49

Разрешават на абитуриентите втори шанс за матурата

Зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да кандидатстват за вуз, ако оценката от редовния изпит не ги удовлетворява. Това ще стане с промяна в закона, която вчера беше одобрена единодушно с 15 гласа "за" от Комисията по образование и наука в парламента. Предложението бе внесено от председателя на комисията Красимир Вълчев и група депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ. Очаква се промяната, за която настояваше омбудсманът Диана Ковачева, да получи без проблеми необходимата подкрепа при гласуването в Народното събрание. Правото на поправителен за матурата обаче най-вероятно ще влезе в сила за следващата учебна година, защото държавните изпити за тази вече са насрочени за май и не е предвидена допълнителна дата за повторно явяване. 

Поводът за готвената промяна станаха многобройните жалби до омбудсмана, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителните зрелостни изпити за повишаване на оценка. В тях родителите настояват децата им да имат право да повишат бележката си от матурата, тъй като досега тя оставаше „до живот", без да имат никаква възможност да я коригират.

След очакваните законови промени абитуриентите ще получат право еднократно в рамките на една учебна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит да се явят за повишаване на оценката си на насрочен следващ такъв изпит, за което ще им се издаде удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
142

142

15.02.2024 | 20:02

Tова не са министри и специалисти, а ми.жи.ту.р.ки и под.ло.ги без мнение, а само се нагаждат към некадърното поколение и мрънкащите родители!

Отговори
2 1
Даскалов

Даскалов

15.02.2024 | 10:08

Изпитът се обезсмисля. Продължаваме да отглеждаме безпомощни поколения, които няма да осъзнават, че за много неща в живота няма втори шанс.

Отговори
3 1
БЛАГОИЗТЕЗАР

БЛАГОИЗТЕЗАР

15.02.2024 | 09:22

ДА.СМЕНЯТ.ГАРНИТУРАТА

Отговори
2 0
Николов

Николов

15.02.2024 | 08:39

А ако новата оценка е по-лоша от старата?

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?