49

Разсъждаваха над демографската криза на допълнителна матурата по география

Кои белези на демографската криза в България се отразяват върху работната сила?

На този въпрос отговаряха зрелостниците на днешната матура по желание по география и икономика от поправителната сесия. Те трябваше да покажат и умения да извличат, анализират и интерпретират информация от географски текст, графики и статистически данни. 

15 държавни зрелостни изпита по желание се провеждат днес. Общо 598 зрелостници се явиха сутринта на матурите по математика, философия, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образоване и профилирана подготовка по руски език. Допуснатите от Пловдивска област са 94.

На изпита по философия учениците разсъждаваха върху дилема на семейство - да запази или да продаде наследствена къща в красиво планинско село, за да осигури следването на детето си в западен университет. Зрелостниците размишляваха какви ценности биха залегнали в основата на решението на семейството. Те имаха за задача и да съставят философско есе върху мисълта на Блез Паскал - „Колкото по-интелигентен е човек, толкова повече своеобразие открива у другите хора. За посредствения всички са еднакви.“

На въпроса: „Как българите постигнали църковна независимост през Възраждането?“ трябваше да отговорят зрелостниците на изпита по история и цивилизации като съставят текста си след анализ на различни източници.

Задачите със свободен отговор по биология и здравно образование бяха за структура и функциите на биоорганичните съединения, функцията на нервната и отделителната система при човека. Бяха поставени и задачи, свързани с различни заболявания и тяхната превенция, с еволюцията на животните и човека. 

По-късно днес продължават държавните зрелостни изпити по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по различните нива английски, немски и руски език (общообразователна подготовка).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

01.09.2022 | 20:38

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?