Следвайте ни

Родителите смели: Единици оставиха подготваците у дома

viber icon

Единици са родителите, които се възползваха от възможността да оставят вкъщи подготвачетата в първия ден, в който това става възможно.  

Както „Марица“ писа, от вчера 5- и 6-годишните може да не посещават занятия, въпреки че за тази възраст по закон това е задължително. Решението бе взето от Областния щаб миналата седмица и потвърдено със заповед на министъра на образованието. То касае трета и четвърта група в детските градини и около 600 деца в подготвителни групи в пловдивските училища. Уведомяването на ръководството става писмено, а отсъствията се считат по уважителни причини и не водят до спиране на детските надбавки.

Само една майка към момента предупреди, че ще се възползва от дадената възможност, каза директорката на ОУ „Васил Левски“ Гергана Витева. Там има две групи подготвачета с общо 43 деца. Вероятно в следващите дни ще има и още родители, които ще спрат децата си заради страх от коронавируса, но от ръководството не очакват това да е масово.

Засега само 3 от 47 подготвачета спират да ходят на занятия и в СУ „Христо Г. Данов“. Притесненията им са свързани по-скоро с това, че в семействата им има хора със заболявания от рискови групи и децата може да пренесат вируса у дома, което да застраши роднините им, а не тях самите. Според директорката Гергана Аврамова при взимането на решение надделява фактът, че у дома няма кой да гледа децата при работещи родители.

Подобна е ситуацията и в детските градини. Вчера потокът пред ДГ „Росица“ бе обичайният, а родителите обясниха, че не могат да спрат хлапетата, защото работят.

Между 22 и 26 деца в група преброиха сутринта и в ДГ „Малкият принц“, което е нормалната посещаемост. Има родители, които отдавна чакат възможност да оставят децата у дома и питаха още в началото на учебната година, но очаквам те да са единици и след създадения регламент, каза директорката Анелия Божанова. Тя обаче направи уговорка, че понеделник не е показателен ден за такава тенденция, а и заповедта бе оповестена в петък и семействата не са имали възможност да реагират. 

Искат промяна в правилата

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета излезе с предложение за промени в организацията в детските градини в условията на пандемия. Те са продиктувани основно от това, че в момента е забранено на родителите да влизат в сградите. Това затруднява комуникацията с учителите, дори когато се ползват и други канали. Прави по-драматични и разделите пред вратата, което затруднява адаптацията на по-малките деца. От Съюза поставиха въпроса дали, където е възможно, не би било по-подходящо родители да се допускат в сградите. Това обаче би коствало допълнителен разход за стотици чифтове калцуни всеки ден. 

Без да взима предвид въпроса за евентуалните разноски за консумативи, директорката на ДГ „Малкият принц“ е категорична, че достъпът на семействата трябва да остане ограничен.  "В момента поддържаме чиста среда. Ако влязат родителите, ще се увеличат много контактите, а ще бъде по-трудна и дезинфекцията", смята Божанова. Тя призна, че липсва личният контакт, но в момента той не е препоръчителен и винаги може да се направи връзка с учителя по телефона, във вайбър и в затворените фейсбук групи на различните групи в детските градини - да се създават такива е масова практика. 

Наистина раздялата с родителите е по-трудна, когато не влизат в сградата, съгласи се Божанова. Но според нея в последните години адаптацията на децата е все по-лесна и бърза. Единици от най-малките все още си поплакват. Колкото до помощта от родителя при събличане и преобуване, ДГ „Малкият принц“ работи по Монтесори, където принципът е да се стимулира самостоятелност у малчуганите.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Истина

Истина

17.11.2020 | 09:14

Винаги има начин,ако има желание! На родителите е по-лесно да хвърлят децата за 8 часа в градината. Да се грижи друг. Истината е съвсем друга,но трябва да се помисли и за учителите. Ако се разболеят така или иначе децата ще си стоят вкъщи.

Отговори
6 1
123

123

17.11.2020 | 08:29

Просто няма на кого да ги оставят в къщи да ги гледа! Родителите трябва да работят! Как това малко дете да си е в къщи?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?