Следвайте ни

РУО: Уволнената директорка похарчила 32 000 лв. за бонуси, вместо за закуски

Нарочена съм, защото свидетелствах в разследване за бизнес с обучения на учители, казва  Екатерина Делинова

viber icon

Директорката на ОУ „Пенчо Славейков” Екатерина Делинова е уволнена със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Основанията са финансови и административни нарушения, за които Киркова сезира прокуратурата. 

От 2015 г. валят жалба след жалба. Оказвала съм методическа подкрепа и съм давала предписания, но не дадоха резултат, обясни шефката на РУО. Тя разказа, че миналата година вече е подписала едно предупреждение за уволнение, макар че още тогава имала основания да освободи Делинова. Установихме, че около 32 000 лв. са дадени за бонуси на педагози, вместо за закуски на децата, посочи Иванка Киркова.  През март последвала забележка и за друго сериозно нарушение.

„През април Делинова изпрати доклад, че увеличава заплатите с 13% вместо с 20 на сто. А училището е едно от най-големите, със сериозен делегиран бюджет. Отделно е получило 194 000 лева  през 2018 г. за допълнителни възнаграждения за работа с деца от уязвими групи, а през тази година – 186 000 лева”,  посочи Киркова. Поясни, че не е изпълнена държавната политика и това навярно е следствие не от невъзможност, а от лошо управление на средствата. Във връзка с това била направена проверка в школото. „Колегите видяха индикатор – на фона на неувеличените с нужния ръст заплати, бяха заделени 10% за допълнително материално стимулиране. Това са пари, които директорът разпределя на който и както прецени. Ние преценихме да огледаме по-подробно бюджета. Установихме, че се плащат 4500 лева за охрана, а в същото време има отделно назначен портиер”, обясни Киркова.

Смущаващо било, че в училището има видеонаблюдение, но достъпът до него е само от кабинета на Делинова. „Без разписани правила кой, кога, какво наблюдава, как се използват лични данни, как се съхранява тази информация. Училището е превърнато в ООД!”, добави Киркова.

Тя посочи още, че от януари до момента шефката на ОУ „Пенчо Славейков” е представила 13 болнични листа и не е била на работа общо 168 дни. Как се управлява училище от къщи, попита риторично началникът на РУО. Киркова обжалва част от тях и има един отменен от ТЕЛК, който постановил неправомерно ползвани 26 дни болничен.

Школото имало пропуски и в работата по Механизма за обхват и задържане на учениците в училище. Установявали сме дете по дете, че за над 80 ученици  не са предприети необходимите мерки – да се отиде на адрес, да се качи информация в платформата, да се предостави на РУО и „Социално подпомагане” в контекста на идеята на механизма за междуинституционална работа. Чак сега директорката представя обяснения и протоколи накуп, добави Киркова.

Тя увери, че през цялото време се е старала да постъпва човешки и да пази достойнството на школската шефка. При поредната жалба за психотормоз й спестила проверка в първия учебен ден и пратила експерти 4 дни по-късно. Те заварили училището все още без дневници и учебна документация.

През кабинета на Киркова минали и много педагози, които се страхували да подадат официално жалба, но предупреждавали и нея да се пази. ”Работа на полицията е да установи дали има връзка с това, че за 7 месеца два пъти ми беше пробит резервоарът на колата, като последния път това се случи на 15 ноември”, добави тя.

„Аз съм избрала тази работа и ще я върша, докато съм тук. Няма директор, на когото да съм отказала помощ. Но спецификата е такава, че се налага да издавам предписания и наказания. – Тя разчиташе моите нерви да рухнат.  Подава жалби до всички институции. Съдействала съм при техните разследвания и ето, че още съм тук”, заяви Киркова. Тя визира разследването, което започна по сигнал за кръг от фирми за обучение на педагози, за които се твърди, че влизат в училищата под натиск, и са свързани с нея. „Не съм си позволила да кажа нищо. Дори единствена освен шефката на РУО-София се отказах да бъда регионален координатор на проект за квалификация на педагогически специалисти”, категорична е Киркова.

Връчват заповедта с нотариална покана

Заповедта за освобождаване на Делинова е подписана на 4 ноември, след като изтекли сроковете, в които директорката била под синдикална защита. Оттогава се правят безуспешни опити да й бъде връчена. Киркова поискала от Инспекцията по труда разрешение това да бъде сторено по време на болнични. „Има 9 протокола за посещения на експерти, които са ходили до дома й и пред училището. Тя злоупотреби, като в единия случай съпругът й е използвал детето като щит, за което съм информирала МОН”, каза Киркова. Твърди, че е подавала информация  в министерството на много по-ранен етап, но оттам не е била предприета проверка. По законовата процедура е изпратена нотариална покана. Ако Деленова не се яви да получи заповедта до 2 седмици, тя все пак ще се счита за връчена.

 

Делинова: Нарочена съм, защото свидетелствах

Шефката на ОУ „Пенчо Славейков”  Екатерина Деленова се зарече в петък  да се яви в нотариалната кантора, а след това да вземе заповедта за уволнението си от РУО. Но бе категорична, че ще обжалва освобождаването си.

Тя твърди, че е повишила заплатите на учителите, макар и по-късно, когато на училището са били преведени допълнителните средства за работа с деца от уязвими групи в размер на 184 000 лева. Отрича обвиненията за начина, по който е управлявала парите, включително да е раздала средства за закуски под формата на бонуси. Минали два одита на общината и една проверка на Икономическа полиция, които не установили нарушения.

„Нарочена съм, защото Икономическа полиция разследва Киркова, аз бях разпитана, тъй като работя с 6-те фирми от сигнала срещу нея", заяви Делинова.  Тя подчерта, че когато го е правила, е било по преценка за компетентност на лекторите, а не заради свързаности. Твърди, че е чувала предупреждения: „Най-страшната експертка ще дойде и ще ти вземе главата!”. И че в момента й се „отмъщава с настървение”.

Директорката заяви, че се правят опити да бъде уволнена още от януари и затова се стигнало до дълги болнични.

По отношение на жалбите за лош психоклимат е категорична, че от училището си тръгват преподаватели, които удрят и тормозят деца. Имало и съкращения.

За кои 80 деца не са подадени данни по механизма за обхват, попита тя. И посочи, че през 2017 г. са обходени 1700 адреса, като в клас са върнати 32 хлапета, а през миналата година са посетени 800 домове и са обхванати 22 деца. 90% от тези в списъците за необхванатите били в чужбина. Едва ли има директор, който кара хората си да ходят повторно на адрес, представила съм 111 протокола, заяви директорката.

По думите й тенденциозно проверките за присъствието на децата в клас се правят в последните часове, за да са по-малко бройките. И хлапетата вече били в стрес от това и питали в колко часа ще ги броят. Имало и случаи да влязат със закуска, да бъдат изгонени и проверяващи да настояват да им се впише отсъствие.

Делинова на свой ред твърди, че е тормозена и преследвана от Киркова, включително като били пращани експерти да я причакват в парка и пред дома й.

По думите й освобождаването е резултат от личен конфликт. „За мен е унизително да работя по този начин, но ще оспорвам уволнението,  за да докажа правотата си”, заяви още тя.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?