Следвайте ни

Ректорът на Аграрния – единствен кандидат за следващия мандат

159 делегати на Общото събрание ще дадат вота си в петък, правилникът допуска включване в битката на нов претендент на момента

viber icon

Настоящият ректор на Аграрния университет проф. Христина Янчева е единствен кандидат за предстоящия мандат. На 21 февруари Общото събрание ще реши дали да й повери да управлява вуза още 4 години.

Проф. Янчева е внесла кандидатурата и концепция за управление, като  към крайния срок, който изтече в последния работен ден на миналата седмица, е без съперник за поста. Правилникът на Аграрния университет обаче позволява да бъде заявено участие и в самия ден на изборите, като мандатната програма се представи директно пред Общото събрание. Във вуза се коментира, че вероятността за това е малка.

Право да гласуват имат 115 хабилитирани преподаватели, 20 студенти, 5-ма докторанти и 19 нехабилитирани лица.  След като проф. Янчева отчете свършеното през мандата още в началото на февруари, в изборния ден ще се избере само Контролен съвет и след това веднага ще се пристъпи към избор на ректор.

Кандидатирайки се, проф. Янчева разчита на административен опит и знания и умения, като подчертава, че  цялото й кариерно развитие от студентка до ректор е свързано с Аграрния университет.

По отношение на учебната дейност планира активна кандидатстудентска кампания в интернет и на място в средни училища, заедно с „комуникация в режим 24/7 във Фейсбук”. Предстои допълнителна работа сред българите зад граница и привличане на още чуждестранни студенти, електронно кандидатстване във всички образователни степени, дистанционно обучение по някои дисциплини от магистратурите в икономическото направление. Ще залага на информационните технологии в обучението и участие на бизнеса в учебните програми, публични лекции и семинари. В научната сфера счита за необходимо развиване на мултидисциплинарен подход и интернационализация – съвместна работа с чужди научни колективи.

Инвестиционната програма включва ремонт на спортната база, възстановяване на Ботаническата градина, оборудване на съвременна дигитална зала по ботаника, закупуване на нов автобус и още модерна земеделска техника, ръст на доходите за преподавателите, поставяне на бариери с контролиран достъп.

Подробности – в приложение „Образование”  в четвъртък

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (1)

Таня

17.02.2020 | 19:30

Че то никой не иска да е ректор в тази каша, която те забъркаха. Това говори колко са жалки.......

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?