Следвайте ни

Родителите на първокласничката Александра се върнаха от САЩ, за да учи в Пловдив СНИМКИ

СУ „Св. Седмочисленици” с паралелка в първи клас по „Монтесори”

viber icon

„България е незаменима. Върнахме се от САЩ, за да има дъщеря ни истинско  детство, да расте свободна и щастлива” – това споделиха пред „Марица“ родителите на първокласничката Александра, която заедно със своята приятелка Силвия Шекерова  прекрачи  тази сутрин прага на СУ „Св. Седмочисленици” в жк „Тракия”.

Цонка  и Станислав Грънчарови са изкарали в Чикаго цели 12 години, били добре устроени, но твърдо решили, че дъщеря им може да получи добро образование и в Пловдив.  Разказват, че децата в САЩ буквално са вързани в затворени помещения, пред телевизора, GSM и компютър. Доволни са, че новата учебна година в България започва присъствено, а не онлайн. На въпрос дали не се опасяват, че ще пламне заразата, отвръщат: „Децата ни  през цялото лято бяха заедно в детската градина, играеха в парка и са здрави”. 

551 ученици влязоха в класните стаи на СУ „Св. Седмочисленици”. Това е третото училище в Пловдив, където е сформирана паралелка за първокласници по педагогика „Монтесори” и според директорката Денка Генчева интересът към тази форма на обучение е голям.

Зам.-кметът Стефан Стоянов напомни, че „Монтесори” вече успешно се прилага в СУ „Св. св. Кирил и Методий” и  ОУ „Екзарх Антим I”, а тази година новият модел е въведен  в  подготвителната паралелка в СУ „Константин Величков” и  за първокласниците в СУ „Св. Седмочисленици”.

За първи път група по  „Монтесори” е разкрита в ДГ „Малкият принц”, с която детските градини с авангардното обучение в Пловдив станаха седем, обяснява Стоянов. Убеден е, че тази форма е изключително успешна и в бъдеще трябва да се развива. 

Далеч преди да бие първият звънец, всички помещения  в училището бяха  дезинфекцирани, коридорите и класните стаи блестяха от чистота. Отворени са три входа, а коридорите и стълбищата са маркирани така, че учениците да вървят в два  отделни потока, без да се смесват. 

„Предприели сме всички противоепидемични мерки”, увери амбициозната млада директорка.  В СУ „Св. Седмочисленици” се учи в една смяна, но сутринта  се влиза в различно време – едни класове в 8 без 20, други – 8 без 15, трети – 8 без 10, за да се започне в 8 часа. Има топла вода  и столова за децата. 

Един час преди официалното откриване на учебната година дворът на училището  беше   препълнен от учениците и родителите, макар че тържеството е само за 1, 5 и 8 клас. Учителите бяха отрупани с цветя и едва смогваха да  носят огромните букети. За „Covid” Светла Бикова и Севда Пашамова  ведро коментираха : „Нищо не може да помрачи днешния празник!”.

Леко притеснени и ококорени,  първокласниците  бяха  строени отпред в четири редици – толкова са и паралелките в училището.  „Не изпитвам страхове като знам в какви сигурни ръце ще бъде детето ми”, усмихна се преподавателката  по английски език  в същото СУ  Валентина Кехайова, която тази сутрин също изпрати дъщеричката  си Мая в първи клас. 

С химн, вдигане на училищното знаме, балони, литнали в небето, молебен, поздравления и водосвет  беше открита  учебната година. Сред официалните гости на тържеството бяха зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов, кметът на район „Тракия” Костадин Димитров и неговата заместничка Веселина Стоянова.

Малкият Стефчо  трепетно прегърна  Ключа за знанията, който символична връчи на първокласниците  директорката . „Мога да пиша буквите и много искам да се науча да чета”, сподели Стефчо. „15 септември е велик празник, мечтайте, дерзайте и постигайте своите мечти”, напътства децата Денка  Генчева. 

