71

Родители: Защо се искат пари за ремонт на 9 училища, а Хуманитарната не е сред тях?

В Отворено писмо настояват Общината да осигури нужното дофинансиране от 10 млн. лева

Защо Община Пловдив кандидатства за финансиране за ремонти на 9 училища по Плана за възстановяване и устойчивост, а сред тях не е Хуманитарната гимназия – това питат в Отворено писмо семейства от родителския актив на ОУ „Княз Александър I“ , което дели една сграда с най-старото пловдивско училище. 

Недоволните настояват за отговор по какви критерии са избрани училищата, за които се искат средства. Както „Марица“ писа, това са СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Пейо Яворов“, ОУ „Димитър Талев“, ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Торо Каблешков, НУ „Климент Охридски“. Ако финансирането бъде получено, парите могат да се вложат в дейности за подобряване на енергийната ефективност, основни ремонти, реконкструкции, оборудване и обзавеждане на модерна образователна среда.

Родителите споделят и притеснението си от факта, че от близо  13 милиона лева (без ДДС), колкото ще струва ремонтът на Хуманитарната гимназия според изготвения проект за реставрация от арх. Джугаланов, са осигурени само 4 млн. лева – в резултат на дългите усилия на родителската общност  и последното редовно правителство. И настояват местната власт да осигури и останалите 10 млн. лева. "Имаме предвид средства само за ремонт на 140-годишната сграда, не и за обзавеждане и оборудване на класните стаи. Категорично смятаме, че ако средствата се осигурят от Община Пловдив още сега, планираният за това лято ремонт ще бъде в по-голям обем и по-качествен, а не само в рамките на наличната до момента 1/4 от общата сума“, пишат родителите.

Поставят и въпроса какво се случва с планирания строеж на нова сграда за ОУ „Княз Алексанър I“ в двора на Хуманитарната гимназия. Подчертават, че тя е необходима за разделянето на двете училища с общо около 2000 ученици и преминаването към нормален едносменен режим. „Кога ще има първа копка за нея, при условие че средствата бяха осигурени още през 2020 г. Наясно сме с решението на ВАС от началото на тази година, но бихме искали да знаем дали през настоящата година ще започне строителството на новата сграда и какво възнамерява да предприеме Общината по този повод. Нуждата от нова сграда за разделяне на двете училища и постигане на едносменен режим на обучение е крещяща!“, заявяват авторите на Отвореното писмо.

В него се отправя обвинение към местната власт, че е допуснала някои училища да са като 5-звездни хотели, а за други е „мащеха“ и те са оставени да тънат в мизерия. Авторите описват настоящата ситуация в Хуманитарната гимназия – мухъл, падаща мазилка, теч от покрива, деформирани стълби, поддало дюшеме.

Настоват и за още един отговор отговор: „Вярно ли е, че има сериозни апетити към терена на училището и планът е сградата да стане неизползваема, за да може да бъде бутната и на нейно място да се появи поредният жилищен комплекс на някой местен олигарх“?

 

Ето пълния тест на Отвореното писмо:

 
"Община Пловдив е МАЩЕХА з а Хуманитарната гимназия!

Ние като родители искаме тя да осигури останалите 10 милиона за ремонт! Веднага! Както го направи за двата стадиона! Да изтегли заем и за образование! Най-старото пловдивско училище със 173-годишна история е общинско и тя е длъжна да се грижи за него, както прави за другите училища! Искаме и нова сграда! От такава има нужда и Математическата гимназия!

 Докога управляващите града ни ще делят децата? Защо направиха определени училища 5-звездни хотели и продължават да искат да инвестират в тях, а други като нашето с 2000 деца и 150 учители, тъне в мизерните условия н а 1 4 0 -г о д и ш н а т а - н и к о г а  о с н о в н о ремонтирана сграда на Хуманитарната гимназия??? Течове, мухъл, едва затварящи се или заковани прозорци, деформирани стълби, пропаднало дюшеме, течащ покрив, рушаща се мазилка…. А други са в 21 век с мултимедии, интерактивни дъски и уютни класни стаи…. И въпреки това и двете ни училища са с водещи резултати в града на матурите за 4., 7. и 12. клас, и са сред най-желаните , благодарение на учителите.

