Следвайте ни

Ропот срещу онлайн обучението по право в ПУ

viber icon

Онлайн обучението в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ предизвика гневни реакции сред студенти и родители.

Дъщеря ми беше присъствено само на 2 лекции – при Янаки Стоилов, след което всички занятия се прехвърлиха онлайн, разказа майка на първокурсничка в редовна форма на обучение. 

Жената работи в Германия, за да изкара парите за следването. При такса от 2200 лева в платена форма дъщеря ми да си седи у нас с учебниците не е качествено обучение, категорична е Албена Александрова. Момичето, което е отличничка от пловдивска езикова гимназия, споделило, че е объркано и не може да се ориентира в материала без лекции на живо.

Майката се ядосала още повече, когато узнала, че насрочени в две поредни съботи лекции не са се състояли. От 10 до 12 ч. по програма трябвало групата да има римско право. Преподавателката обаче се извинила с технически проблеми – не й работел компютърът.

Разбирам, че е пандемия, но говорим за 19-годишни младежи, които могат да разберат, когато им се каже да носят маска, негодува  Александрова. „Ако знаех, че ще е така, по-добре дъщеря ми да беше дошла да учи в Германия. Но нали уж се стремим да задържим младите в родината?“, пита риторично българката на гурбет. И недоумява как може да се стане юрист онлайн.

След като от Юридическия факултет й отговорили, че такова е решението за организацията на учебния процес на декана доц. д-р Даниела Дончева, майката позвънила и в МОН. Оттам я посъветвали да подаде възраженията си в писмен вид.

А тя се заканва да инициира дори петиция сред студентите.

Вузът: Залите не побират студентите при отстояние 1,5 м

Както „Марица“ писа, преди старта на новата академична година ректорът на ПУ проф. Румен Младенов даде право на деканите на факултетите сами да решат каква да е организацията на учебния процес в условия на пандемия, като се съобразят с насоките на МОН за противоепидемичните мерки, големината на потоците и капацитета на базата.

Предложих на Факултетния съвет няколко варианта и се взе решение за изцяло онлайн лекции и упражнения, коментира деканът на Юридическия факултет доц. д-р Даниела Дончева.

Разчетите показали, че дори да се ползва най-голямата – 6. аудитория, няма как да се поберат 157 първокурсници по право. В залата местата са общо 136 при изцяло запълнен капацитет, а като се спази изискването за отстояние от 1,5 м, аудиторията побира едва 44 студенти. По подобен начин девета, осма и десета побират при сегашните изисквания за дистанция по 24 човека, вместо по 90.

Така противоепидемичните мерки намаляват три пъти капацитета на залите. А потокът е голям, защото има студенти и в държавна поръчка, и в платена форма. Задочниците също са повече – вместо 20 човека, вузът прие 39. Това се наложило заради равни балове в годината, в която в следствие на промени в наредбата приемът стана само с оценки от матура и дипломата, а не с приемни изпити по български и история.

Семинарните зали пък побират нормално по 45 човека и като се приложи отстояние метър и половина, капацитетът се свива до 16. Групите обаче са от по 25 човека.

„Не можем да направим компромис нито със здравето, нито със закона“, обобщи деканът. Затова Факултетният съвет взел решението през първия семестър лекциите и упражненията да са изцяло онлайн. Само за първокурсниците първата лекция по всички дисциплини била присъствена – за да се запознаят с преподавателите.

Някои от въпросните първи лекции били проведени в Спортната зала на висшето училище, която е с капацитет 1000 човека, за да може да се гарантира отстоянието, макар че средата не предлага академичен дух за обучение по конституционно право. По римско право пък това станало на три пъти в 6. аудитория – преподавателката влязла последователно при три групи.

В момента повечето преподаватели в ПУ „Паисий Хилендарски“ използват платформата Гугъл класруум. Според противоепидемичната обстановка у нас ще се взима решение дали това ще остане така и след края на първия семестър.

Вместо лекция в реално време – 9-часов аудиофайл

Запитана за непроведените онлайн лекции по римско право, деканът на Юридическия факултет доц. д-р Даниела Дончева отвърна, че преподавателката  проф. Малина Новкиришка е сред най-интересните.

Задочници обаче също се оплакват, че нейните лекции не се взимат регулярно, вероятно заради високата натовареност – проф. Новкиришка преподава в три вуза и отделно работи в правната дирекция на МС.

Доц. Дончева обаче обясни, че причината е друга – вероятно имало проблем с видеовръзката, заради въведени от Гугъл ограничения колко може да продължи среща в Гугъл мийт. Именно по тази причина тя разговаряла с преподавателката по римско право и се разбрали проф. Новкиришка да качва записки и аудиофайлове.

Студенти разказват, че така получили 9-часов аудиофайл, вместо среща на живо в уреченото време.

Според ръководството могат да си го слушат, когато им е удобно.

 „От една страна ние не можем да ги съберем на едно място. От друга доставчиците на интернет при платени услуги ни притискат с условия за време за активирането им. На студентите се опитваме да предоставим всички електронни ресурси. И да избегнем рисковете“, обобщи деканът на Юридическия факултет.

