46

Разпределят нови 700 000 теста по училищата, още градове пращат ученици вкъщи

Министерството на образованието и науката получи от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени теста за скринингово изследване за COVID-19, съобщиха оттам.

Количествата ще бъдат разпределени в Регионалните управления на образованието до два дни. 

Така се осигурява тестването на всички ученици в страната при завръщането им в училище в първия ден от втория  учебен срок - 7 февруари.

Междувременно още два областни града – Ямбол и Сливен, и други 8 общини учениците от V до XII клас преминаха на онлайн обучение до края на седмицата.  Присъствено остава обучението за децата от първи до четвърти клас.

Както "Марица" съобщи, това важи за шест общини в Пловдивска област - Пловдив, Куклен, Карлово, Раковски, Родопи и Сопот. Към тях се присъединяват Габрово и Трявна. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско. 

Заповедите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков са издадени след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Частичното преминаване към онлайн обучение е заради по-високия процент на карантинирани заради COVID-19 в съответните градове и общини. В МОН постоянно постъпват и се удовлетворяват искания за въвеждане на занятия от дистанция в електронна среда за отделни паралелки или училища. 

Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
9,5 % учители и 5,5 % ученици отсъстват от училище

9,5 % учители и 5,5 % ученици отсъстват от училище

24.01.2022 | 16:27

супер качествено образование нали

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?