Следвайте ни

Решено: Нов ред за приема на първолаците в Пловдив

viber icon

 Бъдещите първолаци ще кандидатстват за училище чрез нови формуляри заради промени в реда за приемането им, това решиха единодушно общинските съветници  в Пловдив.

Промени ще настъпят в заявлението за участие в класирането и заявлението за записване. Обновено ще бъде и приложението за критериите, по които става точкуването. 

Вече при кандидатстване родителите ще подават всичката необходима информация за детето, както и данните за неговите братя и сестри.  Идеята е проверката по всички критерии, които дават предимство, да се изтегли още при кандидатстването. До момента адресната регистрация на кандидат- първолаците се правеше при подаването на заявленията, а информацията за другите деца в семейството – при записването. 

С изменението се цели всички критерии, които дават предимство при приема, да се изтеглят още при кандидатстването, а не да се чака записването на ученика. По този начин се очаква да се избегнат случаи, при които родителите са декларирали дадени обстоятелства и децата им са класирани, но последваща проверка показва, че има разминаване и училището отказва да ги запише.

В новите заявления ще се посочва ЕГН и учебно заведение на братята и сестрите. Предвидена е и графа за такива, които са били в чужбина и не са завършили подготвителна група.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?