училище от 2015 г. , след като въвело  хромбук и платформата G Suite за работа с облачните технологии.  Тя се предоставя безплатно от Гугъл на образователните институции, но е платена за бизнеса.Това трансформира тотално педагогиката, учебния процес и преживяването на децата, описа Ликуърд. 93% от семействата на 1500 ученици са купили устройствата на своите деца. За останалите, които нямат възможност или желание, ги осигурява учебното заведение.

От септември и Руската гимназия ще почне разговори със семействата, без да има принуда, като успоредно ще се търси финансиране от общината и по програмата за внедряване на информационни технологии в клас на МОН. Едно устройство хромбук струва от 500 и 1000 лв.

15% от пловдивските учители са обучени за работа в облака

В момента всички учебни заведения в Пловдив имат Wi-Fi,  15% от учителите вече са минали  поне едно обучение за работа с облачните технологии. Това прави малко под 450 преподаватели, които приеха предизвикателството да се променят, посочи зам.-кметът   по образованието Стефан Стоянов.

Александър Ангелов, който ръководи Центъра за творческо обучение, обяви, че до Нова година около 50 училища в България ще възприемат модела, наложен под тепетата. За 30 месеца тук направихме неща, които  най-близо се случват в Швеция и Великобритания, добави той. По данни на центъра в момента 200 учебни заведения у нас ползват платформата G Suite, а активни профили имат 35 000 души, което прави 5% от учениците и родителите.

В двудневната конференция „Училище в облака” 150 участници от страната ще обменят опит.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?