Следвайте ни

Ремонтират Механото на три фронта след 3 години чакане

viber icon

В половината училища, които трябва да бъдат обновени с европейски пари по ОП "Региони в растеж", проектите са в риск заради огромната забава на Общината в избора на изпълнители и подготовката на строителните книжа  

 

Строителите най-после влязоха в Механото и започнаха работа едновременно на три фронта, след като стартът на ремонта с европейски средства се забави близо 3 години. Една бригада ще прави изолация на фасадата на физкултурния салон. Другата сменя елинсталацията на третия етаж. Той е освободен, като в режим на редуване онлайн и в клас между различните класове присъствените занятия са сместени на другите два ката. Успоредно с това вече се действа и по смяна на щранговете на ВиК инсталацията в мазето. 

До ноември трябва да приключи цялостният ремонт на школото по ОП „ Региони в растеж“. Той е на стойност около 2 млн. лева, като ще се подменят изцяло електрическата и ВиК инсталацията, ще се направи освежаване на кабинетите и смяна на вратите, саниране на учебния корпус и физкултурния салон. В залата за спорт предстои и подмяна на покрива и подовата настилка.

Директорката Анета Чилингирова се надява основните дейности да приключат през лятото, защото при нормален присъствен старт на всички ученици наесен трудно ще се съвместява учебният процес и работата на майсторите.

Както „Марица“ писа, общата сума по ОП „Региони в растеж“ за 9-те професионални училища в Пловдивско е 11 581 000 лв. През ноември вече стартира ремонтът на ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград, който трябва да приключи до 21 септември. 

Продължава да се бави началото обаче в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“. Там майсторите трябваше да влязат през март. Миналата седмица  директорката Мариана Спасова взела цялата документация от Общината и я предала на фирмата​ изпълнител​ - „Запрянови“ ООД, в която има мно​го възпитаници на школото. Тя ще ремонтира и съседните две професионални гимназии - по туризъм и Автото. Забавянето буди тревога, защото, ако се случи през май, ще съвпадне с матурите и изпращането на абитуриентите, като това може да предизвика много неудобства. От фирмата още не са се ангажирали с конкретна дата. 

Могат да се справят през лятото, ако се направи стройна организация да се работи едновременно по различните дейности и в трите училища с много работници, смята Спасова. Ще е нужна обаче голяма мобилизация, защото само в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия предстои подмяна на цялата елинсталация, боядисване на коридори, смяна на врати. Школото самичко си поправило парната инсталация с пари от МОН.

Процесът се бави и в Националната търговска гимназия, за която документацията бе подадена за съгласуване в Министерството на културата. Същата е ситуацията и в Професионалната гимназия по битова техника.

За две училища пък се наложи нова обществена поръчка за изпълнител. Едното е Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, за която имаше кандидат, но той спечели конкурса и за друго школо и избра него. Процедурите бяха задействани наново от МОН и за сопотската ПГ „Владимир Заимов“. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Попов

Попов

27.04.2021 | 16:16

В Механото са своеобразни рекордьори: учителите са колкото учениците, а иначе ще ги ремонтират. Зверска реформа трябва в българското образование.

Отговори
3 1
Иван

Иван

27.04.2021 | 14:32

Ремонтират само Механото, Автото и други подобни. За елитните гимназии не се прави нищо! МГ от десетилетия е без сграда и само се обещава и се лъже. Ясно се вижда какво е интелектуалното ниво на управляващите и какви са техните приоритети.

Отговори
3 1
МОН

МОН

27.04.2021 | 08:55

То няма ученици в Механото, те тръгнали да го ремонтират. Хвърлени пари на вятъра са това, за тази огромна сграда и огромен двор при положение, че с всяка година желаещите да учат там намаляват. Трябват непопулярни решения там, но няма кой да ги вземе.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?