46
Следвайте ни

Ромчета сурвакат френския и британския посланик за Банго Васил

Караджово прати на дипломатическата мисия на Великобритания школски календар с мотото "ЗаЕдно ново начало"

viber icon

Как се празнува Банго Васил ще научат френският и британският посланик у нас лично от ромчета от училища в Пловдивска област. Хлапетата ще ги сурвакат онлайн по повод ромската Нова година, известна още като Василица.

За тринадесета поредна година център „Амалипе“ организира срещи на деца от етноса с представители на държавни институции и чужди дипломатически мисии у нас. Заради пандемията и тази година те ще са виртуални. Институциите, потвърдили участие, са над 14, като сред тях са посолствата на Германия, Нидерландия, САЩ, Швейцария,  ЮАР, Испания, Дания, Белгия, президентството, различни министерства и представителството на Европейската комисия у нас.

Макар че Василица се чества на 14 януари, първите сурвакари ще кажат наричанията си още днес. Отдавна са в трескава подготовка 16 ученици от 5. до 7. клас в ОбУ „Христо Смирненски“ в Стамболийски. Те ще представят своята култура с танц пред френския посланик у нас Флоранс Робин. Момче ще свири на тарамбуки, другите преговарят сурвакарските стихчета. И всички горят от любопитство да разпитат чужденката 

палаво дете ли е била, ходело ли й се на училище

и кои са й били любимите и най-омразните предмети. Повечето деца са от групата по ромски фолклор, но има и мажоретки, които също ще представят своите умения.

Утре щафетата поема ОУ „Васил Левски“ в Караджово, което ще поздрави посланика на Великобритания у нас Роб Диксън. На децата там миналата година се падна да сурвакат проф. Костадин Ангелов и се наложи да чакат няколко часа, понеже тъкмо в уречения час пристигнаха ваксини срещу ковид. Здравният министър обаче не отмени ангажимента, а когато избра произволно число от баницата с късметчета, изтегли най-подходящия: „Само здравият човек е истински богат“.

Децата отново са подготвили оригинални късмети върху традиционна новогодишна баница, както и свои изпълнения. По традиция участват представители на всички етноси - български, турски и ромски.

Още преди дни пратихме в посолството и новогодишна картичка, разказа директорката Красимира Благоева. Заедно с нея при дипломатите ще стигне и

списание, изработено от децата в групата "Фолклор на етносите",

които с учителката си Мая Здравкова са разказали накратко за училището си и трите села, от които идват децата - Караджово, Кочево и Моминско. Има и още един специален подарък - училищния календар, който всеки път съдържа и мотото на школото за годината. За 2022-ра то е: "ЗаЕдно ново начало".

Третото училище от областта, което участва в кампанията, е ОУ „Кирил и Методий“ в Чешнегирово.  Шестима третокласници ще отправят римувани поздрави, а под ръководството на Даниела Кунчева са подготвили и драматизация. В нея Новата година дава дума пред Старата: "Ще дам короната си, за да няма бедни, болни и гладни! Ще дам дрехата си - да няма боси и голи! Ще съм щастлива, за да са щастливи всички!".

Децата имат избираеми учебни часове по фолклор на етносите. А артистичността им ще оцени лично зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Традиционната акция на център "Амалипе" за Банго Васил цели разпространяване на културата на етносите и създаване на дух на толерантност.

Тази година МОН се включва в първото присъждане на награда за образователен медиатор на годината. Отличието връчва лично министър акад. Николай Денков днес, а сред петимата претенденти е и медиаторът на ПГТСТ "Гоце Делчев" в Пловдив Фатме Арслан.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хубава работа,  ама малко циг....

Хубава работа, ама малко циг....

13.01.2022 | 10:03

Интегрираме патладжаните, но на куково лято. Личи, че плана Ран Ът си действа, и трябва да доказваме, че простотията цъфти. Нека си празнуват - но между тяхната общност.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?