2374
Следвайте ни

Родители са подведени да се съгласят за тестване вкъщи, вместо в училище

viber icon

Родители на ученици от столично 64-то основно училище са били подведени да подпишат декларации за съгласие децата им да бъдат тествани вкъщи, вместо в клас. За това сигнализираха вчера oт OffNews. Примомняме, че тестването вкъщи е позволено единстевно за деца със специални образователни потребности. Резултатът от това объркване е, че сега децата от това училище ще трябва да продължат да учат онлайн, защото срокът за подаване на декларациите изтече.

Родители твърдят, че са били предупредени, че децата им, по решение на педагогическия съвет, ще бъдат тествани вкъщи, за да не бъдат травмирани. След като подписали декларацията обаче разбрали, че на това имат право само за децата със специални потребности, а не и останалите. Което евентуално анулира декларациите, а децата им трябва да останат вкъщи, тъй като срокът за подаване на декларации изтече.

„Ние направихме съвет, на който с колегите се обединихме около решението тестовете по-скоро да се правят у дома. Ние тогава пуснахме анкета, някъде около 160 родители я попълниха. На същите пуснахме нашата декларация, в която никъде не пише, че е за деца със СОП”, каза директорът на училището Тереза Иванова.

Факт е обаче, че според разпореждането на МОН само тези деца имат право да се тестват вкъщи. Ръководството на училището е изправено и пред друг проблем – никой не е изявил желание да тества децата в училище. Поради тази причина не може да се възстанови присъствения учебен процес.

„Не желая да участвам в тестването. Нашето училище не е против тестването, а против то да се извършва в училището. Смятам, че така дори ще нарушим мерките на здравното министерство. До преди две седмици трябваше да спазваме разстояние от учениците, а сега трябва да нарушим личното им пространство. Те трябва да се тестват чрез слюнка. Всички знаем, че вирусът се предава по въздушно-капков път и смятаме, че така излагаме на опасност както децата, така и колегите”, каза началният учител Дияна Владимирова в NOVA.

На среща с министър Николай Денков е станало ясно, че тази декларация е невалидна. Подобно тестване вкъщи не се приема и ако няма да се провежда в училище, то децата трябва да останат в онлайн обучение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Брееее

Брееее

09.11.2021 | 12:07

Големи разбирачи тия учители станаха. Не искат ваксина, не искат тестове в училище, работят по-малко от всички професии, аако има как да не работят, или лежейки на дивана и пунтирайки преподаване, най ще са доволни. Винаги съм бил в защита на учителите, образованието и важният им труд. Но в тая ситуация и въобще с контрата им за всичко от началото на пандемията, се съмнявам в тяхната интелигентност и разум.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?