”Всеки да си остави раничката на столчето и да сяда на килимчето. Ето, аз вече седнах. Аз съм Стоянка Николова, но вкъщи ми казват Таня. Да се запознаем.  Вижте ли тази топка? При който я търкулна си казва името – така, както му казват мама и тате. А който се измори, има пухчета, ей там, зад чина, може да поседне за пет минутки” – така започна урока по „Монтесори” Стоянка Николова, която вече 26 години  преподава в „Св. Седмочисленици”.

 

„Мисля, че в този клас ще съм добре, имам познати от детската градина”, весело каза Ани. Децата бяха се събули в коридора и уютно, сякаш са вкъщи, се разположили на килимчето в кръг на първия си урок в чисто нова стая с дъх на дърво.  

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

15.09.2020 | 23:39

V BULGARIYA SE VRASHTAT SAMO MOSHENNITSITE, A DRUGITE SPOSOBNI,CHESTNI,TRUDOLUBIVI,MOJESHTI...SI OSTAVAT IZVAN BULGARIYA!

Отговори
2 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

15.09.2020 | 14:51

ГОЛЯМА ГРЕШКА СА НАПРАВИЛИ РОДТЕЛИТЕ--В БГ ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБУЧЕНИЕТО СА НА МНОГОН ИСКО НИВО

Отговори
9 8
В Чикаго ако се в

В Чикаго ако се в

15.09.2020 | 16:59

някой пропаднал квартал пълен с негра, правилно са постъпили.

Отговори
5 1
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

15.09.2020 | 17:26

АКО СА ПРИЧИНА САМО-НЕГРИТЕ -ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТЯТ В ДРУГ КВАРТАЛ ИЛИ ЩАТ--БГ НЕ Е РЕШЕНИЕ--ЩЕ СИ ИЗХАБЯТ ДЕЦАТА ТУКА С НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Отговори
6 3
Дедо

Дедо

15.09.2020 | 14:44

Тези да отидат на психиатър! Със сигурност не са нормални! Нека си кажат защо са ги изгонили от там и да не се оправдават с "патриотизъм". Много е фалшиво!

Отговори
11 7
Стефан Андреев

Стефан Андреев

15.09.2020 | 17:31

За Дедо / От гледна точка на личен опит ли коментираш завръщането на семейство от Чикаго, по всичко личи че не си го видял даже на карта,О,о забравих ,вие всички сте "разбирачи " и затова сте на този хал !!!

Отговори
4 5
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

15.09.2020 | 18:16

ДО-СТАФАН АНДРЕЕВ-ДА СЕ ВЪРНЕ ТОВА СЕМЕЙСТВО НЕ Е НУЖНО ДА СИ РАЗБИРАЧ--А ПРОСТО ДА ИМАШ УСЕТ КЪМ ЖИВОТА---ТЕЗИ ХОРА НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ЗАГУБИЛИ РАБОТАТА СИ--ИЛИ СА НАМЕРИЛИ ПО-НИСКО ПЛАТЕНА ТАКАВА---ПОЛИТИКАТА НА ТРЪМП КЪМ ЕМИГРАНТИТЕ НЕ Е ДОБРА--И АМЕРИКА Е В КРИЗА ТАКА ЧЕ НАЙ-ВЕРОЯТНО СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРОБЛЕМ В РАБОТАТА И ДОХОДИТЕ---АК ТЕ ИСКАХА ДА СИ УЧАТ ДЕЦАТА В БГ--ПОНЕ ЕДИНИЯТ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ В АМЕРИКА ЗА ДА ПРАЩА ПАРИ ЗА А СЕ ИЗДЪРЖА СЕМЕЙСТВОТО---ПОМИСЛИ МАЛКО И ЩЕ СТИГНЕШ ДО ИСТИНАТА

Отговори
3 12
REM

REM

15.09.2020 | 23:40

BRAVO JORO!

Отговори
0 0
Димка

Димка

15.09.2020 | 13:26

Голяма новина,няма що! Вестник със слаби журналисти!

Отговори
14 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?