46

Родители не искат и тестове близалки, учители събират петиция за стачка

На Отраслов съвет утре МОН, синдикати и директори ще обсъждат отново ситуацията

Много е вероятно родителите да се окажат против тестване на децата, дори  и ако не се взима секрет от носа с антигенни тестове, а се ползват щадящи - наподобяващи близалка, които изпозват слюнка за материал за изследването.

Настроенията в родителската общност и учителската гилдия стигнаха точка на кипене, след като вчера президентът настоя учениците от начален курс да се върнат възможно най-бързо в клас, а министърът на образованието отвърна, че това може да стане само при въвеждане на бързи тестове за децата и зелен сертификат за педагозите.  На съвместен брифинг на здравния и образователния министър преди минути бе обявено, че днес в МС се внася проект за постановление за закупуване на щадящи тестове за деца, за което ще са нужни 13 млн. лева от държавата. Те работят със слюнка, ще стигнат за месец напред, а използването им не изисква участие на медицинско лице и ще позволи още през следващата седмица начален курс да се върне в клас. Ако новият подход сработи, може да се мисли за прилагане и в по-горни класове.

Още преди новината от последните минути родители вече инициираха свое допитване в социалните мрежи с единствен въпрос: „Одобрявате ли децата и учителите да бъдат подложени на задължително тестване (с  близалки), за да могат да присъстват в училище?“. Без резултатите да са представителни, те сочат негативни нагласи към такова тестване – до момента 1294 участници в анкетата са се обявили против, 972 подкрепят такова решение. Има обаче и коментари, че в други държави тестовете със слюнка са били забранени, тъй като в тях били открити химикали и бактерии.

Вера Вулджева е майка на дете от пловдивско училище, която е сред противниците на тестването на входа. Ако бъде наложено, ще мисли дори да прехвърли дъщеря си в самостоятелна форма на обучение. Детето е от подготвителните групи към училищата и винаги върви с мерките за учениците, а не за детските градини. Семейството е категорично против и ваксините. Детето има последници от стандартните ваксинации- алергии и алергичен ринит.

Ние сме абсолютно против антигенни тестове. Няма да позволим да се взима ДНК материал

заяви майката.  Запитана дали в противен случай не обрича момичето на изолация у дома, тя  припомни времето, когато бе забранено от властите дори излизане в парка.  Тогава за месеци дъщеря й излизала общо само 4 пъти. "Повече няма да приемем ограничения. Ние си ограмотяваме детето. Добре е да бъде социализирано, но не на всяка цена. Няма нужда да набъркваме и децата в политиките на възрастните. Вече са натоварени психически от това, което чуват, тестване допълнително ще ги стресира", смята Вера.

Ваня Петкова е на другия полюс на общественото мнение. Тя пък е майка на петокласник и даже пита кога тестването ще влезе в сила и за прогимназиален курс. "Това е единственият начин да продължим да живеем нормално и децата ни да са на мястото, на което трябва да бъдат. Не разбирам ропота на никого. Алтернативата е да стоят вкъщи и да станат социопати, а майките им - напълно невротизирани от необходимостта да им помагат в обучението и да работят", казва Ваня. Но първия път, когато бе правено допитване за евентуално тестване в училище, била сред малцината съгласни не само в класа, а и в цялото учебно заведение. "Когато обясниш на детето, няма да има проблем. В същото време ще сме сигурни, че влиза в безопасна среда. До миналия четвъртък училището бе точно толкова рисково, колкото мола, магазина и ресторанта", добавя майката.

Междувременно пък учители започнаха онлайн петиция за евентуални протестни действия и стачка, ако зеленият сертификат или тестване станат условия да влязат в училище. Както „Марица“ писа, допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показа, че 86% не подкрепят такива мерки, а 35% заявиха, че при евентуално въвеждане, са готови дори да напуснат работа. 

В стартиралата онлайн подписка 20 000 педагози са заявили готовност да участват в протести.

По отношение на настроенията и сред учителите, и сред родителите, обаче трябва да се има предвид, че заявките в социалните мрежи в масовия случай не съответстват на твърди намерения за реални действия. Така бе и миналата година, когато в интернет имаше брожение срещу маските в общите части в училище, реално на протестите отидоха дузина родителите, а в училище противящите се семейства бяха единици.

Възможно е тези вълнения да останат само Фейсбук стачки, допуска националният лидер на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, но в същото време предупреждава, че отпорът на мерките в учителската гилдия наистина е сериозен и може да доведе до положение, в което много учители вземат болничен, неплатен отпуск или напускат. Това ще предизвика сериозен недостиг на преподаватели и невъзможност да се осигури нормален учебен процес.

Настояването малките ученици да се върнат в клас той коментира така: "Принципно ние също искахме да не се превключва онлайн за децата до 4. клас, освен ако в даденото училище има над 10% болни. И сега настояваме за диференциран подход“. Според профсъюзите не е удачна сегашната мярка за редуване на класовете онлайн и присъствено, така че не повече от 50% да са в учебните сгради. „Това фиксиране на проценти го правехме в предишните вълни и се видя, че не е удачно за спецификите по места - обясни той. – Механични сметки не работят. По-добре е решенията да се взимат локално, дори не на ниво община,“.

