46

Развръзката: Уволниха дисциплинарно директорката на школото в Житница

Директорката на ОУ „Христо Смирненски“ в село Житница – Надка Петрова, е била дисциплинарно уволнена днес, научи „Марица“.

Развръзката идва след месеци на проверки, предизвикани от родители на ученици. Както „Марица“ разказа, през юли семействата на 49 деца от учебното заведение изпратиха жалби, в които обвиняваха директорката в лошо управление, което се отразява на качеството на обучението. Към недоволството им се присъединиха и родителите на 6 бъдещи първолачета.  Всички те предупредиха, че ако не бъде отстранена Петрова, ще преместят децата си, което пък постави на карта съществуването на учебното заведение.

Последвалите проверки на Регионалното управление на образованието и МОН откриха ред нарушения, свързани с назначаването на преподаватели, столовото хранене и финансовата отчетност.

В деня, когато бяха поискани писмени обяснения от директорката обаче, тя излезе в дълъг болничен и това блокира процедурите. Заместничката й пък обвини родителите, че настройват децата и ги въвличат в конфликта. Последва още по-остро възмущение и общоселско събрание, на което ръководството бе поканено, но не отиде да разговаря с хората. Не се състоя и обещаната от него родителска среща в училище за изясняване на позициите.

В навечерието на новата учебна година местните заплашиха да не пуснат децата на училище и да обявят гражданско неподчинение. Страстите бяха укротени с определянето на временно изпълняващ длъжността директор.

В понеделник тази седмица Надка Петрова се е върнала на работа. Последвали нови сигнали от родители. Във вторник директорката представила  в Регионалното управление на образованието исканите писмени обяснения, които обаче не са били убедителни. Всички членове на комисията, ангажирани с проверките по случая, предложиха единодушно дисциплинарно уволнение, каза началникът на РУО Антоанета Пакова. Основанията са установените административни и финансови нарушения.

На директорката е бил предложен вариант трудовите правоотношения за бъдат прекратени по взаимно съгласие, но не е приела.

„Марица“ потърси Надка Петрова за коментар дали ще оспорва уволнението, но тя затвори телефона.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
приятелка

приятелка

20.01.2022 | 21:15

Не е добре да се злослови,но ми се струва,че умственият капацитет на тази марионетка/г-жа Петрова/ е по-нисък от този на един първокласник..Слушахме я по радиото,....ми то срам за българския учител бе,...не може да каже едно цяло изречение,а уж българистка..Интересно кой стоя зад нея да й пази гърба и да я научи как се въртят далавери?.."Що не я научи на малко човечност и добри обноски?..Пък и надута-надута...сякаш току ще се пукне,ама покритие-нема,нема и да има....,че то властта и парите заслепяват и на глупака,ако му се даде такава,още по-зъл става.Дай Боже ,в това училище повече такъв учител да няма!Нямам деца или внуци,които да учат там,но тази хищна хиена ми е добре позната.Най-накрая и тя си получи заслуженото.От самото начало на протестите към нея ,вярвах,че доброто ще победи и благодаря на Бога за този развой на събитията!

Отговори
20 0
Гражданин

Гражданин

20.01.2022 | 19:51

Каква е тази нагл.ост, култура и "пример" за учител. Болничен можеш да предсавиш, но все някога ще свърши...и не можеш да избягаш от себе си!!! Ами да се хваща в Кауфланд на работа, там има винаги нужда от хора.

Отговори
23 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?