Следвайте ни

Румен Радев в ПУ: Трябва науката да има принос към икономиката ВИДЕО

viber icon

„Трябва да излезем от парадигмата, че в университета просто се усвоява знание. Бизнесът е важен, но бъдещето на българските университети е талантът и изследователските усилия да намират практическо приложение. А защо не със своите продукти да давате принос към икономиката“ . Това заяви президентът Румен Радев, който пристигна в Технологическият център на Пловдивския университет и се срещна с младите учени, работещи там.

Държавният глава разгледа научните лаборатории, които са оборудвани с най-съвременна техника. Те му разясниха, че модерният микроскоп им позволява да разглеждат кристални и полукристални елементи в по-голям релеф. Кварт кристалната микровезна пък изследват кинетиката на наслагване на различни вещества. Срещна се с ръководството и пристъпи към дискусия, на която беше засегната темата за самочувствието на младите учени и как държавата трябва да ги накара да се чувстват оценени. Това беше породено от въпроса на докторанта Ангел Плешков  дали се мисли за допълнителни финансирания за младите учени. 

София Миленкова пък изрази мнението си, че трябва да бъдат направени промени в посока правилото за недублиране на апаратура при партньорски организации.  Тя настоява да отпадне ограничението за един апарат, само в случаите, когато това е най-използваемият за изследванията. Причината е, че когато той се развали, те оставали с вързани ръце. 

Центърът беше открит в края на 2014 г. с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Представлява инфраструктура за провеждане на иновативни научни изследвания в областта на молекулярните биотехнология и екологичните ИКТ, както и за трансфер на технологиите за индустриално внедряване в предприятията.

Дейността на центъра е насочена към повишаване на  квалификацията на младите специалисти в България и се цели насърчаване на  контактите между науката и бизнеса.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

OldTen

OldTen

08.06.2021 | 06:56

Слушам думите на Фигуранта и неговият аватар, минпреда и оставам с впечатление, че те досега са били на друга планета, не са станали генерали и правили кариера в корумпирана държава, не ги е издигала "токсичната" партия ГЕРБ, не са купували държавни апартаменти от тази корумпирана държава и тнт, странни хора! Кога установихте тези неща бре аркадаши?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?