Следвайте ни

Редят от ранни зори павета в Музикалното

viber icon

Може и да е лятна ваканция, но от 6 сутринта в Музикалното училище в Пловдив ври и кипи. Майстор Георги и неколцина помощници пренареждат паветата в двора - почват по хлад, та да отметнат работата за деня, докато напече. А цялата площ около половин декар да е готова до старта на учебната година.

Главният виновник за това е един стар чинар, чиито корени са надигнали паветата, но сега пък клоните му милостиво хвърлят сянка над работниците, които оправят поразиите. Преди време второкласник падна и счупи крак на неравностите, а е имало и други инциденти с ученици. Оттогава родители ходят по мъките да издействат пари за пренареждане на паветата. Оказа се, че цялото училище заедно с двора е част от архитектурния ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ и не може да се пипа току-така, за да се смени генерално настилката. Школото не може да отдели пари от делегирания си бюджет. Общината пък не може да помогне със средства за реденето наново на паветата, понеже зоната е държавна, а не общинска собственост.

В крайна сметка, Министерството на културата отпусна нужните  20 000 лева. Настилката не помни майстор от 30 г., откакто Музикалното училище е в сградата, а не се знае и колко време преди това.

Много трудно намерихме майстор, 

разказва директорката Нели Попова-Коева. Търсила из интернет, но почти не са останали хора с такива умения, а и не се ангажират с малки обекти. В крайна сметка, в обявения конкурс за оферти се явил само Георги и на него поверили пипкавата работа. Най-голям майсторлък се иска около елипсата на дървото - да не се засегнат клоните и да загине чинарът, обаче и да стане красиво. Училището мисли после там да сложи пейки.

Договорът е за 35 дни, което прави до 15 септември. Бригадата обаче полага усилия всичко да е готово още в началото на идния месец. Изпод инструментите излезли няколко вида материал, с който първоначално е правена настилката - по-старите елементи са дялани гранити, но има и павета от соца, установили майсторите. Така времето е прекосило двора на НУМТИ „Добрин Петков“. Ако се осъществят намеренията на директорката, ще се „изкачи“ и на четвъртия етаж в учебната сграда. Ако се задейства планът за неговия ремонт и преустройство, там един ден ще има музей на учебното заведение - със стари дипломи и инструменти, стара пишеща машина, а на школото

е обещано и ценно дарение - фракът и диригентската палка на Добрин Петков.

Музеят обаче е само един детайл от плана за реконструкция, който предвижда оформяне на нови стаи и репетиционни зали. Вече е извадено строително разрешително и са направени постъпки училището да кандидатства по националната програма за строеж и реконструкция на учебни заведения. Не попадна сред първите одобрени, но програмата е 3-годишна. Заедно с обзавеждането са нужни 900 000 лева.

Заради ограничената база това лято НУМТИ „Добрин Петков“ прие само една паралелка осмокласници. Има наплив от подготвени деца, но не можем да ги приемем, защото няма място, казва директорката.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?