1553

Резюме на "Дърво без корен" от Хайтов затрудни десетокласниците

Изпитният вариант е по-лесен от пробните, твърдят пловдивски ученици

Да направят резюме на откъс от разказа "Дърво без корен" на Николай Хайтов затрудни най-много десетокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес.

Но беше лесно, каза на излизане Кристин от 10. А клас в пловдивското СУ "Св. Паисий Хилендарски". Общото мнение на тези, които са се готвили, е, че пробните варианти са по-трудни от задачите на истинския изпит.

Десетокласниците трябваше да формулират теза за човека и общуването, да отговорят на въпроси по текст за мексиканските полицаи и за Дяволското гърло, да поправят правописни и пунктуационни грешки в ученически текст за литературната героиня Албена.

Катерина от 10. А клас  се затруднила само с резюмето, понеже в оригиналния текст имало много пряка реч. Момичето е от профилирана паралелка по обществени науки и иска да следва право. Затова изпитът сега е без значение, но е загрявка за матурата след две години, оценката от която ще й трябва като вход в Софийския университет.

Янислава пък е от паралелката по природни науки и днес се яви на националното външно оценяване, след като през повечето време през учебната година е била в режим на обучение от разстояние в електронна среда. Не смята, че това й е повлияло на подготовката - у дома учи по-ефективно, защото го няма шумът и е по-съсредоточена. По-скоро се отразили честите смени на преподавателите - по български език и литература, математика, география. Докато влязат в крак, се случвало да не споделят съдържание с ученците, които са онлайн. Така имало периоди, в които Янислава трябвало да се готви съвсем сама.

Това беше един от най-лесните тестове, които съм решавал, категоричен е отличникът на 10. А Александър Ангелов. Не е ходил на пробни матури, но чете редовно и от всички произведения малко е пренебрегнал само "Тютюн". На него пък му се сторило много лесно да състави резюме и да формулира теза.

По-трудно било за Георги, който е в паралелка по софтуерни и хардуерни технологии и не е от най-старателните по български език и литература.

Националното външно оценяване по български език и литература днес се проведе за 5274 ученици от Пловдивска област. С изпита приключва обучението в първа гимназиална степен. В масовия случай учениците продължават до завършване на средното си образование, затова резултатите за тях са без значение, но са ориентир за системата. Ползват ги едниствено възпитаниците на обединените училища, които със събраните точки участват в допълнителния прием в 11. клас.

Националното външно оценяване по математика е на 16 юни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?