Следвайте ни

Решено! Връщат вкъщи учениците от 5. до 12. клас в Пловдивско ВИДЕО

viber icon

Учениците от 5. до 12. клас, които от днес трябваше да се върнат в класните стаи, остават на онлайн обучение още 2 седмици от утре. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след провеждането на заседание на Областния кризисен щаб. Тя  обясни, че решението било взето трудно и след известен спор.

"От една страна мерките не могат да засягат по този начин децата, държим ги вкъщи повече от 3 седмици. Дори да се пуснат още 2 – всеки пита след това какво ще се случи”, каза Каназирева. От другата страна обаче били лекарите и болниците, които изнемогват.

Каназирева обясни, че се увеличават ковид леглата в университетските болници "Свети Георги", "Каспела" и Пълмед", но проблемът е с персонала, който е на предела на силите си.

"След скока на заболеваемост над 600 на 100 000 заболели, ситуацията остава непроменена. В последните 4 дни задържаме тенденциите - на 670-675 на 100 000", обясни д-р Сийка Димчева от Регионалната здравна инспекция. Именно задържането на скока от заразени бил и основният аргумент да се удължи престоят на учениците вкъщи.

"Аз гласувах "въздържал се", заяви обаче началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и изреди мотивите за това свое решение.

„На първо място – водещият мотив бе, че Министерството на образованието  предостави няколко възможности, които многократно обяснявах. От друга страна аз не съм медицинско лице и наистина не разбирам от другия процес, и в голяма степен приемам мотивите и подкрепям на първо място здравето, но вече се притеснявам на кое място е образованието. Надявам се, че това решение е правилно и то ще доведе до намаляване на случаите и до справяне на областта със ситуацията”, каза Иванка Киркова.

По повод действията на учителите, които са против връщането в клас и изразиха мнението си с онлайн петиции - в областта, и ултиматуми в Асеновград, Киркова обясни, че решението за подготвяне на графици за редуване до Коледа е било обявено още в средата на миналата седмица. РУО не е било информирано за съпротива, освен през медиите. А и при наличие на такива настроения училищата имат възможност да вземат локално решението за превключване онлайн по създадените за това регламенти.

Дани Каназирева на свой ред увери, че уважава мотивите й, че задържане в режим онлайн ще рефлектира и върху здравето на учениците. Но не е време за противопоставяне на лекарите срещу всички останали, заяви тя.

Директорът на УМБАЛ "Каспела" проф. д-р Илиян Дойков заяви, че болниците са пълни с пациенти, които са много уплашени, но не са в тежко здравословно положение.  Той даде пример, как преглежда жена, която изглежда ужасно, но след 15 минути вече е в леглото и гледа сапунен сериал. 

Професорът, който обясни, че е преболедувал коронавируса, призова медиите да не пишат за жертвите на епидемията, а за излекуваните. И обясни, че воденият от областния управител кризисен щаб работел перфектно.

Във Фейсбук профила на Дани Каназирева обаче се появи гневно писмо на пловдивчанин, чийто баща е поредният починал пациент, размотаван между 4 болници под тепетата. Възмутеният Янко Апостолов обяснява, че отказвали да приемат родителя му, защото нямало легла, а там, където имало, му искали положителен PCR тест. 

"Искаме действия, а не приказки от Вас. Дано Господ ви накаже", пише Апостолов. И пита кой носи отговорност за хаоса в пловдивските болници, където само за последните дни има няколко починали пациенти заради отказа да бъдат приети и лекувани.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

Лекар

Лекар

23.11.2020 | 16:50

Толкова ли е сложно да се открият ковид кабинети с желаещи медици, на които да се плаща достойно възнаграждение, които да приемат и лекуват пациенти. Хората имат нужда от адекватно лечение, преглед, диагностика и ЛЕКАР НАЯВЕ, за да се лекуват спокойни вкъщи, да са сигурни, че има към кой да се обърнат за подкрепа и когато се наложи , ако се наложи, да идат в болница.Тогава няма да има наплив в болниците.

Отговори
2 0
Знаещ

Знаещ

23.11.2020 | 16:40

А защо не напишат, че днес върнаха учениците в училищата, а няма учители да ги учат. Я да кажат колко учители са болни в ХГ "СВ.СВ. Кирил и Методий", примерно. Нагло е да се прави всичко на гърба на лекари и учители. Фабрики и цехове молят служителите си, да не се тестват, а ги пускат да се лекуват вкъщи, само и само да не ги затворят. Грехота е!

Отговори
4 1
Колев

Колев

23.11.2020 | 16:37

Едни умират по стълбите, заради безхаберието на тези, дето се снимат пред медиите на другите стълби. Кикиморкина е за затвора, не за новините!

Отговори
3 0
Пенка

Пенка

23.11.2020 | 16:10

Киркова е пазена и от Гергов.

Отговори
3 0
Петър С.

Петър С.

23.11.2020 | 16:07

Иванке, скоро и ти си отиваш. Кланяй се още малко на Вожда!

Отговори
3 0
Доктор

Доктор

23.11.2020 | 16:05

Безсрамно същество! Извика професорът, да се скрие зад него за долните си и безхаберни заповеди. Тая ни побърка нас лекарите и учителите. Стига е заплашвала с Бойко. Той, ако знае ще я изхвърли, защитената от Комина.

Отговори
6 0
Иванова

Иванова

23.11.2020 | 16:02

А учителите от областта? Тях кучета ги яли! Не стига, че работят при по-мръсни условия, ами с онзи контингент, дето не знае какво е хигиена!

Отговори
7 1
проф. д-р Марин Роглев

проф. д-р Марин Роглев

23.11.2020 | 15:47

Каназирева ,съсредочете се с кмета върху възстановяването на Белодробна болница.Тя е създавана от Борис Трети през 1943 г. за такива пандемии.Всичко друго ,което правите е само хаос.Както вървят нещата ,тази болница става жизнено важна за града.Казвам Ви го най-добронамерено след 60 г. в медицината.

Отговори
12 0
Жоро

Жоро

23.11.2020 | 15:43

Дане,отдавна трябваше да те няма! Съсипа града. Унищожаваш всичко,до което се допреш.Къде ти са мерките? Добре,че под обществения натиск върна чяст от учениците да учат онлайн. А по-малките ученици? Те също са рискови.Както винаги всичко е половинчато.Ако не можеш да бъдеш адекватна,освободи поста за друг,който знае какво да прави. Всички канцеларски мишки покрай теб трябва да си тръгнат!

Отговори
11 1
Васко

Васко

23.11.2020 | 15:31

Тази Кирова да не се крие и заключва в канцеларията си в РУО- то, ами да дойде с нас в час, за да види колко колеги се разболяха! Как не и е неудобно на тази! И това ми било шеф!

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?