Следвайте ни

Ромчета от Караджово сурвакат онлайн здравния министър за Банго Васил

viber icon

Ромчета от ОУ „Васил Левски“ в Караджово ще сурвакат онлайн здравния министър проф. Костадин Ангелов по повод Василица утре, а той лично ще си избере парче от празничната баница. Няма да може да си го хапне, защото децата ще са в школото, а той в министреството, и връзката ще стане през платформата ZOOM. Но хлапетата ще му прочетат късметчето.

Онлайн срещата е част от тазгодишната инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ по повод Ромската Нова година. От 2013 г. организацията води деца от различни етноси от цялата страна в държавни институции и посолства, където те представят обичаите си за Банго Васил. Този път заради пандемията мащабът е по-малък, а форматът – онлайн.

Още в началото на януари кандидатите пратили кратки видеа и презентации. Селекцията е определила хлапетата от Караджово да сурвакат здравния министър и нямат търпение да му кажат лично колко искат да се върнат в клас. Представителната група ще е от 10 ученици  от 4. и 6. клас. Те ще са разделени по паралелки в две стаи в школото по време на връзката. Поздравът включва и ромски песни и танци, и хип-хоп. После ще има виртуално сурвакане и виртуално раздаване на късмети, но от истинска баница, поръчана на фирмата, която храни децата в школото.

Училището в Караджово е единственото от Пловдивска област, което участва в инициативата тази година. Тя ще продължи и на 14 и 15 януари, като са предвидени общо 13 онлайн срещи между деца и институции. Сред тях са МТСП, като министър Деница Сачева вече си е направила регистрация в платформата, посолствата на Германия, Дания, САЩ, Швейцария, Франция, Нидерландия, Великобритания, Европейската комисия в България, Държавната агенция за закрила на детето.

Преди старта на маратона образователният министър Красимир Вълчев пък ще си говори с ученици от малцинствата и наставници от цялата страна за проблемите на обучението от разстояние в електронна среда. Срещата е също в ZOOM, а сред стотината участници в нея ще са и ученици от Дълго поле.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Десен

Десен

12.01.2021 | 16:35

Бъдещето на България. Близкото бъдеще.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?