44

Роботи и изкуствен интелект превземат Техническия университет в Пловдив

Роботика и изкуствен интелект са научните дисциплини, които студентите от Техническия университет - София изучават все повече. Според директора на филиала в Пловдив доц. д-р Никола Шакев към роботиката отдавна има много голям интерес.

Клуб по роботика    

 

"В предишни години интересът беше повече към индустриалните приложения на роботите, тъй като те са мощен фактор за повишаване производителността и ефективността в индустрията. С все по-масовото навлизане на новите тенденции в живота ни като изкуствения интелект, домашните роботи, медицинските роботи, хоби-роботите, сервизните роботи - това са аспекти на роботиката извън индустриалните приложения, които пораждат нов интерес, включително и на концептуално ниво. Така започваме да търсим приложения на роботите в нови сфери на живота“, обяснява тенденциите доц. Шакев.

Доц. Никола Шакев в лабораторията с колаборативни роботи

Специалностите в Техническия университет, които дават най-добри познания по роботика, са „Автоматика, информационна и управляваща техника“ , „Мехатроника“, както и най-новата бакалавърска програма „Интелигентни системи и изкуствен интелект“. Но и в другите инженерни специалности роботиката също е застъпена. Сферата е много динамично развиваща се, което пък е предизвикателство пред учените и преподавателите във висшето училище. Роботите стават не само по-бързи и по-силни, но и по-умни, по-адаптивни, с повече сензори, системи за техническо зрение и алгоритми за вземане на решения.

Какво е изкуственият интелект,

от който днес всички се интересуват - къде със страх, но и много повече с оптимизъм? И какво е мястото му сред научните дисциплини, изучавани в Техническия университет - филиал Пловдив?

Като учен доц. д-р Диляна Будакова - ръководител на катедра „Компютърни системи и технологии“ и преподавател по различни дисциплини, включително „Изкуствен интелект“, бърза да уточни: „Изкуственият интелект се занимава със създаването на системи, наречени агенти, които може да са роботи или виртуални агенти и системи с изкуствен разум. Тези интелигентни системи могат да се обучават и да вземат решения в променяща се и рискова среда.

Клуб по мехатроника

Най-новото в тази научна област е така нареченият генеративен изкуствен интелект. Той сам създава нови модели от това, което е научил от големите езикови модели. И студентите обичат да си комуникират с ChatGPT и BART на различни теми, като използват естествен език и интернет. Други възможности на генеративния изкуствен интелект са, че може да създаде нови картини или нова музика, базирайки се на терабайтовете от обучителни примери. Но на съвременните програми с изкуствен интелект им трябва не само обучение, но и постобучение, за да може да различават истина от неистина - категорични са специалистите по изкуствен интелект от Техническия университет - филиал Пловдив.

Пазарно търсене

В момента световният пазар използва най-много информационни системи. Една система с изкуствен интелект е много по-скъпа и това е значителна инвестиция за фирмите, които искат конкурентни предимства. Тези системи изискват повече и много добре обучени специалисти, които да добавят стойност.

„При автономните автомобили, при дроновете, киберсигурността и приложенията за умен дом са постигнати много добри резултати от използването на системи с изкуствен интелект - разказва доц. Будакова. - В някои щати на САЩ вече се експериментират автономни автомобили. Системите с изкуствен интелект вече разпознават реч и могат да изпълняват речеви команди. Синтезираната реч е напълно разбираема и сега новото предизвикателство е тя да стане изразителна и емоционална."

За студентите е интересно да моделират поведението на автономни автомобили, които да не се сблъскват, да спазват правилата за движение, да избягват задръствания, да се състезават. Разработили са също и модел на дрон, който търси целта, сам определя най-пряк път и височина, на която да лети, сам решава да използва ресурсите на полезния товар, например при пожар, допълва доц. Будакова. Неин докторант разработва докторантска тема за дигитална електрическа подстанция с високо напрежение.

Накъде отива роботиката

Доц. Никола Шакев обяснява: “Очакваме роботът все по-пълноценно да заменя човека в различни действия. За да се случи това обаче, машините трябва да имат възприятията, които човекът е постигнал чрез еволюция. Хората получават над 90 на сто от информацията чрез зрението. Това „роботско зрение“ вече прогледна при автономните автомобили чрез богата сензорна информация. В нашия университет също имаме свои разработки. Част от тях са за автономно навигиране на роботи. Други са насочени към присъствието на робот в човешка среда - да помага, но и да бъде безопасен за хората“, допълва доц. Шакев.

Може ли да греши изкуственият интелект 

В процеса на работа със студентите преподавателите от Техническия университет - филиал Пловдив прилагат дълбочинно обучение на невронни мрежи. Големите проблеми се разделят на малки подзадачи. Всяка невронна мрежа  решава малък проблем. А всички тези обучени невронни мрежи заедно решават сложния проблем. По този начин и студентите могат да отстраняват грешките самостоятелно и да постигат добри резултати. „Ние стимулираме студентите - да имат кураж да продължават опитите си и да не се отказват", казва доц. Будакова. Преподавателите по „роботски“ науки в Техническия университет - филиал Пловдив са приятно изненадани от ентусиазма на младите хора, които идват да учат точно това. Студентите са се занимавали, чели, учили и получили знания в тази област още в средното училище и искат да се развиват. Много от тях са състезатели в областта на занимателната роботика. През този семестър бъдещите инженери създават  робот металотърсач, както и индустриална  ръка, частите за която ще изработят на 3D принтера на университета. Имат амбиция да създадат „умен“ баскетболен кош-робот, който усеща движението на топката и винаги я улавя.

В Техническия университет - филиал Пловдив има клуб по роботика, студентите в който са много активни, като участват не само в състезания, но и в изложения, в дни на науката и фестивали, популяризиращи роботиката. Отскоро в университета е сформиран и клуб „Мехатроника“, в който студентите създават свои разработки, съчетавайки знанията си по роботика, механика и електроника.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 6 оценки
3.5/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?