Следвайте ни

Решено! Учениците от 6. до 12. клас в Пловдив онлайн до 22 ноември 

Петокласниците ще ходят на училище с начален курс, понеже много са под 12 г. и по закон не може да се оставят без надзор у дома при работещи родители

viber icon

Учениците от 6. и 7. клас в община Пловдив преминават на обучение от разстояние в електронна среда от утре до 22 ноември, реши Областният кризисен щаб.

В другите 17 общини от областта директорите трябва да спазват указанията на МОН.

След 22 ноември ще се направят графици как ще стане връщането в присъствена форма.

Пред устройствата у дома до 22 ноември остават и гимназистите – те учат така  по заповед на здравния министър от 29 октомври за срок от две седмици, но тази форма ще се запази в Пловдив и от утре нататък.

Заради влошената епидемична обстановка  е обсъждано превключване  за целия прогимназиален курс, което предполага онлайн обучение и за петокласниците. Много от тях обаче нямат навършени 12 г. и по закон не бива да бъдат оставяни без надзор. Преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за тях може да създаде ситуация с много ученици, които са сами у дома при работещи родители. Затова за момента петокласниците остават в присъствена форма, както и целият начален курс – от 1. до 4. клас.

Към вчерашния ден само в община Пловдив вече има 1054 заразени и карантинирани ученици, учителите са 134, а под карантина са 18 паралелки. Вече се броят на пръсти учебните заведения, в които още няма заболели или карантинирани.

По-спокойна е ситуацията в общините в областта. Поради това допълнителните ограничителни мерки засега се налагат само в Пловдив и решението за тях е взето единодушно.

"То се основава на анализ на ситуацията, съобразено е със становището на медицинските специалисти и е съгласувано с Общината. И се надявам новото ограничение да не се приема като саможертва. В този момент трябва да сме съпричастни със заетите и в здравната, и в образователната система", каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. 

"Знаем каква е важността на присъственото обучение за децата от начален етап. Към тях добавяме и петокласниците, именно защото те са в  по-крехка възраст и обучението им у дома може да става само  в присъствие на възрастни хора", уточни тя.

Киркова призова оттук-нататък училищните директори  да поемат управленска отговорност и да преценят дали в техните училища се налага преминаване към онлайн обучение и на ученици от 5. клас и начален курс. За училища-гиганти превключването за всички от 6. до 12. клас ще освободи пространство за по-малките.

Оставаме да следим ситуацията, ще наблюдаваме какво се случва през целия период, за да осигурим после плавно преминаване отново към присъствена форма. Всички директори ще получат указания как да стане това от 23 ноември,

увери още Иванка Киркова.

Тя припомни, че решенията по места може да се взимат и от общинските щабове - кметовете като техни председатели имат възмогжност да налагат локални мерки при влошаване на ситуацията.

Взетото днес решение не беше лесно. Надяваме се новите мерки да намалят нивата на заболеваемост от коронавурис, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той припомни, че три учебни заведения вече превключиха на обучение от разстояние в електронна среда и за прогимназиален курс, а още няколко са в процедура.

Дано навреме да сме взели решенията,

изрази надежда Стоянов. И добави, че ако има добра новина, тя е свързана с обезпечеността на учебните заведения да провеждат учебен процес в електронна среда. В резултат на 4-годишна програма на Община Пловдив те имат платформи, внедрени чрез облачните технологии.

Стоянов подчерта още, че повечето учители, особено над 4. клас, са се справили добре при принудителното затваряне на училищата през пролетта. "В критичния момент няма да е лесно  и за педагозите, и за децата, и за родителите. Ще има напрежение в системата и в семействата", призна обаче той. И призова в тази ситуация преподавателите  да не провеждат целия учебен ден във видеовръзка, а  да се използват служебните имейли за възлагане на задания, да се работи повече чрез проектно-базирания подход, да се възлагат групови задачи на децата. А във видеовръзка основно да се обсъждат резултатите. Така ще е по-лесно и за родителите, допълни Стоянов.

