49

Ремонти в 5 училища, търсят къде да местят учениците

В пет учебни заведения в Пловдив догодина предстоят сериозни ремонти, които поставят въпроса къде ще бъде изместен при нужда учебният процес. Вече са проведени  разговори между началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и кмета Костадин Димитров, той е имал и лични срещи с някои от директорите. 

За 4 от училищата финансирането е по Плана за възстановяване и е на обща стойност  19 560 973 лв., от които  близо 16 000 000 са европейски средства. Това са ОУ „Елин Пелин“, НУ „Климент Охридски“, СУ „Пейо Яворов“ и ОУ „Екзарх Антим I“. Те са одобрени от 9 предложени от Община Пловдив, другите 5 са резерви.

Професионалната гимназия по електротехника и електроника пък е едно от 28-те учебни заведения в страната, в които ще се прави Център за високи постижения в професионалното образование с около 3 млн. лв.

Очаква се всички ремонти да започнат в първите месеци на 2024 г., 

което налага да се мисли за преместване на учениците през втория учебен срок. 

"Има сключен договор с фирма изпълнител, но чакаме да възложителното писмо, за да станат ясни дейности и срокове. Според тях ще мислим как да организираме учебния процес", каза вчера след среща с кмета директорката на ОУ „Елин Пелин“ Татяна Вангелова. В училището предстои цялостен ремонт, изграждане на нови тоалетни и асансьор за достъпна среда.

В СУ „Пейо Яворов“ също са в изчакване. На този етап информираме родителите, че предстои ремонт, каза директорът Пламен Стоилов. Там дейностите са свързани с енергийната ефективност - саниране, смяна на дограма, монтиране на фотоволтаици на покрива. 

Ще се изгради вътрешна система за пречистване на въздуха 

Изграждане на нова пристройка с 3 кабинета ще направи  възможно преминаване на едносменен режим на общо 805-те ученици. Трябва да бъдат изградени асансьор и тоалетна за инвалиди. Надеждата е основните дейности да са през лятната ваканция. Ще се наложи да понесем някои неудобства, но след това ще имаме модерна среда, каза директорът.

Засега никой не смее да коментира публично ходове за преместване на учениците, докато не дадат последни детайли строителните фирми.

За ПГЕЕ вече бе спрегнат вариант паралелките от 11. и 12. клас да учат през втория учебен срок в сградата на ПГКИТ „Проф. д-р Иван Богоров“, а останалите класове да са в СУ „Св. Климент Охридски“. Това 

предизвика съпротива сред родителите, които поискаха друго решение.  

Местенето в СУ „Климент Охридски“ обаче ще причини голямо струпване и ще затрудни придвижването в район, където то и сега е сложно заради ремонта на колелото на гарата. Другата желана локация - Професионалната гимназия по машиностроене, която е по-близо до спецификата на специалностите в ПГЕЕ, също е труднодостъпна заради ремонтите в район „Южен“. В същото време ръководството на ПГКИТ „Проф. д-р Иван Богоров“ е готово да приеме учениците от ПГЕЕ, като обособи за тях цял етаж. Макар и на изхода на града, до гимназията стигат 5 автобусни линии, а оттам опитват да оборят и негативни нагласи във връзка с близостта на Арман махала. От ПГЕЕ вече били в училището, за да огледат базата и да преценяват доколко би било удачно временно пребазиране там. Междувременно имаше среща с недоволните родители и в Регионалното управление на образованието. Във вторник началникът Иванка Киркова е имала среща и с кмета Костадин Димитров. 

Не е взето окончателно решение, казаха от пресцентъра на Общината. Уверенията са, че за всяко учебно заведение ще се подходи индивидуално, като ще се търси най-удачен вариант.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Данъкоплатец

Данъкоплатец

01.12.2023 | 00:46

До кога в красивата сграда /ОУ" Гео Милев"/ в подножието на Стария град ще се мотаят 50 - 60 ромчета, уж учат !?Кога ще се вземат отговорни решения и малкото на брой ученици ще се прехвърлят в съседното СУ"Л.Каравелов"?

Отговори
2 2
само питам

само питам

30.11.2023 | 10:42

5 милиона от 2020 са в МОН за нова сграда на Княз Александър 1, но некадърният екип на Зико не направи нищо, за да има Пловдив ново училище!Догодина вече парите ще останат в София! Да видим , дали новият кмет ще педприеме нещо, засега не!

Отговори
2 1
А кога

А кога

30.11.2023 | 10:04

ще се построи едно НОВО училище в България, по-точно в Пловдив, след 1989 г., демек в демокрацията?!?!?!?!?!?!?! Мегейци заслужават!!!!!!

Отговори
4 1
Неанонимен

Неанонимен

30.11.2023 | 08:46

Да опитат на Колодрума. Така и така Пловдивските данъкоплатци плащат милион и 300 000 всяка година за поддръжка и отопление...и не върши никаква работа!

Отговори
6 1
Методий

Методий

30.11.2023 | 08:40

Найден Геров,Пенчо Славейков.....има място.Хем ще поработи за сегрегация

Отговори
11 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?