Следвайте ни

Решават до часове дали и как ще се учи на 1 и 2 април

viber icon

До часове се очаква да стане ясно дали 1 и 2 април ще са учебни дни, в които ще се учи онлайн,  или ще бъдат присъединени към пролетната ваканция, която иначе според редовния график трябва да е от 3 до 11 април.

Възможността да са присъствени след изтичане на мерките от заповедта на МЗ на 31 март отпадна, след като тази сутрин министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви,  че учениците ще се върнат присъствено на 12 април, като ще има график за ротация за класовете от 5. до 12. А детски градини и ясли ще отворят още на 5 април.

Новата заповед с детайлите се очаква до края на днешния ден.

Ако на национално ниво се реши на 1 и 2 април да се учи онлайн, кметът на Пловдив Здравко Димитров няма да обявява двата дни за ваканция. Това заяви самият той пред „Марица“. Зам.-кметът с ресор образование Стефан Стоянов също потвърди, че по отношение на 1 и 2 ще се изчака какво ще решат МОН и МЗ. Дните ще са учебни, ако те постановят режим обучение от разстояние в електронна среда.

Припомняме, че градоначалникът обяви още миналата седмица намерението си да даде двата дни като ваканция, опирайки се на своите правомощия да прави това за 3 дни в годината. Това обаче бе само при условие, че учениците трябва да се върнат в клас присъствено след 31 март и не се пристъпи към удължаване на мерките. Условието не е налице към момента след изявленията на проф. Ангелов, че връщането в клас няма да е на 1 април, а след ваканцията – от 12 април нататък.

Най-вероятно за учебните седмици след тази датата ще бъде изготвен нов график за ротация в прогимназия и гимназия. Според предишния, разписан в заповед на МЗ, присъствено от 12 до 21 април трябваше да са 5., 9. и 11. клас, а след тях от 22 до 29 април – в училище да са занятията на 6., 7. и 12 клас, като начален курс учи нормално през цялото това време.

Според същата заповед  дванайсетокласниците трябваше да учат присъствено от 1 до 7 април, което по силата на обявеното тази сутрин решение не се очаква да се случи. А учениците от последния клас приключват най-рано учебната година – още в средата на месец май, и ако пропуснат тази седмица, навярно трябва да бъдат включени сред първите  с присъствени занятия в новия график за ротация. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета настоява стъпката за завъртане този път да е 5 дни.

При всички случаи относно учениците решаващи ще са разпоредбите на МЗ и МОН, които се очакват буквално до часове.

В същото време решението за отваряне на детските градини и яслите от 5 април се посреща с радост от родителите на деца в предучилищна възраст в Пловдив.

Анелия Костадинова е майка на 3-годишно момиченце от първа група  в район „Южен“ и в понеделник ще прати дъщеря си на занятия.

И да остане у дома, пак няма гаранция, казва жената. Семейството боледувало вкупом именно при предишния локдаун през декември, когато всички останали вкъщи. За да има ефект от такива мерки, трябва всички да са изолирани, а ние ходим на работа, макар и по график с редуване на присъствено и хоумофис, обяснява майката.

В същото време дългото застояване у дома изнервя момиченцето. Колкото и да се опитваме да разнообразяваме деня, не се получава - децата имат нужда да контактуват с деца, категорично е семейството.

Такава е нагласата и на другите родители в групата – предпочитат децата да ходят на детска градина. От есента са почти в пълен състав. Семействата на едва 2-3  са избрали да ги оставят у дома заради пандемията. Има майки, които не работят, и пак пращат децата. Само едно хлапе в групата е спряно трайно още от октомври заради страховете от пренасяне на заразата.

С малчугани на такава възраст у дома е много трудно и да се работи от разстояние, тъй като те изискват постоянно внимание и ангажимент от страна на родителите. Някои са пуснали отпуск, но не искат да топят дните още в началото на годината. Затова в масовия случай са доволни от решението на здравния министър да се отворят градини и ясли от понеделник в цялата страна.

Анелия Костадинова няма опасения, че в пика на третата вълна това ще промени особено ситуацията. До момента в учебното заведение на дъщеря й не е имало карантинирани групи, ковид преболедувала само една помощник-възпитателка.

Преобладаващото мнение сред родителите на ученици също е за присъствено обучение – вече се натрупа много време онлайн, особено за големите, което води до демотивиране и по-ниско ниво на подготовката.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Учител

Учител

31.03.2021 | 00:17

Положението с образованието е, не трагично, а много трагично!Голяма част от колегията се радват на онлайн обучение и не се вълнуват от пропуските на учениците, но тези пропуски трябва да се наваксват! След 25 години работа в системата се отчайвам от безхаберието на родители, ученици, студенти и колеги....

Отговори
2 0
невярващ в нищо

невярващ в нищо

30.03.2021 | 16:12

Проблемът е, че след тази дата учениците имат право да продължат в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), след като подадат заявление до директора в размер на 30 учебни присъствени дни (забележете, когато класът на ученика в ОРЕС е онлайн, дните спират да се броят), а след изтичане на тези 30дни, може и още с разрешение на РУО и така, ученикът ще е на Малдивите за Великден, а някои и вече бяха. Така че, т. нар. връщане е много условно и важи само са обикновения човечец. Тези, дето са по почивки, заради евтинията, ще си ги продължат, няма значение къде, важното е детето има да има достъп до Интернет. Демокрация...

Отговори
5 2
Соня

Соня

30.03.2021 | 15:38

Направо да затворят тези училища, след като не посещават училище какъв е смисъла от цялата тази работа!Всичко ще работи учениците няма да ходят на училище много умно! Най-странното е че как цяла нация мълчи пред този абсурдизъм!Срамота!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?