Доц. Дончева добави, че той се следи и от МОН, и от Министерство на правосъдието, защото специалност "Право" е по регулирана професия. Опитваме се да сме гъвкави, но в рамките на правилата, категорична е тя. И е изправена пред още един труден казус – с абсолвентите. Заради затварянето на учебните заведения през март не били проведени техните държавни изпити и не могли да се дипломират. Към днешна дата двата са минали. „Трябва да се опазим от евентуална карантина и защото тези 200 човека чакат трети държавен изпит, за да вземат диплома. Учили са с години и сега не могат да завършат“, каза още доц. Дончева.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Гост

Гост

18.10.2020 | 20:04

Синът ми записа в 1 курс тази година в ЮФ на ПУ. Среща големи проблеми с неадекватните лекции и още по-трагичните асистенти, които не умеят да обясняват. Лично съм ги гледал по камерата какво правят и съм се хващал за главата. Казъл съм му сам да решава иска ли да продължава след като е недоволен, но при всички положения съм го посъветвал все пак да изкара семестъра и тогава да взема решение.

Отговори
0 1
Студент

Студент

17.10.2020 | 10:53

ЮФ на ПУ е станал много зле, едно време там имаше имена, които всяваха респект. Сега там са останали само някакви анонимници, които никой не е чувал. Коя, за Бога, е тази жена, която е декан???? Жалко, наистина жалко!

Отговори
0 2
Гост

Гост

16.10.2020 | 17:39

То пък бива толкова много да ги мързи в този факултет, ама това е прекалено. С право се оплакват хората. Даваш 2200 лв. и очакваш нещо за парите си. А тя, милата преподавателка, взела да им праща аудиофайлове. И в ЮФ на ПУ всички знаем, че тази жена работи в ПУ, НБУ, СУ и в Министерски съвет. Едновременно!!!! Как е възможно това? Защо я търпят, при положение, че явно само симулира дейност, за да си взема заплатата? Този факултет е пълна пародия!

Отговори
1 1
Гошо

Гошо

16.10.2020 | 16:19

Истината е, че на никой не му пука за студентите и за това, че нивото на обучение се занижава, когато то е онлайн. Просто деканите гледат да не носят отговорност и за това държат обучението да се провежда онлайн. А студентите ще пият студена вода за съжаление..

Отговори
2 1
Момент само

Момент само

15.10.2020 | 17:48

Отличничка от ЕЗИКОВА гимназия (нали най-престижните) а в платена форма на обучение, а не може сама да се справи с четенето на материала? Законът е закон, ако не седнеш сам да го прочетеш никой не може да ти помогне. Майката се е объркала сериозно за възможностите на дъщеря си и нещата от живота, май, май. Ще се радвам да си я вземете в Германия и да освободите България от такива гении (опази Боже да не станат и на правната наука)

Отговори
5 1
Анелия

Анелия

16.10.2020 | 13:29

Самата истина!

Отговори
1 0
Анелия

Анелия

15.10.2020 | 13:46

Не осъзнавате ли, че рискът е голям? Първо няма достатъчно капацитет в залите, второ не можем ние да сме сигурни колегата до нас аджеба от обикновена настинка ли е болен или от ковид. Напълно разумно е решението на ПУ. Пловдив е един от най-зарадените градове в страната. Повечето студенти сме абсолютно доволни от онлайн лекциите и упр. и по никакъв начин не се е намалило качеството на обучението и усвояването на знанията. А госпожи, чиито дъщери учат даже платено, а не държавна поръчка въобще да не скачат

Отговори
4 1
Теди

Теди

15.10.2020 | 13:38

Този факултет е за закриване. Уча в него и вече сериозно обмислям като студент във втори курс да се преместя в СУ или УНСС. Беше голяма грешка да избера да продължа образованието си тук.

Отговори
1 6
Давай!

Давай!

15.10.2020 | 17:50

С удоволствие, така мислещи хора не са нужни, премести се, само ще спечели факултетът!

Отговори
4 1
AlexKal

AlexKal

13.10.2020 | 07:15

Печеля повече от $ 12 хил., Като върша лесна работа онлайн от вкъщи само през свободното си време. Аз съм студент на пълен работен ден и само като правя тази работа в продължение на 2 часа, спечелих $ 11242 от тази работа през последния месец. Много страхотна работа и печалба от това са страхотни. Всеки може да получи тази работа и да започне да печели, просто следвайки подробности тук ....... :) ====>>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 2
георги

георги

15.10.2020 | 13:34

totally legit

Отговори
0 0
Цицерон

Цицерон

12.10.2020 | 20:32

Интерсно защо проф. Новкиришка най-редовно си провежда лекциите в частния НБУ и няма никакви технически проблеми. Интересно защо е оставила асистента си Рачев да прави всичко вместо нея и хич не и пука какво ще научат студентите. Интересно как тази професорка работи в Министерския съвет като държавен служител на 8 часов работен ден и отдено от това още в 3 университета - как става това, къде е Кодексът на труда. Или е по-важно да получаваш 4 заплати, а майната му на качеството на обучение...

Отговори
15 1
Сенека

Сенека

13.10.2020 | 11:39

Абсолютно съм съгласен с теб. Проблемът не е в ръководството, а в професор Новкиришка. Съжалявам искрено, че е единствения преподавател по РЧП. Но иначе статията или по-точно оплакването на жената е абсурдно. Таксата не е 2200 лева, факт е, че няма как да събереш 130 души на 1,5м разстояние един от друг и смятам, че ръководството си върши работата добре.

Отговори
4 0
Вяра

Вяра

12.10.2020 | 19:28

Да предпочетеш БГ пред Германия, трябва да си много т....

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?