3906

Разбраха се: 400 000 лв. за проект на нова Математическа гимназия

Остава вариантът за  допълнителен корпус в двора и нова сграда на ОУ „Драган Манчов“

През следващия месец започва работа по задание за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив. В него трябва да бъде заложено какви помещения да има, какви са нуждите, как да изглежда дворното пространство.

Има принципно съгласие Община Пловдив да задели между 400 и 450 000 лева за архитектурен конкурс и техническо задание. Предложението ще бъде внесено на една от следващите сесии още през юни, а обещанието сме дали на родителите още през февруари.

Това обяви зам.-кметът Стефан Стоянов след двучасова разгорещена дискусия с Обществения съвет на МГ „Акад. Кирил Попов“, която приключи преди минути в Общината.

Остава вариантът междуверменно да се оформи допълнителен корпус в двора на МГ, за да минат на една смяна двете съжителстващи в обща база училища, както и да се строи нова сграда на ОУ "Драган Манчов" на осигурения за това терен.

Предисторията

До напрежение се стигна, след като станаха ясни намеренията на Община Пловдив да търси пари за изграждането на нова сграда на ОУ "Драган Манчов" и на нов допълнителен корпус на МГ "Акад. Кирил Попов".  Средствата в размер на 6,6 млн. лева с ДДС могат да бъдат спечелени с проект по Механизма за възстановяване и устойчивост. А предложението на Стефан Стоянов до Общинския съвет е Община Пловдив ще участва на свой ред с 6 млн. лева, заложени в градския бюджет.

За новата сграда на ОУ "Драган Манчов" със 700 ученици има подходящ терен на ул. "Кръстьо Раковски"  в ЖК "Отдих и култура" с площ 9529 кв. м. Допълнителният корпус на Математическата гимназия пък може да се вдигне в съседство с ул. "Чемшир" 11 над съществуващата в момента столова. Това ще позволи учениците да минат на едносменен режим, а паралелките да се увеличат от 47 на 59. 

Този вариант обаче предизвика остра реакция от страна на Обществения съвет на Математическата гимназия. Оттам обвиниха местната власт, че е оставила излъгани надеждите за нова сграда на Математическата. В разпространена миналата седмица официална позиция бе отправено предупреждение за начало на публични протестни действия. Искането бе да се оттегли предложението до Общинския съвет  и вместо това общинските съветници да гласуват пари за нов проект за изграждане на модерна сграда на Математическата гимназия на отредения за това терен до хотел "SPS".

След днешните разговори Общественият съвет се отказва от искането си зам.-кметът Стефан Стоянов да оттегли своето предложение до Общинския съвет. "Срещата беше ползотворна. Направихме първата крачка по дълъг път за построяване на нова Математическа гимназия", успокои ултимативния си тон председателят  на Обществения съвет Константин Генов. Занапред ще настоява само за финансиране на нов архитектурен проект за сграда на училището.

По отношение на евентуалното построяване на нова сграда на ОУ "Драган Манчов" кам.-кметът по образованието Стефан Стоянов уточни, че има воля учебното заведение да запази и старата си база, докато има нужда от нея, включително и когато  Математическата гимназия се изнесе. В Пловдив има такива училища, които успешно работят с две локации и много ученици, добави той. 

"Нямаме аргумент да пропускаме възможности за инвестиции", подчерта Стефан Стоянов по повод първоначалното искане на Обществения съвет да се стопира строежът на допълнителен корпус на МГ и нова сграда на основното училище, като усилията се фокусират само върху нова Математическа гимназия.

В същото време Стефан Стоянов отчете, че без да има технически проект за нея, няма как да се привлече нито лев финансиране. Когато е готов, ще се постави отново въпросът пред МОН  и държавата. Защото нужната инвестиция ще е крупна и няма да се намерят средствата без участие на държавата, обясни Стоянов.

Двете каузи вече не се бият, а се допълват, обобщи след срещата главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Той самият е възпитаник на Математическата гимназия и призова да се намери общ език и двете страни да станат една. Това, че се кандидатства за пари за две сгради, не значи, че Математическата гимназия няма да има нов дом, увери той.

Неговата роля като емоционално свързан с каузата ще е да подпомага процеса, включително и в изготвянето на заданието и съгласуването.

"В момента изработваме подробен устройствен план за втори подход към терена за Математическа гимназия от северозападната страна. Разговаряме с Аграрния университет, през чийто терен трябва да се мине", добави арх. Ахрянов.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Яна

Яна

15.05.2023 | 21:46

От 2020 има 8 милиона за нов корпус на ХГ? Нищо не се случва! Защо???

Отговори
6 0
Поклоник на Ахрянов

Поклоник на Ахрянов

15.05.2023 | 21:19

Сега разбрах,че Ахрянов е продукт на МГ/ Ясно е,че всяко производство има минимален,допустим процент брак/ Като учебна институция МГ е дала на държавата/много от питомците и се пръснаха по света и то на много добри позиции/ качественно обучени българи.Парите ,дадени от общината и заробили пловдивчани за стадиони ,щяха да стигнат за сгради и на двете училища...че и да останат за някоя ясла и детска градина. Не очаквам нещо да се промени-неук народ лесно се манипулира/нали г-н Ахрянов,това не е ПУП и няма келепир,но и от проекта ще паднат стотинки,а после чао/

Отговори
5 0
Скъпичък ще излезе проектът

Скъпичък ще излезе проектът

15.05.2023 | 21:09

Пак ще се дели явно.

Отговори
8 0
Иван

Иван

15.05.2023 | 21:09

Проект за нова сграда на МГ има отдавна! Защо не кандидатствате с него по Плана за устойчивост и развитие ?!? Предложението на зам. кмета Стоянов е неразумно!

Отговори
12 0
Преподавател в МГ

Преподавател в МГ

15.05.2023 | 20:22

Проект има и може да се спестят много пари и време!

Отговори
9 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?