Следвайте ни

Решено: Ето кои ученици връщат в клас от февруари

Още тази седмица започва ваксинирането на педагозите в Пловдивско

viber icon

Ако  няма влошаване на епидемичната обстановка, от 4 февруари присъствено в училище ще се върнат учениците от 7., 8. и 12. клас.  След това тези класове ще се редуват по график с останалите, така че всички да са известно време в присъствена форма. 

Това бе решено преди минути на среща между здравните и образователните власти.

"Не е окончателно, срещата бе с цел да се координират вижданията  и да се намерят най-възможните решения", подчерта  главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. И добави, че основно думата са имали експертите от МОН, за здравните специалисти  е важно в никакъв случай да не се допуска едновременно връщане в училищата на всички ученици.

Окончателното решение ще се вземе следващата седмица, като се имат предвид актуалните данни за заболеваемостта. И с голяма уговорка, че във всеки момент може да се наложи връщане към предишното положение, ако има влошаване на ситуацията, каза още Кунчев. Той уточни, че се  следи и динамиката на новия щам извън Великобритания, затова се действа предпазливо у нас. Главният инспектор обясни, че най-вероятно той вече циркулира в България. Важно ще е обаче колко процента от положителните тестове засяга. Не е проблем, ако са 2-3 на сто, голям проблем е при над 40% като във Великобритания и огромен, ако надхвърля 50 на сто, поясни той. И образователната система, и синдикатите, изразили готовност на срещата за бърза организация при следващите решения.

Позицията ни е учениците да се присъствено колкото може повече, но когато условията са възможни, каза и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Някои класове са онлайн вече 12 седмици. Засега решението е връщане в клас на 7. и 12., тъй като им предстоят матури, а за 8. клас  - защото е първият в гимназиален етап.

Още тази седмица вероятно ще има готовност да стартира ваксинирането на педагозите от Пловдивска област заедно с бургаските, каза още д-р Кунчев. Организацията се прави от Регионалните здравни инспекции с помощ от Регионалните управления на образованието. Кампанията в учителската гилдия няма да е едновременно навсякъде, а първо там, където вече са смогнали с ваксинирането на медиците от първата фаза. Очаква се обаче стартът в цялата страна да е до началото на февруари. По думите на Таня Михайлова продължава актуализирането на списъците на желаещите, след като първоначално само 21% от персонала в учебните заведения в страната изрази желание да бъде имунизиран.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Николай

Николай

19.01.2021 | 09:20

Не е нормално да са затворени училищата това ще е пагубно за нацията, как изобщо е възможно това!

Отговори
1 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

18.01.2021 | 14:39

отварайте стига стоя локдаун мутри

Отговори
5 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?