Следвайте ни

Родителите казват до утре искат ли антигенен тест на детето

viber icon

Родителите на ученици от Пловдив и областта трябва да отговорят до утре вечер дали са съгласни децата им да бъдат изследвани с антигенен тест за коронавирус. 

Анкетите се провеждат по инициатива на МОН заради готовността на здравното министерство да проведе масовото тестване. Тъй като методът е инвазивен, двамата министри са се договорили, преди се пристъпи към действие, първо да се проверят нагласите на семействата.

Допитването стига до тях през електронните дневници на училищата. Съдържа и обяснителна част – че изследването е във връзка с извънредната епидемична обстановка, а антигенните тестове служат за определяне на причинители на заразни заболявания и се използват в медицинската практика от много години с цел да открият чужда част (антиген) от причинителя. Конкретният тест за COVID-10 е насочен към антигени на вируса SARS-CoV-2 - причинител на заболяването. Материалът за изследване се взима от носоглътката с тампон, а резултатът е готов в рамките на един час. Тестът ще се извърши от медицински специалист.

Анкетата е анонимна и не цели изготвяне на списъци на децата за тестване, а само да сондира общата нагласа. Родителите посочват единствено от кой клас е детето и дали са съгласни. Дадена е възможност през онлайн формуляра да зададат въпрос или са споделят мнение.

При масовото изследване на учителите в Пловдив на антигенен тест пожелаха да се подложат 2221 педагози, като гилдията под тепетата наброява между 2900-3000. С положителни проби се оказаха само 4, което прави 0,2%. В някои училища обаче половината екип отказа да се изследва. 

Сега намерението за учениците също среща драматична съпротива у някои семейства. „Не ми е нужна анонимност,за да забраня всякакви опити с детето ми. Ако се наложи, ще го спра от училище”, гласи коментарът на една от майките, които категорично отказват. Други осъзнават нуждата от  това да се очертае  ясна картина на ситуацията в системата, включително и за евентуално  безсимптомно боледуване на децата, и имат желание да прояват отговорност, притесненията са основно как учениците ще понесат манипулацията, особено по-малките.

Снимка: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пълно безумие

Пълно безумие

09.02.2021 | 08:08

Всички за пари правят тия изроди

Отговори
0 0
Адвоката

Адвоката

08.02.2021 | 21:02

Децата нямат нищо общо с СОVD-19 Моля, върнете децата в училище. И е наложително да започне тотална реформа в цялото здравеопазване. Медицината има нужда от промяна.

Отговори
3 1
Родител

Родител

08.02.2021 | 16:11

Анкетата не е анонимна. Формулярът изисква име и фамилия на родител и ученик,клас и паралелка. Дори да не ги изисква, формулярите се изпращат през електронните дневници или на ученическите име юли на децата, така че, знае се кой какво е изпратил. Аз съм против, като причината е крайно некомпетентната мед.сестра в училище, която най-вероятно ще взима пробите. Втората причина е, че при отрицателен резултат, няма гаранция, че детето няма да се зарази в следващите 30мин. Това е безсмислено пилеене на пари.

Отговори
9 2
Ели

Ели

08.02.2021 | 19:07

Аз също съм против сега да се правят тестове,а синът ми е от 4.03 на училище.Тестовете са належащи,ако има симптоми или контакт.При това,че децата са предимно вкъщи,на този етап не е нужно

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?