Заместник-кметът по образованието, г-н Стоянов, районните кметове и РУО-Пловдив не виждат ли очевидната разлика в базите на училищата? А г-н Димитров не вижда ли? Защо я допускат? С какъв аршин мерите, господа-управляващи Пловдив? Не трябва ли всички бази като училища да са еднакви? Децата не са ли равни?

Познавате нашата дълга битка като родители повече от пет години за ремонта на най-старото училище в Пловдив - 173- годишната Първа мъжка гимназия, сега ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, която понастоящем помещава две училища с 2000 деца (заедно с ОУ „Княз Александър I“) и чието състояние като база, знаете, е повече от трагично- дограма и дюшеме на 140 г, течове, мухъл, падаща мазилка и фасада! Ние сме още в 1885 г . … Нееднократно сте ни посещавали, господа управляващи Пловдив, включително и след нашите многобройни жалби.... Последно миналата пролет, когато Общината изпрати вишка за обрушване, поради рушащата се върху главите на децата фасада... Разговаряли сме многократно! И какво от това…..

Изключително сме притеснени от факта, че от близо 13 милиона лева (без ДДС), които се оказа, че ще струва ремонтът на тази емблематична сграда, според обществената поръчка, пусната от г-н Стаменов в началото на тази година, въпреки че по изготвения проект за реставрация от арх. Джугаланов сумата беше само 8 милиона, до момента бяха осигурени само 4 милиона, отпуснати от последното редовно правителство през изминалото лято. 400 000 лв., от които бяха върнати по настояване на община Пловдив и МОН (на служебния кабинет) в края на миналата година като неусвоени целево.

Точно тези 4 милиона лв позволиха стартирането на обществената поръчка за реставрация, която трябва да започне това лято. За останалите 10 милиона лв. все още няма никаква информация от Община Пловдив откъде ще бъдат осигурени, при все, че училището е Общинско! Говорим за средства само за ремонт на с градата, не и за обзавеждане и оборудване на класните стаи! И з к л ю ч и т е л н о с м е п р и т е с н е н и о т публикуваната информация за проекти за ремонт и модернизация на редица общински училища с финансиране по НПВУ в края на месец февруари на сайта на общината. Бихме искали да ни се предостави информация от община Пловдив по какъв критерии са избрани тези училища. И по-важното, защо найстарото пловдивско училище и едно от найзначимите в българската история, свързано с имената на Левски и Вазов, което изглежда като след война - не само вътре, но и на двора, не п р и с ъ с т в а в п л а н о в е т е з а р е м о н т и реставрация и по НПВУ. Не трябва ли да се използва всяка възможност за осигуряване на липсващите за момента само за реставрация на сградата 10 милиона, да не говорим за необходими допълнителни средства за обзавеждане и оборудване?

Вярно ли е, че има сериозни апетити към терена на училището и планът е сградата да стане неизползваема, за да може да бъде бутната и на нейно място да се появи поредния жилищен комплекс на някой местен олигарх? Продължаваме да бъдем изключително притеснени от факта, че когато става въпрос за участие, в конкретния случай, в европейски програми за финансиране на подобрения в учебната среда като НПВУ, Хуманитарната гимназия не фигурира изобщо... И никога не е фигурирала в каквито й да е програми и възможности за ремонт към каквито и да е министерства, десетилетия наред, преди изминалата година и то благодарение на последното редовно правителство и усилията на народни представители от Пловдив и няколко родители.

 Категорично смятаме, че ако община Пловдив осигури останалите средства, още това лято ще се изърши по-обемен и качествен ремонт на сградата.

 Искаме да получим и отговор на въпроса какво се случва със строежа на нова сграда за „Княз Александър 1“? Средствата за това училище бяха осигурени още през 2020 година, до момента не е ясно абсолютно нищо, освен един провален конкурс и решение на ВАС по него… Кога ще бъде направена първа копка на новата ни сграда? Нуждата от разделяне на двете училища е крещяща!!! Очакваме Вашия отговор.

С уважение: Е. Филипова и Г. Присадов, членове на родителския актив към ОУ „Княз Александър I“

"Марица" се свърза със зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов. Очайквайте неговия коментар

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Боже пази България!

Боже пази България!

22.03.2023 | 12:07

Еми защото директорите не са Герберасти!Защото от тях не могат да вземат комисионни!А тези крадливи кметове ако не откраднат и не се отчетат на горе няма да са повече кметове!

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?