3906

Рейтингът на висшите училища за 2023г.: Пловдив е най-доброто място за обучение в 11 направления

Пловдив е най-доброто място да се завърши висше образование в 11 професионални направления от общо 52, в които 51 университета у нас обучават около 180 000 студенти. С тези лидерски позиции предлага най-високо качество на подготовка в 21% от сферите, застъпени в системата на висшето образование в България.

Това показват огласените днес данни за 2023 г. на Националната рейтингова система на висшите училища. Тя ги сравнява по десетки показатели, свързани с учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Резултатите затвърждават миналогодишните челни позиции на пловдивските вузове, с изключение на само една от тях – след като миналата година бе N1 в направление „Обществено здраве“, сега МУ-Пловдив отстъпва лидерското място на МУ-София.

Пловдивският филиал на Техническия университет в София отново е безспорен първенец в 6 направления: „Електротехника и електроника“, „Енергетика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“.

За шеста поредна година МУ-Пловдив е национален лидер в направление „Медицина“. В тазгодишната класация запазва второто си място в „Стоматология“. Но във „Фармация“ слиза едно стъпало по-долу, като миналогодишната му втора позиция с две точки преднина сега вече се заема от СУ „Св. Климент Охридски“, а МУ-Пловдив остава трети. МУ-София му отнема и първото място в направление „Обществено здраве“. В „Здравни грижи“ обаче се изкачва с една позиция до третата, като оставя зад себе си МУ-Плевен.

Аграрният университет отново е N1 в две професионални направления – „Растениевъдство“ и „Растителна защита", като продължава да ги развива и да надминава себе си в тях – получава повече точки, отколкото е имал миналата година. В направление „Животновъдство“ пак е на второ място след Тракийския университет, но вече с 49 вместо 45 точки. С две места нагоре се изчаква в направление „Науки за земята“, като тази година изпреварва Шуменския университет и НБУ, нареждайки се четвърти след СУ „Св. Климент Охридски“, Минно-геоложкия и Лесотехническия университет. 

Прави впечатление и напредъкът в други направления – с две места до петото в “Туризъм“ и с пет позиции по-напред до N11 в „Икономика“.

УХТ остава начело в своето основно направление „Хранителни технологии“, като подобрява с 1 т. постижението си от миналата година. Изкачва се с една позиция и вече е на второ място в „Енергетика“, като изпреварва ТУ-Варна и Тракийския университет, нареждайки се веднага след Софийския. Запазва и второто си място в „Биотехнологии“.

Тази година УХТ влиза и в ТОП3 в „Електротехника и електроника“. Това е две стъпала нагоре спрямо петото място през 2022 г., но силите са много изравнени с общо 5 висши училища на тази позиция.

Класацията го поставя на шесто място в страната в „Машинно инженерство“, където миналата година университетът е бил пети. Шести е и в „Туризъм“, което пък е с две места по-долу спрямо 2022 г. С една стъпка се изкачва в „Икономика“ – до N13.

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и тази година е без конкуренция на върха в обучението по „Теория на изкуствата“. Запазва втората си позиция в „Музикално и танцово изкуство“ и четвъртата в „Изобразително изукство“. Пети е в „Педагогика на обучението по…“

Пловдивският университет е с втори позиции в страната в направленията „Биологически науки“, „Педагогика на обучението по…“, „Физически науки“ и „Химически науки“. Изкачва се с една позиция в „Теория и управление на образованието“ – до третата, но е бил и национален лидер в нея през 2018 г. На трето място е и в „Педагогика“, където тази година само с една точка го изпреварва Великотърновският университет, а водач е Софийският. В ТОП3 в страната е също в направленията „Математика“, „Религия и теология“, „Филология“,  „Философия“, „Театрално и филмово изкуство“. Успех е и третото място в  „Социални дейности“ – направление, в което миналата година ПУ „Пиисий Хилендарски“ бе осми в страната.

Запазва четвъртата си позиция в „История“ и слиза с една стъпка до това място в „Право“. Тази година е N4 и в „Психология“, където пък прави впечатление изкачването до втората позиция на Военната академия.

Пловдивският университет попада в ТОП5 по „Социология“, „Биотехнологии“,  „Информатика и компютърни науки“. Шести е в „Политически науки“, N8 - в „Машинно инженерство“ и „Туризъм“, девети в „Икономика“. Запазва и десетата си позиция в „Администрация и управление“.

В резултатите на частните висши училища прави впечатление осмото място на ВУСИ в „Национална сигурност“, като ПУ „Паисий Хилендарски“ остава на десета позиция. С три места се изкачва и в „Икономика“ до N13, а в „Администрация и управление“ слиза с едно място до 14. 

Висшето училище по агробизнес на регионите слиза с три места до N15 в „Администрация и управление“ и се изкачва с едно до N14 в „Икономика“.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
къде сме ?

къде сме ?

01.12.2023 | 12:47

Нашите университети присъстват ли топ листата на света? НЕ! И скоро няма да бъдат! Корумпирано, платено и алчно "образование" не носят престиж! Жалко за заблудените деца и родители! Жалко за безброй измислените университети и колежи в България, създадени да се облагодетелства едната част от учителската мафия! Последната с нагло лоби в парламентите през последните 30 години.

Отговори
11 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?