Следвайте ни

Разделят паралелките с четвъртокласници за малките матури

viber icon

Паралелките на четвъртокласниците ще трябва да бъдат разделени на групи средно от по 13 деца при полагането на националното външно оценяване. Това се налага тази година  заради инструкциите на МОН как да бъде проведено изпитването в условия на пандемия.

Изискването е в залите да се спазва отстояние поне метър и половина между учениците. Това при средната големина на една класна стая означава в нея да има най-много по 13 хлапета. В същото време стандартната паралелка е с около 26 деца.

Противоепидемичните мерки ще наложат изцяло нов подход при организацията на НВО за четвъртокласниците. За разлика от седмокласниците и зрелостниците за тях новата организация не бе проиграна миналата година, тъй като тогава МОН отмени тестовете за 4. и 10. клас.

Сега по искане на министерството вече са направени разчети колко помещения ще са нужни, за да се проведе НВО в 4. клас, макар че датите са чак в края на месец май. В Пловдивска област 152 училища имат паралелки на изхода на началния етап. Децата в тях са общо около 6000. Групирането им в изпитни зали показва, че ще са нужни 618 класни стаи за провеждането на тестовете.

Засега нито един директор от областта не е  сигнализирал, че помещенията няма да стигнат - при положение че националното външно оценяване се провежда в редовен учебен ден, когато занятия имат и другите класове в съответното учебно заведение, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

След като МОН сведе изпитите от 4 до 2, като се отказа от „Човекът и природата“ и „Човекът и обществото“, тази година четвъртокласниците ще държат само по български език и литература - на 27 май, и по математика - на следващия ден. Началото и на двата е в 10 часа. За първи път диктовката ще е на запис, а няма да се чете от квестор в стаята. Друга промяна е, че децата ще пренасят отговорите си от бланката с въпросите в лист за отговори. Предвидено е и изискване за видеонаблюдение в стаите, където ще са тестовете за четвъртокласниците. Така организацията на изпитите в 4. клас се доближава до регламента за седмокласниците.

Засега от МОН са категорични, че държат на провеждането на НВО за всички класове - и за 4., и за 10., за които миналата година бяха отменени, и за седмокласниците. Ще има и матури за абитуриентите. Вече е в ход организацията на всички решаващи изпити, като тепърва предстои определяне на квестори и оценители.

 

191 десетокласници по желание на матура по чужд език

 

Директорите вече са наясно с броя на желаещите десетокласници, които ще държат по желание национално външно оценяване по чужд език - 191 в цялата област. Най-много са мераклиите за английски - 160, само един се е записал за италиански.

Според утвърдения от МОН график НВО за седмокласниците и десетокласниците ще се проведат на едни и същи дати. На 11 юни е по български, а на 14 юни - по математика. Изпитът по желание по чужд език е на 15 юни,  а от 16 до 18 юни по график ще е тестът по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности в 10. клас.

Началото на изпитния маратон ще дадат абитуриентите - с матурите на 19 и 21 май.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?