1939

Ремонт на двора и нов договор за храната обещаха кметове на гневните родители от ОУ "Димитър Димов"

Текст: Илияна Ангелова

Драмата с изхранването на децата от училище „Димитър Димов“ и разбитият двор с опасни спортни съоръжения са  напът да се разрешат след срещата между недоволните родители, кмета Здравко Димитров и ресорния му заместник Стефан Стоянов. Както "Марица" писа, родители спретнаха импровизиран протест срещу храната в стола, пластмасовите опаковки, в които се сервира, разбития двор, опасните спортни съоръжения и тоалетните, които не са ремонтирани от 60 години.

„Имаме уверението, че пластмасовите кутии ще отпаднат. За храната в училищата и детските градини има специален рецептурник - без пържене, с малко сол и без консерванти“, обясни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, който обаче настоя, че няма механизъм, по който да се оцени вкусът й. „Имате право да недоволствате. Влизайте, гледайте, опитвайте храната", посъветва той родителите.

„Проверено е. Децата не я ядат. И ние сме я опитвали - не става“, категорични бяха родителите и поискаха прекратяване на договора с наетата фирма.

 За да не спре изхранването на децата, ако се прекрати договорът, кметът Здравко Димитров пое ангажимент да разговаря лично със собственика. Градоначалникът е категоричен, че трябва да се направи всичко възможно, за да  не остават децата без храна. За качеството уточни, че е имало проверка от РЗИ и се чака резултат от Инспекцията.

За проблема с разбития двор и опасни спортни съоръжения кметът увери родителите, че Общината ще осигури 10 000 лв. за за изготвянето на проект, геодезия и други проучвания, за да може школото да кандидатства по програма за възстановяването им. „Ако го направите до ден-два, още другата седмица парите може да са по сметката на училището. Февруари-март, когато се гласува общинският бюджет, можете да се включите в общинска програма, която ще бъде обявена тогава“, допълни заместникът му Стефан Стоянов. 

Родителите отново се съгласиха на компромис. Така ремонтите ще се извършват на етапи, тъй като дворът е голям.

„Заедно с обществените съвети, училищното настоятелство, училището и Общината можем да постигнем много“, каза Стоянов и предложи тревна настилка за двора. Той увери родителите, че е възможно с тавана от средства, който е 40 000 лева за подобни дейности, до края на учебната година да се направят две игрища, а следващата - останалите две. Последните три години сме инвестирали над 6 млн. за училища. Направени са 45 площадки за 43 училища“, уведоми родителите ресорният кмет, а те посъветваха директорката да попита колегите си, които печелят средства по програми, как си правят проектите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
аз ученикът от димов

аз ученикът от димов

21.11.2022 | 14:19

никой не го интересува от тези за децата..стягат нови избори сега

Отговори
2 0
родител в хуманитарната

родител в хуманитарната

21.11.2022 | 12:25

и на хуманитарната дворът е като след бомбандировка, кога ще оправите и него? явно и ние трябва да Ви нахлуем в кабинета!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?