Следвайте ни

Родители от Пловдив вдигнаха плакати "Маски долу" СНИМКИ

viber icon

С плакати "Маски долу" и "Не запушвайте устата на децата" около 30 протестиращи се събраха пред Регионалното управление на образованието (РУО) в Пловдив. Някои от тях са и с децата си.

"Искаме децата да са спокойни в училище, да не се тревожат, че са забравили или загубили маската. Да мислят за учене, а не да се боят от детето до тях. Същото се отнася и за преподавателите - те да обучават, не да се страхуват", обясни Денка Арабаджийска. Тя бе основен организатор и на протестите  от миналата година срещу Стратегията за детето, когато със съмишлениците й се противопоставиха генерално срещу политиките за закрила на децата у нас и даже съзряха в тях заговори социалните служби да отнемат хлапета от родителите им и да ги дават дори на еднополови семейства в чужбина.

Илиян Петков е баща на четвъртокласник от ОУ "Яне Сандански" и разпъна самоделен плакат "Не на задължителното носене на маски". "Нека има свобода на избор. Как така в класните стаи няма вирус, а в коридорите - да, за да се носят маските само там", пита таткото. В тях се издишвало опасно количество въглероден диоксид, а децата щели да ги изпускат и цапат. Ако не са стерилни, ползването им се обезсмисляло.

Илиян се запознал с мерките в школото на неговото дете и е ядосан, че учениците щели да ходят "по маршрут като роботи", ще се хранят в класната стая и няма да има разходки по коридорите.

"Цяло лято ресторанти и плажове бяха пълни и хората бяха без маски. Нещо трагично случи ли се?", попита Петков. 

Нешо Делов, който има първолак  и третокласник от в ОУ "Елин Пелин", сподели, че от целия клас с 26 ученици на едното му дете само той е срещу маските.  "Нека аз да се грижа за децата си, не искам друг да ми казва какво да правя с тях. Давам им витамини и ги водя да спортуват", обясни  таткото. И обвини лекари, които настояват за носене на маски срещу коронавируса, че били платени.

На протеста е и единайсетокласник от ЕГ "Иван Вазов", който дошъл сам. "Който вярва във вируса, да носи маска. Тя сигурно ще го "предпази", каза иронично тийнейджърът.

Денка Арабаджийска обясни, че отдавна протестиращите поискали разговор с министрите на образованието и здравеопазването. "Правят се, че не съществуваме", заяви тя. И предупреди, че се подготвя протестно шествие от МОН до Министерството на здравеопазването. Ако не бъдат чути недоволните, били готови да поискат и оставката на Красимир Вълчев.

Категорични са също, че в закона няма основание "без маска", за да бъдат наказвани деца и родители, ако учениците не ги носят в училище. Затова утре децата им ще са без маска в първия учебен ден, а и след това.

Припомняме, че според насоките на МОН маските ще се носят задължително само в общите помещения, но не и в класните стаи -  там предпазните средства ще се слагат по избор.

Протестиращите възнамеряваха да оставят плакатите си пред входа на РУО и да запалят ритуално няколко маски. До това обаче не се стигна, тъй като началникът на РУО Иванка Киркова покани на разговор техни представители.

"Беше добронамерена и пожела да работим в партньорство - училище и родители. Срещата беше любезна", каза на излизане Денка Арабаджийска. На нея и съмишлениците й било обяснено, че РУО няма правомощия да се произнася по въпроса за маските, тъй като експертите там не са медицински лица. На родителите било препоръчано да отправят исканията си към РЗИ. Те обаче не били подготвени да ги внасят черно на бяло, тъй като това ще направят протестиращите днес в София - директно в Министерството на здравеопазването и МОН.

Организаторите на пловдивската демонстрация обаче уточниха, че ако тукашните семейства искат, ще се събере електронна петиция. След няколко скандирания с мегафон "Не на маските!" недоволните се разотидоха, за да се върнат на работа, понеже протестирали в обедната почивка. На финала обобщиха, че настояват изискването за носене на маска в училище да не е задължително, а препоръчително, и всяко семейство самичко да направи избора си.