Той отчете, че тази зима няма да е лесна и за учениците, на които им предстои кандидатстване - след 7., след 12., а на места и след 4. клас. "Но можем и от тази ситуация да извлечем позитиви и да помогнем за модернизиране на системата", изрази надежда зам.-кметът по образованието.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Граматиков

Граматиков

10.11.2020 | 18:51

Само да напомня на паникьорите. Корона вирусът не удря всеки, а само вас. Който много го е страх, ще се разболее със сигурност. Така е също с нещата от живота.

Отговори
0 1
Мира

Мира

10.11.2020 | 15:39

Естествено, че закъсняхте. Но какво ви интересува? Проспахте 7 месеца. Грижихте се за здравето, не успяхте, но загубихме много лекари. Не са виновни хората, че не спазват мерките. Виновин е хаосът, липса на единно и обмислено решение, а не една заповед и след няколко часа противоположна. Сега се грижите за обучението, докато загубим и учителите. Става страшно от грижите ви.Дали да започнем да се грижим сами за себе си, но разрухата от всичко направено до сега е голяма.

Отговори
6 1
Стоянов

Стоянов

10.11.2020 | 17:08

Нищо навреме не си взела Здравке, умори пловдивчани. Само небивалици от теб. Ето виж едто Хасково на ротационен принцип се сменят прогимназия и гимназия. Защо оставихте 5кл. Уволнете това недоразумение.

Отговори
4 0
КОЙ ПАК НЕ МИСЛИ

КОЙ ПАК НЕ МИСЛИ

10.11.2020 | 15:16

Значи в момента учениците от 5 клас в двете училища онлайн - Княза и Данов са навършили 12 г. тази седмица и от другата не могат да са онлайн?????

Отговори
11 0
Кака

Кака

10.11.2020 | 14:34

Кога всички ще са онлайн, кога, г-жо Каназирева? Най-много са заразени учители в начален етап, да пукат ли, кво ли? Що работите на парче? За да угодите на шепа родители, които и без това не хаят за НИЩО! Голям резил сте, голям.

Отговори
10 1
Елена

Елена

10.11.2020 | 17:10

Тази само търси пиар, цял ден се снима. Лош човек, психарка за власт и пари. 5кл защо го оставихте.

Отговори
5 0
Учителка

Учителка

10.11.2020 | 14:31

Какво да кажа, едвам започнахме да наваксваме загубите от предишната година, сега ще се натрупат още и ще стане мазало. Осовено в седми клас, на които им предстои кандидатстване догодина....

Отговори
4 6
545

545

10.11.2020 | 20:06

Нищо няма да загубят защото нищо не знаят освен пушене дискотеки и интепнет

Отговори
1 1
KKК

KKК

10.11.2020 | 13:38

Браво на Каназирева !! Определено тази жена мисли и действа правилно. Целта е съхраняване на живота и здравето на децата и хората край тях. Мое лично мнение е, че при платформите за онлайн обучение в момента се постигат по-високи резултати, тъй като няма отсъстващи и шумящи ученици, които пречат перманентно на останалите. Няма невиждащи добре учебната дъска и нечуващи ясно преподаването. :)

Отговори
10 8
Дани популистката

Дани популистката

10.11.2020 | 14:08

коментар Неееееее Не не искаме он лайн обучение.И без туй расте неграмотно и неуко поколение.С това обучение съвсем ще го втасат.Ама пък на управляващите им трябват точно такива.По -лесно ще ги "ръководят".

Отговори
3 9
Urfilas

Urfilas

10.11.2020 | 16:05

Ти и така си неграмотен!....

Отговори
1 0
Боклуци

Боклуци

10.11.2020 | 17:13

Тя не познава процеса "мислене". Тя се интересуна от власт и 72год й майка да стане старша сестра. Ужасни жени, както са захапали кокала, ще уворят пловдивчати, ама няма пускане.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?