Следвайте ни

Родители в писмо до МОН: Децата - навън, даже и в студ!

Искат да се актуализират нормите за закаляване и да се състави схема за системно извеждане на децата, освен при екстремно време

viber icon

Родители на деца от предучилищна възраст, обединени в група „За качествена и иновативна образователна система“, настояват за специален регламент за извеждане на децата навън, дори при ниски температури и лошо време. Такива обстоятелства не са пречка в сочени за пример образователни системи в чужбина. В детските градини в Германия всяко хлапе има гумени ботуши и дъждобран за игра при мокро време. 

А в Норвегия даже има практика обедният сън да е на открито, даже в сняг

Без да стигат до такива крайности, авторите на прошението у нас отправят и свои предложения какви да са правилата за прекарване повече време навън на нашите хлапета. Изложили са ги в писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, министрите на здравеопазването и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето.

В обръщението се изтъква, че от играта на мобилни устройства, онлайн образователни дейности, гледането на телевизия задържат все повече малчуганите пред екраните и на закрито.

Многобройни проучвания подчертават отрицателното въздействие, което това оказва върху тяхното здраве и развитие.

Авторите настояват за всички групи в яслите и детските градини да е задължително извеждането навън ежедневно за поне 1 час. Настояването е това да става независимо от времето и температурите, освен при мъгла, силен и проливен дъжд, гръмотевични бури и градушка, силно замърсен въздух над 50 микрограма/м3, силен вятър или прекомерно ниски или високи температури: под -15 или над 35 градуса, като стойностите могат да претърпят промени по предложение на експертите. Докато децата са навън, стаите може да се проветряват, като така ще се проветряват по-често за по-дълго време.

В писмото се настоява и да се актуализират нормите за закаляване в детската градина от назначените медицински специалисти. Отправя се искане и да се определи схема за системно, ежедневно извеждане на децата при всеки сезон според актуализираната система за детско закаляване.

Родителите подчертават, че в никакъв случай не очакват изготвянето на регламент и въвеждането му незабавно, отчитайки, че в момента вниманието е фокусирано върху противоепидемичните мерки, а персоналът е претоварен заради изискването да няма досег между групи и потоци. Призовават обаче да се търси решение в дългосрочен план.

Майките не са на едно мнение, персоналът не смогва

Авторите на писмото отчитат проблемите, които може да възникнат. Например  някое дете да е неподходящо облечено и това да доведе до задържане на цялата група вътре.

Предлаганото решение е още при запознаването с реда в учебното заведение да бъде поставено изискване към родителите да осигуряват в шкафчето шапки за зимни условия и за предпазване от слънце, ръкавици, гумени ботуши, непромокаеми панталони, грейка и дъждобран, 2 чифта чисти дрехи, шише за вода за многократна употреба.

Тези, които не желаят или не могат по някакви причини да излизат, да остават вътре в сборна група от различните възрасти с единия учител, а другите да са навън с друг педагог, предлагат родителите.

Те отчитат, че за да се изпълни желанието им, трябва да има подходящи площадки за игра, като състоянието им през зимата не е без значение. За целта трябва да са  с гумирани и безопасни настилки там, където има катерушки, люлки, къщички. Проучване на родителите показало, че такава площадка струва около 10 000 лева. Те са категорични, че изграждането им е възможно при добра воля, с подкрепа от общините и държавния бюджет.

В момента често спирачка за извеждането навън при по-лоши атмосферни условия е по-скоро нуждата персоналът да помогне в преобуването и преобличането, особено на по-малките. Учителката и помощник-възпитателката не смогват.  Възможни решения според инициаторите са: родителите да се ангажират с по-бързото приучаване за самостоятелност на малчуганите, да помага персонал от други групи, като излизането се организира стъпаловидно във времето.

Друга пречка пред свободната игра на открито са множеството занимания - педагогически ситуации, които са част от задължителния образователен процес, и допълнителните дейности, за които родителите плащат, като английски, танци и т.н. Родителите съветват те да бъдат ограничени до разумното, за да не лишават хлапетата от време на открито.

Огромен проблем, дори при добра воля за регламентиране на задължително извеждане навън, е липсата на единомислие сред родителите  ​- дори в рамките на една група. Най-често именно съпротивата на майки, които се боят хлапетата да не се разболеят, спира педагозите. Авторите на писмото настояват експертите да се произнесат за границата на полезното, а семействата да проявят повече доверие към институциите, които обучават и възпитават. 

 

7 ползи от играта на открито

Учене: Играта навън помага на децата да развият способности за учене. С образователни съоръжения на открито те се учат чрез игра, което е забавно и ефективно, защото минава през личния опит. Освен това  ги насърчава да мислят, че ученето е непрекъснат процес, а не нещо, което се прави за определено време в класната стая. 