По отношение на въвеждането на нови тестове, които работят със слюнка като близалка, д-р Петров зяви, че не би било лошо да се приложат.

Само че трябва да имаме подкрепа от родителите. Ако само 20% не искат, това не може да стане. А нагласите клонят категорично против. Организацията не зависи от нас. Но системата не може да обезпечи хибридно обучение – част от децата да са онлайн, другите в клас, част от учителите да преподават от разстояние, а другите на място.

 Според д-р Петров в настоящата ситуация възниква въпросът, ако е съществувала възможност за тестване на децата по не толкова инвазивен метод, както работят антигенните тестове, защо до момента не е мислено за метода с материал от слюнка. Но е скептичен, че чрез по-щадящия метод ще се стигне до съгласие от родителите.

Това е огромното предизвикателство у нас – че голяма част от хората категорично отказват ваксина,  голяма част от родителите – тестване на децата, в същото време има силни брожения и срещу ученето от разстояние в електронна среда.

Според синдикатите въвеждането на зеления сертификат в учителската гилдия трябва да стане с предварително информиране поне 2-3 месеца преди мярката да заработи. Императивни методи в последния момент при всички случаи действат отблъскващо и предизвикват отпор, предупреди д-р Петров.

Утре предстои Отраслов съвет, на който министърът, синдикатите и работодателските организации отново ще обсъдят ситуацията.

Снимка: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
51 коментара
Майка на дете

Майка на дете

25.10.2021 | 22:53

Долу мерките на правителството, свобода за всички хора в България!

Отговори
2 2
Ауууууу

Ауууууу

25.10.2021 | 19:45

Днес само 7000 ваксинирани . Ауууууу. Ми утре колко ще са. Хората ще се тестват , ама няма да се ваксинират . Пари се вадят , здраве не . Никви ваксини . Радев на съд с тоя Кацаров . На 14 ти да ги изметем . Защо тоя предател Радев не казва с какво се е ваксинирал ? Защо не си покаже сертификата . Иная мастия жена му Деса тя има ли ваксина? Малкият му сън , малко наркоманче ,което прави катастрофи имали ваксина? На 14 ти да ги изметем , сган долна .

Отговори
4 3
Какво казваше ?

Какво казваше ?

26.10.2021 | 00:28

Какво казваше за ваксините ? Никой нямало да се ваксинира ли ? 15 166 дози за последните 24 часа. Tъкмо излезна в сайта coronavirus.bg. Някъв нов извод да си направиш или ?

Отговори
1 1
Оставка, не пипайте децата

Оставка, не пипайте децата

25.10.2021 | 17:52

Всички родители на стачка, да спасим децата си. Миналата година учиха присъствено и нямаше проблем. Да изгоним диктатура и хунтата му.

Отговори
10 4
Майка

Майка

25.10.2021 | 17:01

Организирайте се за стачка и протест срещу правителството. Не може да насилват така децата ни!

Отговори
16 7
Татко

Татко

25.10.2021 | 18:03

Мобилизираме се за изтрепване на тъпанарите като тебе, та най-после държавата ни да заприлича на нещо нормално!

Отговори
6 13
Пълни идиоти сте

Пълни идиоти сте

25.10.2021 | 18:34

кой ви насилва децата бе?!? Бъркате боя с демокрацията! Вие се опитвате да насилвате!

Отговори
5 8
Костов

Костов

08.11.2021 | 22:16

На коя по-точно, Германия, Австрия, Австралия? Боже...

Отговори
0 0
Петров

Петров

25.10.2021 | 16:56

Оставка на Кацаров и цялото некомпетентно и корумпирано правителство на Румен Радев!

Отговори
10 4
Док

Док

25.10.2021 | 16:53

Да я питам тая умница Вера Вулджева , като прави нормални изследвания на детето, какъв материал му вземат, че сега няма да даде да се вземе ДНК материал- слюнка. Ей, големи разбирачи в тая държава! Да вземе да си наеме частни учители да и учат детето вкъщи.

Отговори
9 11
Интересни хора

Интересни хора

25.10.2021 | 16:43

Интересни хора са ваксинираните тролове. Искат да предпазят хората около тях, но нямат против хората да останат без работа, да не бъдат лекувани или чисто и просто да мрат...

Отговори
8 6
Не си прав

Не си прав

25.10.2021 | 17:27

Просто се забавляваме с идиоти като тебе

Отговори
2 8
Еми

Еми

25.10.2021 | 17:43

Много ми е интересно дали на живо би го правил това. Предполагам не, щото си напикано пиклеме.

Отговори
5 1
Малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

Малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

25.10.2021 | 16:12

Няма смисъл да се карате, отиде коня в реката. Късно е за оправяне. Надявам се, че греша.

Отговори
9 2
Юлия Р.

Юлия Р.

25.10.2021 | 15:53

За учителите е ясно. Те просто искат да си седят в къщи и да си получават заплатата. Майките са изкуф. ели в социалните мрежи. Що не им купите билети за Марс? Там няма ограничения.

Отговори
16 19
Защо

Защо

25.10.2021 | 15:57

За да може ти да пътуваш ли?

Отговори
9 5
Малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

Малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

25.10.2021 | 15:47

Нема смисъл да се карате, отиде коня в реката. Късно е за оправяне. Надявам се, че греша

Отговори
6 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?