2374
Следвайте ни

Родителски неволи: Отново училище онлайн, но... в ресторант

viber icon

Всички ученици в градове със ковид заболеваемост над 750 на 100 хиляди души от днес са в онлайн обучение. Просветният министър Николай Денков заяви, че задължителна ваксинация за учители няма да има, а министерството на здравеопазването ще решава за въвеждането на зелен сертификат в образователната система.

На този фон на много родители се наложи да работят с децата си. Как става това?

В първия ден от поредното онлайн обучение за десетки ученици у нас, министърът на образованието заяви: Хората могат да си вземат платен отпуск за тези 2-3 седмици,  колкото трябва.

Реалността обаче показа друго. Офис училище. Това е опцията за много работещи родители, след като от вчера в късния следобед стана ясно, че децата им 12 часа по-късно минават в онлайн обучение. А когато си родител на първокласник, работният ден се превръща в истинско приключение:

"Между телефонни разговори, срещи и писане на различни документи обясняваме как влизаме в час излизаме от час, как спираме микрофона, сега кой учебник трябва да вземем. Благодаря за разбирането, добре ги приемат, но не знам - това днес е първият ден", казва Росица Дикина, майка на първокласничка.
И така на родителите се налага да търсят алтернативи, което пък вдъхновява и някои собственици на заведения:

"Ние, докато коментирахме вътрешно във фирмата как да протече днешният ден да предложим на децата, които нямат нужда от зелен сертификат, да провеждат онлайн обучението в ресторанта. До 12 години с придружител, а над 12 години могат да останат сами в ресторанта", казва Невена Петрова, управител на ресторант.
Услугата е безплатна, а персоналът може да наглежда децата, казват още за новаторската си идея от заведението.

Онлайн обучението обаче създава проблеми не само за родителите и децата. Особено в семейства, в които и двамата родители са учители, предаде БНТ.

"Ние и двамата със съпруга ми сме в сферата на образованието, и той е колега. Организацията ще е също предизвикателство, защото малкият, той досега е присъствал в някои от часовете ми, засега децата се забавляват, родители също ги чувам, но понякога е много трудно", смята Цветелина Борисова, учител по корейски език.
Празните училищни коридори притесняват и директорите. В Столичното 32-ро училище 50 процента от педагогическия персонал е ваксиниран, а до вчера под карантина са били само 6 от общо 75.

"Аз искрено се надявах, че начален етап ще продължат да се обучават в училище, на тях наистина им е много трудно, те сега се учат на определени навици", смята директорката Нели Костова.
В 32-ро училище подкрепят идеята за зелен сертификат.

Просветният министър уточни: "Докато аз съм министър заповед за задължителна ваксинация на учители няма да има"
Зелен сертификат не значи задължителна ваксинация, опция е доказано преболедуване и тестове, допълни ще той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?