Следвайте ни

Разкриха причината, тласнала ученика-атентатор към Ислямска държава

viber icon

Болест в семейството и чувство за липса на внимание са причините, насочили ученика от Пловдив към пропагандните сайтове на „Ислямска държава“. Родителите на 16-годишния ученик имат три деца. Най-малкото било болно, а в определен момент имало опасност за живота му.
 

Поради тази причина обръщали повече внимание на него. „Не че не се грижели за баткото, но просто в семейството е имало друг проблем и той е решил, че е пренебрегнат, знаете децата на тази възраст колко са чувствителни“, обясни пред „Телеграф“ адвокатът на младежа – Емил Велинов.
 
В пропагандните сайтове тийнейджърът получили търсеното внимание, защото това бил основен начин на действие от вербовчиците.
 
Като изпечен психолог, агентът на групировката започнал да обсипва момчето с комплименти в чата. „Ти си страхотен, много си готин, талантлив“, казвал му новият приятел. Започнала комуникация на английски, в която непознатият ставал все по-близък с детето. Предполага се, че контактите продължили близо година.
 
През това време тийнейджърът си купил от интернет знаме на „Ислямска държава, която било открито при обиските. Агентът продължил да го обработва – защо не се поинтересуваш как се прави бомба.
 
Оказало се, че момчето имало и основната суровина за приготвянето на самоделна бомба – амониева селитра, тъй като бил запален по растенията. В началото количествата му били малки, но впоследствие си купил близо 15 кг. На тавана на кооперацията бащата обособил две помещения, в които синът му гледал растения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?