 

Иванка Киркова, началник на РУО: 

Готова съм да чуя предложения относно препоръчителните мерки в конкретен клас

"Проведохме добронамерен разговор, с факти. Исканията и мотивите, които се представиха относно това дали маските помагат или не, аз няма как да коментирам, тъй като не съм лекар. Обясних, че в РУО не работят медици - каза след срещата с протестиращите началникът на РУО Иванка Киркова. -  Не съм пращала никого в други институции. Казах, че ще предам исканията и мненията на протестиращите на Областния кризисен щаб  и на министъра на образованието, което вече направих по отношение на министъра. 

Протестиращите не пожелаха да сложат маски в РУО, въпреки че им предоставихме от наша страна. Затова те останаха на входната врата, която бе отворена, дори не поискаха да влязат във фоайето. Аз бях с петима от моите експерти, които присъстваха на целия разговор. 

Обясних това, което разяснявам от дни на ред - че не трябва да смесваме потоци. И когато един клас може да бъде  отделен, не е необходимо изобщо носене на маска. Така е например в ОУ "Душо Хаджидеков" за класовете в зали в подблокови пространства. Те ще носят маски само на път към столовата. 

Попитаха ме дали съм запозната с научните твърдения. Отговорих, че интензивно следя ситуацията, дори в другите държави, знам какви са мерките и нашите са много по-либерални в сравнение с някои от тях, знам за последното становище на СЗО, както и на някои доктори с друго мнение. 

Родителите като че ли имаха страхове да не затворим училищата, за да спрат протестите. Обясних, че единствената ни цел е да бъдат отворени училищата - заради социализацията на децата. 

Относно препоръчителните мерки съм готова да разговарям с родителите и да получа предложения от тях, защото те се правят според спецификата на училището. Ако семействата имат конкретни предложения за организация за конкретен клас, съм готова да ги чуя. Дадох им и мои координати - имат възможност  в бъдеще за пряк контакт с мен".

Снимки Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Истината е,че

Истината е,че

14.09.2020 | 17:50

Тези не ги интересуват маските,а просто търсят повод за поредния протест.Това е,дайте да протестираме,а другото не е важно, въпросът е да плюем за каквото се сетим ! Смешници!!!

Отговори
4 1
Коко

Коко

14.09.2020 | 14:07

Протестиращите д,е,б,и,л,и като не им изнасят приетите в цял свят правила да спрат децата си от училище и да си ги гледат вкъщи без маски!Толкова е просто ,като вас самите!

Отговори
19 6
въпрос

въпрос

14.09.2020 | 13:57

Боже колко тъпотия има на този свят!

Отговори
18 3
Васко

Васко

14.09.2020 | 13:50

На такива трябва да им се отнемат родителските права!

Отговори
18 5
Ей ковидИстерици

Ей ковидИстерици

14.09.2020 | 13:48

Сперете да се шашкате , децата не са роботи, целият цирк с маските и карантината не спаси хората от вируса. От вируси няма спасение,ако искаш и скафандър носи,след е...е и ходене до кенефа се спиртосвай и пак не си защитен. Колко вируса не по-малко опасни имаше досега? Не се взимаха мерки срещу тях,изведнъж о чудо,хала иде.......

Отговори
6 17
Ами ти

Ами ти

14.09.2020 | 18:01

За какъв се мислиш,за най-умния ли ?!!? Въобще не си остроумен,не се напъвай !!!

Отговори
1 0
Хахо

Хахо

14.09.2020 | 13:34

Тия нещастници защо не мислят и за учителите

Отговори
20 4
гост

гост

14.09.2020 | 16:00

Защото колкото си по не умен ,толкова повече си против маските- зависимостта е експоненциална ( за тези без маски- значи че не е линейна - като за тях казано).

Отговори
4 0
Коментар

Коментар

14.09.2020 | 13:33

Дори да няма никаква полза от маските, нормален родител няма да протестира срещу тях. Трябва да обичаш само себе си и теориите си.

Отговори
20 6
Чечо

Чечо

14.09.2020 | 13:15

Съгласен съм но.. ако детето се разболее Родителите поемат всички разноски по лечението .

Отговори
19 6
Дидо

Дидо

14.09.2020 | 13:07

Като нямате мозък, протестирайте! Все някой от вас ще изреве с болно дете! Тогава ще запеете друга песен

Отговори
25 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?