Следвайте ни

Ремонтът на гимназиите се отлага за март

Парите ще се усвояват до края на 2020 г., успокои зам.-министър Таня Михайлова

viber icon

Ремонтите в пловдивските професионални гимназии по ОП „Региони в растеж” се отлагат за пролетта. До седмица-две ще започне работа в няколко училища в София и Търговище, а в Пловдивска област вероятно ще стартира през март, уточни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Школските шефове отдавна чакат бригадите. Общинските училища, в които процедурите минаха през местната управа - Дървото и ПГХТТ, вече забравиха, че са санирали и модернизирали учебните сгради, но процедурите в МОН се бавят. Отсрочките са заради избора на изпълнител, обясни Михайлова. Нужно е да се изчакат и законови срокове за обжалване.

Първоначално декември тази година бе определен като краен срок за училищата в областите Пловдив, Смолян и Кърджали. Според зам.-министъра забавянето няма да попречи да се усвоят средствата, тъй като за цялата програма срокът изтича в края на 2020 г. С ремонти напролет, вместо сега по време на учебната година, ще се избегне и необходимостта от пребазиране на ученици в други сгради.

Сагата се точи вече над 2 г. След първите огледи на фирми, които да кандидатстват за обществените поръчки, очакванията бяха стартът да е през пролетта на 2018 г.  През тази година бе дадено началото в някои области - например Русе.

В списъка на пловдивските училища, които все още чакат, са  Механото, Автото, делящите обща сграда ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” и ПГСТ „Пеньо Пенев”, ПГЕЕ, Националната търговска гимназия, ПГСАГ „Арх. Камен Петков”, асеновградската ПГ „Цар Иван  Асен”, сопотската ПГ „Ген. Владимир Заимов”, Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай. Професионалната гимназия по икономика в Смолян също ще бъде обновена. В цялата страна по програмата трябва да се ремонтират 114 учебни заведения, като общият бюджет е около 624 млн. лева.

„Отдавна чакаме старта, но все се отлага. Много се надявам напролет най-сетне да стане”, коментира шефката на Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров” - Анета Чилингирова. Тези дни през школото минали двама мъже, които се представили от ОП „Региони в растеж”. „Аз бях на съвет, дори не са пожелали да се срещнем. Обяснили, че минават единствено да проверят дали няма промяна в обстоятелствата”, разказа тя. Директорката допусна, че вероятно се прави засичане дали след забавянето ремонтите не са извършени с друго финансиране, за да няма дублиране.

КАРЕ: Механото чака 2 млн., Автото - соларни батерии на покрива

Механото чака малко под 2 млн. лева, с които да се поправи покривът, да се санира целият учебен корпус, да се сложат дограма и нови врати, да се ремонтира физкултурният салон.

Над половин милион лева пък ще струва изпълнението на проекта за ремонт на Автото по ОП „Региони в растеж”. Предстои в учебния корпус и във физкултурния салон да се обнови отоплителната инсталация. Ще се направи саниране на сградата и ще се отстрани технологична недомислица, в резултат на която водата не се оттича от покрива през улуците. Предвиден е частичен ремонт на тоалетните. А на покрива трябва да бъдат монтирани соларни панели, така училището ще си произвежда електричеството за работилниците по практика и да си топли вода, вместо да ползва бойлери, които надуват сметките.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?