71

Родителите направиха пищови, без опашки подават документи за гимназия СНИМКИ

Без напрежение започна подаването на документи за гимназиите в Пловдивска област. До сряда включително седмокласниците подреждат желания – онлайн или на място в 4 центъра в Пловдив и по един във всяка от останалите общини.

Тази година идват подготвени с „пищови“ и става бързо, шегуват се в СУ „Христо Г. Данов“.

От няколко месеца в семейството на Самуил Йовчев се говори къде иска да учи след 7. клас. Снощи майка му Анна Божинова седнала окончателно да подреди желанията. А тази сутрин извади черновата на  лист от тетрадка и се зае да прехвърля паралелките в стандартния формуляр. Не се е налагало да се освобождава от работа, защото работи вечер.

„Всичко е организирано. Консултантите обясняват с усмивка. Няма никакви проблеми“, сподели впечатления жената. Тя е спокойна майка. Не допуснала излишно стресиране и за националните външни оценявания, макар че Самуил може и по-добре, ако се постарае повече. Неговото желание е да учи в ПГ по електротехника и електроника. Но ще изреди паралелки в общо 9 училища.

Още преди старта на кампанията в 8 часа  пред СУ „Христо Г. Данов“ чакали родители и седмокласници. Но няма струпвания и опашки, макар  че тази година центровете за подаване на документи в Пловдив са 4 вместо 5. Повечето семейства попълват заявлението онлайн. Може само по единия от двата начина.

Сияна Карагьозова, която завършва СУ „Пейо Яворов“, предпочете да дойде на място с майка си – да не направят някоя грешка. Сияна иска да учи природни науки в Хуманитарната гимназия или пък в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Родителите не й се месят, оставили са избора на нея, само я подкрепят.

В семейството на Кристияна с отговорната задача за подаване на документите за гимназия е оторизирана баба й  Теменужка Тодорова. Бързо попълни 29 реда с желани паралелки, а и още има. Но семейството се надява Кристияна да се класира още на първите – в паралелка с английски език в ЕГ „Пловдив“. Таткото, който е отпускар, дойде да придружи баба и внучка. И да разсейва напрежението с шеги.

На 5 пункта се подават документи в СУ „Христо Г. Данов“. Има и още петима консултанти, който помагат, ако възникнат въпроси, преди да се стигне до компютъра, където данните от формуляра на хартия се пренасят в електронната система. Най-бързо става ориентирането по кодовете на паралелките, каза учителката Гергана Лазарова, която е сред консултантите.

Формулярът има 37 полета за желани специалности. Препоръката е да не се спира на петия-шестия ред, а да се си изброят повече паралелки – така шансовете са по-големи да се намери място още на първо класиране. Резултатите от него се очакват в петък.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?