Следвайте ни

Родители от ДГ "Мир" окупират Общинския съвет

Искат думата на сесията и отстраняване на директорката

viber icon

Плакатите с искане за оставка на директорката, която бяха окачени вчера по оградата на ДГ „Мир”, вече са свалени.  В 6,30 часа ги слагаме, в 7, 05 ги махат, описаха родители. Утре  ще облепят с тях самите себе си, за да влязат на сесията на местния парламент и да поискат думата пред общинските съветници.

Както „Марица” разказа, конфликтът в детската градина нажежава страстите вече трети месец. Тръгна от жалба на родителите на 5-годишно момче, че системно е наказвано от лелята в групата да стои на стол, да не закусва и да мие тоалетните. Опитът за изясняване на позициите доведе до още по-остър сблъсък на родителска среща, на която директорката и екипът си размениха обиди и закани в присъствие на семействата. Последва порой от жалби до институциите от различни страни в конфликта. Проверката на общината откри пропуски в действията и на директора, и на персонала. И препоръча подобряване на психоклимата и диалога. След като директорката се върна от двумесечен болничен, в който излезе след избухването на скандала, на среща с родителите отново не се стигна до разбирателство и помирение, а до ново изостряне на отношенията.

Идва и се затваря в кабинета, предишната директорка познаваше всяко дете по име, разказа майка на дете от втора група. И тази сутрин  тя се спря да размени думи с родители от първа и трета група, за да намерят решение кой е полезният ход. Единствен изход им изглежда смяна на директора.

Не сме само неколцина родители, а болшинството, подчертаха жените. И припомниха, че събраната подписка в защита на персонала е със 178 парафа при над 220 деца в градината. Няма с кого да коментираме това, което възниква в ежедневието, твърдят майките. След като медицинската сестра напусна, е назначена нова. В момента върви конкурс за зам.-директор. Майките твърдят, че процедурите още текат, а вече витае име на новия титуляр на позицията – пенсионирана бивша колежка на Джаникян.

За три месеца от управлението й, защото през останалото време от август насам тя не бе на работа, успя да настрои срещу себе си всички, обобщиха майките.

„Основно изискване към всички директори е да са в идеална комуникация с родителите и учителите. Това е социална услуга, която  общината финансира, и трябва да се осигури спокойствие на семействата и педагозите. Ако не можем да се справим с това, имаме голям проблем”, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. Той допълни, че след връщането на Джаникян на работа отново има жалби и по тях ще има нови проверки.

Очаква се днес кметът да подпише заповедта за налагане на административно наказание забележка на Джаникян. Лелята вече е получила същото още преди седмици. Проверяващите са дали препоръка и за учителката, но решението за това е в ръцете на директорката като неин работодател. Момченцето, към което възпитателните мерки са били неприемливи, е отписано от градината. „Много се надявам Джаникян да събере сили за решаване на проблема”, каза Стефан Стоянов.

Потърсена за нейната позиция, директорката обясни пред репортер на „Марица”, че в момента е ангажирана с важни задачи, които касаят работата в градината. И увери, че на свой ред ще се свърже с медията по-късно.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Ти да видиш

15.01.2020 | 21:40
1 0

Дано да успеете, ама нали мнозинството си я назначи с конкурс!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?