Творчество: Далеч от ограниченията и затворената среда, въображението на децата се стимулира от предметите наоколо.

Здраве: Децата са по-активни на открито, което помага да изградят здрава костна и мускулна структура, изразходват допълнително енергия, не стоят в среда, в която най-лесно и бързо се разпространяват вирусите. На слънце, дори и през зимата, естествено абсорбират витамин D, липсата на който, ведно с недостига на калций, фосфор и движение, може да доведе до рахит. Рахитичните деца са предразположени и към други болести - туберкулоза на костите и белите дробове, анемия, късно развитие на речта. Продължителното пребиваване в едно и също помещение ги невротизира.

Социални умения: Външните пространства обикновено са по-малко пренаселени, това е по-малко смущаващо и помага на децата да бъдат по-социални, по-склонни да се присъединят към игри и дейности, да разговарят и да създават нови приятелства.

Благополучие: Свободата да играят на открито помага да се чувстват по-щастливи и по-спокойни. 

Независимост: Голямо пространство за игра означава за детето, че често е далеч от пряк надзор от възрастни. Това помага да усеща и понася независимост, когато взаимодейства с други деца, но и да се учи да играе самичко.

Изследване: Оборудването за игра навън крие повече риск от играчките на закрито. Това обаче има предимства - детето се учи да прави оценка и да прокарва граница, а също да изследва, да предизвика себе си и да се справи с нещо ново. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

уффффф

уффффф

04.02.2021 | 17:58

Преди да предлагат каквото и да е, да погледнат себе си!! Дали не държат децата си пред компютрите и с телефоните?? Дали в почивните дни спортуват и са на въздух или правят заедно дупки на диваните?? Виждам само опит да се прехвъри отговорността! Много типично за част от родителите!!!!

Отговори
6 1
Диди

Диди

04.02.2021 | 16:06

Когато се случи да се разболеят веднага ще обвинител дет. град. Не е много приложимо, защото винаги ще се намерят родители, които ще забранят детето им да излиза по всяко време навън. И то няма да са един и двама.

Отговори
6 0
Хасково

Хасково

04.02.2021 | 16:01

Не може няколко души да решават за децата в цяла България. Има деца които много бързо настиват, алергий особено когато има мъгла.

Отговори
4 2
Майка

Майка

04.02.2021 | 15:44

Абсолютно съм за! Децата не трябва да се плашат от лошото време. Родителите им, като са зиморничави, не означава, че и децата им трябва да стават такива. И после защо били болнави...

Отговори
4 6
Гост

Гост

04.02.2021 | 15:16

А пък аз не искам да дават на децата през зимата нитратни Домати и Краставици, ама кой те пита. Туршията била вредна, а пресните зеленчуци полезни, да ама не и през зимата.

Отговори
7 0
Биби

Биби

04.02.2021 | 14:50

Ако сте толкова загрижени, вие си ги закалявайте. Не чакайте пак друг да го прави. ДГ са толкова заети имаме ситуации до 11ч,после започва подготовка за обяда. Много е лесно да се дават без да знаете как стоят нещата.

Отговори
11 4
Пешо

Пешо

04.02.2021 | 14:42

В Дания това е задължително. Сигурно тук родителите са много по-прости от българските. Само дето продължителността на живота е над 85 години.

Отговори
7 2
Канар

Канар

04.02.2021 | 19:44

Пешо в Дания която цитираш никога не е газена от съветски и руски ботуш ,никога не е отнемана земята на селяните и собственоста на дребния и едър бизнес.Спрете да сравнявате бивша комунистическа държава от съветски тип със развити държави от западен тип .

Отговори
2 2
К.А

К.А

04.02.2021 | 14:12

Нека всеки да е отговорен за собственото си дете.Да не се занимаваме с другите.

Отговори
11 5
К.ретени

К.ретени

04.02.2021 | 11:03

Ами точно тези псевдо родители,стоят пред лаптопа и телефона по цял ден,вместо да изкарат отрочетата си навън в мъглата и дъжда. Кой к.ретен ще решава за чуждите деца? Като сте толкова ербап,очивните дни ходете на палатка на минусови температури. Родители с мозъци на амеби!

Отговори
21 7
Да бе да

Да бе да

04.02.2021 | 09:52

Б.аси тъпите индивиди! Има деца и деца. От къде на къде група м.алоумници ще предлагат това? Като искат,да си изкарват децата да спят по локвите, но за чуждите....Вместо да ковентирате телефони,онлайн образование и т.н п.ростотии,запишете ги да спортуват,но не давайте т.ъпи предложения!!

Отговори
26 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?