49
Следвайте ни

Родителите казват до понеделник в 12 ч. искат ли тестване на детето

30 минути прези изследването хлапето не трябва да е закусвало и пило течности

viber icon

Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

За да подпомогне родителите при тяхното решение, МОН организира демонстрация на процеса на тестването, на които покани четири национални телевизии. Можете да видите заснетите от тях информационни клипове ТУК.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

В декларацията родителите дават съгласието си детето им да бъде тествано с един от двата избрани вида, които са упоменати със серийни номера и производител. Потвърждават, че са запознати с изискването детето да не е приемало храна и течности 30 минути преди изследването. Както и, че тестването на входа не е само с диагностична цел и не може да служи като основа за евентуално лечение. 

Упомената е другата опция - детето да е преболедувало ковид в предходните 365 дни, но тогава родителият трябва да приложи валиден документ, който доказва това.

Декларацията за съгласие за тестване в училище можете да видите   ТУК.

Декларацията за съгласие за тестване на дете със СОП можете да видите ТУК.

Родители, които не са съгласни на изследване при първоначалния старт на тестването на учениците като вход за връщане в присъствено обучение, ще могат да включат своите деца на по-късен етап. Но ще трябва да уведомяват за това поне два дни предварително. За целта ще попълват и декларация за съгласие.

Това е разписано в писмо от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, разпратено днес до всички Регионални управления на образованието, които на свой ред да уведомят директорите.

Разпорежданията са свързани с възстановяване на  присъственото обучение при осигуряване на възможно най-безопасна среда в училищата само  в общини с ниво на заболяемост повече от 500 на 100 000. В Пловдивско от другата седмица това са всички без Лъки, Брезово, Първомай и Съединение, които от понеделник ще са в ротация.

Директорите могат да пристъпят към възстановяване на присъствени учебни занятия за децата от начален етап, ако е осигурена безопасна среда. За целта е нужно да са изпълнени едновременно 4 условия: в школото да са доставени неинвазивни антигенни тестове за COVID-19 за тестване на учениците; да е писмено декларирано съгласие на поне 50 % от родителите в дадена паралелка за тестване на учениците два пъти седмично или да са представени валидни документи за преболедуване на COVID-19; педагогическият и непедагогическият персонал да разполага с валиден документ за ваксиниране, преболедуване на COVID-19 или отрицателен резултат от проведено изследване в лицензирана лаборатория (зелен сертификат), или да е дал съгласие за тестване в институцията два пъти седмично с бързи антигенни тестове за COVID-19, закупени от училището; допускане при необходимост на външни лица в училище само след представяне на валиден „зелен сертификат“. 

Регионалните управления по образованието ще получават и разпределят тестовете за учениците въз основа на броя на  родителите, декларирали съгласие за тестване на децата в отделната паралелка, като предвиждат и резерв, без да се нарушава целостта на кутиите. При  необходимост могат да ползват помощ от БЧК. 
Тестовете, които останат, ще се съхраняват в определено от началника на РУО  помещение с ограничен достъп, при температура между 4 и 30 градуса С. 

Всеки петък РУО ще докладва в МОН обобщената от училищата информация. 

Директорите трябва да предоставят на родителите информация за бързите антигенни тестове за COVID-19, които ще се прилагат в училище, заедно с декларация за съгласие. Тя тябва да бъде попълнена и представено в школото  в електронен формат или на хартия до12 часа на 8 ноември. Родителите на учениците със специални образователни  потребности декларират, че тестването ще се извършва в домашни  условия и децата ще посещават училище само след отрицателен резултат от теста. За  последващо включване на ученици в процеса на тестване декларации за съгласие от  родителите ще се приемат поне два дни предварително. 

До 10 часа на 9 ноември директорите трябва да са обобщили получените декларации за съгласие по паралелки и да пратят информация в РУО. Чак след това ще се разпределят тестовете - въз основа на броя на родителите, декларирали съгласие  в отделната паралелка за всички ученици от 1. до 4. клас; 
Тестването на учениците ще се извършва в класната стая на паралелката (освен за ученеците със СОП) от медицинско лице и/или определен от директора педагогически или непедагогически специалист, като е допустимо участие на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК. Те трябва да имат зелен сертификат или отрицателен резултат от тест. 

Училищата трябва да организират обучение на учениците, чиито родители отказват тестване - синхронно или асинхронно от разстояние. 

Педагогическите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“ също ще се тестват, но със закупени от училищата бързи антигенни тестове.

Използваните ще се събират в плътни завързани непрозрачни чували и ще се съхраняват в обособено помещение в училище, което се заключва. Предаването ще става по допълнително указание на Министерството на здравеопазването и на Министерството на околната среда и водите.

Всяка седмица - в четвъртък до 17 часа, директорите ще пращат в РУО информация за броя на паралелките и за броя на учениците, които учат присъствено.

С допълнителните пари, които отпусна МС за разходи във връзка с пандемията приоритетно ще се купуват  антигенни тестове заперсонала без зелен сертификат, ще се плащат допълнителни възнаграждения за участие в процеса, ще се осигуряват дезинфекционни материали, уреди за пречистване на въздух и други. 
Размерът и редът за получаване на допълнителните възнаграждения ще бъдат определени в Анекс към Колективния трудов договор. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Няма

Няма

05.11.2021 | 18:05

какво да чакам до понеделника- отговора е НЕ

Отговори
4 1
До Родител

До Родител

05.11.2021 | 17:22

Въобще всичко е глупост.Но ще позволят ли родителите да правят експерименти с децата им.Това е проба после друго и друго и докато се усетите Ви взели и децата.

Отговори
5 1
не4562

не4562

05.11.2021 | 17:07

Не разбрах, дали учител може да откаже да тества ученик.

Отговори
7 0
Родител

Родител

05.11.2021 | 16:11

Това с храната е пълна простотия. Можеше да ги разададат на родителите и да се правят в домашни условия и след това детето да може да закуси ако е първа смяна.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?