Следвайте ни

Реновираха Химическия факултет в Пловдивския университет СНИМКИ

viber icon

Химическият факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ претърпя пълно реновиране. Изцяло ремонтирана е четириетажната сграда, с и прилежащите лаборатории. Единственото изключение е библиотеката, защото административно тя се води към друг факултет, макар че се помещава в Химическия. 

Той е единственият самостоятелен Химически факултет в България. Студентите се обучават в две специалности - „Химически науки“ и „Педагогика на обучението по химия“. 

Преди ремонта

След ремонта

До скоро сградата в двора на Ректората не беше собственост на университета. Тя е била тютюнев склад, построен през 1927 година от братя Драганови – собственици на фабрика „Слънце“. По-късно е национализирана, пригажда се за учебна дейност и през 92-ра е реституирана. През нея са преминали 16 собственика, на които Пловдивският университет е плащал наем. Затова и дълги години тя не се ремонтира, до 2015 година, когато собствениците искат да я продадат и поставят ултиматум на факултета да я освободи. 

След преговори, се договарят да я купят. През 2017 година сградата става собственост на Ректората за 2 и половина милиона лв. Обществената поръчка за реновирането печели БАУ СИСТЕМ ООД. Общото изпълнение възлиза на близо четири млн., в които се включват ремонтните дейности и закупуването на нова апаратура. 

Най-новата машинна придобивка е газов хроматограф с троен квадропол, с който се анализират пестициди, наркотични вещества и други. Други нови уреди са система за чиста вода; апарат за атомна спектроскопия; камина със специални индикации, която изсмуква отровните пари от въздуха; течен хроматограф за мастни киселини; апарати за определяне на химични елементи в рамките на 30 секунди. 

Преобразени са залите за лекции, дванайсетте лаборатории, компютърните кабинети, офисите, складът, терасата, тоалетните помещения, дори таванското помещение, което преди е играло ролята на гълъбарник. Сега то е разделено на аудитории. Сменена е дограмата, фасадата е пребоядисана, слага се и пълна климатизация. 

Химическият факултет никога не е добре финансиран. Всяка година имаме по 400 000 лв. недостиг, защото субсидията от министерството не може да покрие разходите. Затова другите факултети ни субсидират. Друг сериозен проблем е, че няма наплив на студенти. В България всички студенти, по справка на министерството, които учат Химия са 812. Притесняваме се да не раздаваме дипломи на хора, които не са минали подходящо обучение. По-добре по-малко студенти, но с развити умения и познания. Добрата база не е самоцел, а средство за провеждане на стойностна наука. Българската химия е на много високо ниво“, обяснява деканът на факултета – доц. Веселин Кметов. 

Факултетът работи по над 100 проекта с много български и международни фирми, които се консултират с пловдивските специалисти. Последният спечелен проект е към фонд „Научни изследвания“ за изследване на наночастици. 

Изследват козметика, растителни проби, качеството на храните, клинични проби, дори уранови находища от хасковската вода. Научната продукция, която издава факултетът, е 27% от територията в университета, с международна разпознаваемост. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?