Следвайте ни

Разказ за богатството смени гледната точка на матурата

Седмокласниците излязоха доволни, изпитният вариант бил лек

viber icon

Беден момък, който се стреми към богатство, обърна гледната точка на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес. Веднъж – за да преразкажат непознатия текст „Богатството на момъка” от името на момчето, а не като неутрален разказвач. И втори път – за да се замислят самите те  кое е важното в живота.

На излизане от изпита двете паралелки седмокласници от СУ „Св. Климент Охридски” бяха единодушни, че трансформиращият преразказ е най-трудната част на изпитния формат. Но иначе националното външно оценяване не било тежко.

Зарина, която иска да продължи в паралелка с английски в Хуманитарната гимназия, не се затруднила на нито един въпрос. Със съученичката й Ани харесали текста за преразказа. Той е за момче сиромах, което мечтае да живее по-добре. Старец му предлага да сбъдне въжделенията му, като му подава огледало и обяснява, че каквото види момчето в него, това ще получи. Но когато младежът вижда в огледалната повърхност палати и разкош, се оказва, че в замяна трябва да даде очите, ръцете или краката си. Момчето на три пъти отказва.

„Поуката е, че човек не трябва никога да се мисли за беден. Господ му е дал всичко. Когато е здрав, може да го постигне”. С този извод излезе от изпита Мартин Пенчов. Той е от 7. Б клас в училището, в който учи целият футболен отбор на „Ботев” в неговата възрастова група. Веднага след теста Мартин поведе приятелите си на почерпка, защото днес навършва 14 години.

Съотборникът му Георги Кущанаров се оказа късметлия – вечерта преди изпита преговорил тъкмо  произведения, за които имало въпроси на националното външно оценяване. И той най-много мислил за преразказа. Но, колкото и да е трудна литературата, футболът е още повече.  Момчето играе като халф и защитник и ще продължи да залага на спорта. Затова оценката от теста не му е толкова важна - остава в същото школо и няма да гони място в елитна гимназия, но може би в националния тим. Преди това обаче в сряда трябва да издържи и изпита по математика в 7. клас. „Е, там вече ще е зор”, призна си момчето.

Мерием Абазова от 7. А имала затруднения и на българския –  не могла да запомни всички детайли от текста за трансформиращ преразказ във втория модул. „Не трябва да гледаме колко имаме, а себе си. Богатствата са в нас”, разтълкува текста момичето. Ще кандидатства в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, тъй като иска да използва таланта си в рисуването като майстор на декори. Натам се е ориентирала и Лилит. Велина излезе от изпита обнадеждена, че се е справила и ще я приемат в Хуманитарната с френски, а Елица – в Английската.

А Георги Кущанаров направо си писа петица.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мнда

мнда

18.06.2019 | 12:48

Текстът на приказката е подвеждащо лесен. Демострираният по-горе преразказ не отговаря на изискванията.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?